AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Marko9

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
molim pojašnjenje iz zadnjeg ispita što je uloga predsjednika vlade...
Te uloga vlade...Mislim da je sve isto osim što predsjednik vodi sjednice...
Ispravite me ako griješim.
Hvala.

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Veća skupina je odgovarala kod prof. Musa, a dvoje kod prof. Koprića.
Nemam informaciju kako je bilo kod prof. Musa, a kod prof. Koprića smo oboje položili. Dao nam je na uvid pismene da pogledamo kako smo napisali, a potom nas ispitivao potpuno neovisno o pogreškama iz testa...

poz
može neka pitanja koja je pitao,ak se sječaš?

laminat

mislim da je odgovor da upravljanje sadrži 2 skupine zadaće : prva je usmjerena na ostvarenje ciljeva sustava, a druga služi održavanju samog sustava..
tak bar piše u pusićevoj knjizi pod podnaslovom zadaće javnog upravljanja ...[/QUOTE]

Koja je to točno strana ak ti nije problem provjerit??:laughing:

Leptiric_20

mislim da je odgovor da upravljanje sadrži 2 skupine zadaće : prva je usmjerena na ostvarenje ciljeva sustava, a druga služi održavanju samog sustava..
tak bar piše u pusićevoj knjizi pod podnaslovom zadaće javnog upravljanja ...[/QUOTE]

Koja je to točno strana ak ti nije problem provjerit??:laughing:

334 str Eugen Pusić Država i državna uprava 2007 god

CITAT:

''upravljanje, po tadiciji sadrži dvije skupine zadaća:jedna koja je usmjerena na ostvarivanje ciljeva sustava i druga koja služi održavanju samog sustava.''

Scooby-doo

može neka pitanja koja je pitao,ak se sječaš?
Pitanja su bila upravni nadzor - detaljno, tko donosi i kako se taj propis kojim se uređuje ustrojstvo i djelovanje tijela državne uprave naziva, što sadrži, koji se propis donosi na osnovu tog prethodnog i tko ga i kako u pojedinim tijelima donosi i što sadrži, ured državne uprave - poslovi, tko je na čelu itd., tko vrši inspekcijski nadzor u I stupu, tko u II.

poz

spoz1

Ljudi da li mi pliz netko zna reci da li su tajnici unutarnjih ustojstvenih jedinica u ministarstvu dužnosnici ili službenici, i tko je osim ministara, ravnatalje DUO-a i drž tajnika SDU-a dužnosnik??? PLIIZZ

maatejaa89

ljudi moze pomoc u vezi nekih pitanja na koja ne znam odg a s obzirom da je ispit u utorak ... :(
pitanja :

1.koje ministarstvo ima najvise upravnih podrucja?
2.koje urede vlada osniva i tko njima upravlja? (jel to ured predsjednika vlade?)
3.akti kod središnjih drzavnih tijela ? ( jesu to oni provedbni propisi, naputak , naredba i pravilnik?)
4.koji su oblici neposredne provedbe zakona?
5. akti vlade ? ( poslovnik, uredbe, odluke , riješenja, zaključak?)
6ured drz. uprave u zupanijama, koliko ih je i koje poslove rade?
7KOjim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela drzavne uprave i tko donosti te akte?
8.koji su uredi osnovani zakonom u vladi ? ( ured za zakonodavsto. nac.manjine, i javnost?)
9.koje dužnosnike imanuje vlada u središnjoj drzavnoj upravi?
10.koja se kod nas klasifikacija primjenuje sto se tiče upravnih poslova
11. sto se uređuje Uredbom o unutarnem ustrojstvu tijela drz uprave, a sto Pravilnikom o unutarnjem redu ?
12.uzroci minimizirajućih i trzisnih reformi ?

ako netko zna bila bih stvarno zahvalna!

laminat

2.koje urede vlada osniva i tko njima upravlja? (jel to ured predsjednika vlade?)
3.akti kod središnjih drzavnih tijela ? ( jesu to oni provedbni propisi, naputak , naredba i pravilnik?)
7KOjim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela drzavne uprave i tko donosti te akte?
8.koji su uredi osnovani zakonom u vladi ? ( ured za zakonodavsto. nac.manjine, i javnost?)
11. sto se uređuje Uredbom o unutarnem ustrojstvu tijela drz uprave, a sto Pravilnikom o unutarnjem redu ?

5. Akti vlade su Uredbe koje ona donosi u skladu s ustavom i zakonom,Poslovnik kojim uređuje ustrojstvo i način rada Vlade,te odluka,zaključak i rješenje..
6. Ured DU - obavlja poslove drž.uprave u više upr.područja na području jedinice reg.samouprave
- ima ih 20
- obavlja upravne i dr.stručne poslove,a posebno:neposredno provodi zakone i dr.propise,rješava u upr.stvarima u prvom stupnju,obavlja upr. i insp. nadzor,te prati stanje u svom djelokrugu..

7. Uredba Vlade o unutarnjem ustrojstvu drž.tijela te Pravilnik o unutarnjem redu

9. Mislim da se to odnosi na sred.drž.urede..njima rukovode drž.tajnici koje imenuje Vlada

10.Kod nas se primjenjuje klas.po oblicima djelatnosti

11. Uredbom u unut.ustrojstvu se uređuju nazivi unutarnjih ustrojstvenih jedinica tijela drž.uprave i njihov djelokrug,način upravljanja tim jedinicama,način planiranja poslova,radno vrijeme...

Pravilnikom se utvrđuje broj potrebnih drž.službenika i namještenika s naznakom njihovih osnovnih poslova i zadaća

Ljudi da li mi pliz netko zna reci da li su tajnici unutarnjih ustojstvenih jedinica u ministarstvu dužnosnici ili službenici,
Tajnici ministarstava kolko ja znam spadaju u rukovodeće službenike..

laminat

Par pitanja:

1. Da li neki od predsjednika vlade može biti i ministar?
2. Razlika između službenika i namještenika?
3. Tko vrši nadzor ustanove?
4. Zašto je važna koordinacija u teritorijalnom upravnom sustavu?
5. Tko ukida javnu ustanovu i na koji način?

Unaprijed hvala!!

maatejaa89

Par pitanja:

Unaprijed hvala!!

3. nadzor nad zakonitoscu rada ustanove i opcih akata obavlja nadlezno ministarstvo, ako zakonom nije drugacije određeno. ( zakon o ustavnovamoa cl.64)
4 .mislim da ti je to ovo: posto su u teritorijalnom sustavu okupljene up.organizacije posve razlicitog sadrzaja rada, odatle proizlazi problem koordinacije u teritorijalnom sustavu, odnosno integriranja u sustav takvih organizacija koje tendiraju u različitim pravcima, pa se zbog toga taj problem koordinacije mora riješit. (misim da ti je to to al ti nisam sigurna- nastavni materijali 6.str)
5.pogledaj članak 71 zakona o ustanovama( način na koji prestaje: pravomocnoscu sudske odluke...=

ljudi jel iz zakona o ustanovama trebamo znat samo one clanke 1-7, 35-40, i 64-66 ili cijeli zakon? molim vas javite da ne ucim cijeli zakon ak ne treba :/

tratincica

jel može netko objasnit centar vlade i tko ga čini? po onoj definiciji iz skripte ne razumijem o čemu se radi a u zakonu nema ništa o tome!

Dee

jel može netko objasnit centar vlade i tko ga čini? po onoj definiciji iz skripte ne razumijem o čemu se radi a u zakonu nema ništa o tome!
vlada odnosno njezin predsjednik i predsjednik države su konfrotirani suprotnošću,pritisci koje stvara takva situacija zahtjevaju formiranje specifične uprave organizacije koja će tehnički unaprijediti koordinaciju čitavog sustava,a ta organizacija je centar vlade.
o tome nema u zakonu jer toga nema u Hrvatskoj,primjeri su u Velikoj Britaniji-tajništvo kabineta (predsjednik + 20tak ministara),Francuska-glavno tajništvo vlade(kabineti na čelu sa glavnim tajnikom),SAD-izvršni ured predsjednika,te Njemačka-ured saveznog kancelara

ljudi moze pomoc u vezi nekih pitanja na koja ne znam odg a s obzirom da je ispit u utorak ... :(
pitanja :

da nadopunim laminata..ja znam 2 i 3 i 4
pod 2;vlada osniva ured za zakonodavstvo,ured za odnose sa javnošću i ured za nacionalne manjine,mislim da bi to bio odg.
a pod 3;akti kod središnjih tijela jesu ti nabrojeni,dakle pravilnik,naredba i naputak
pod 4;možda primjenjivanje zakona,rješavanje u upravnim stvarima,vođenje propisanih očevidnika,izdavanje uvjerenja i drugi upravni i stručni poslovi..

Par pitanja:

Unaprijed hvala!!
2.državni službenici obavljaju poslove državne uprave u tijelima državne uprave i imenuju se na temelju javnoga natječaja,dok namještenici obavljaju samo pomoćno-tehničke poslove

maatejaa89

ljudi moze samo netko potvrdit da su mjere za modernizaciju:
1 strukturalno-org aspekti, personalni aspekti, funkcionalni i provedba reforme.

a prijedlozi za modernizaciju ono
1.razdvajanje policy poslova od izvrsnih agencija,
2.sto dovodi do smanjivanja ministarstava... i
3. razvoj obrazovanja...itd?
e da i područja za reformu: drzavna uprava, lokalna i regionalna samouprava, javne sluzbe i sluzbenici?

i uz to imaju jos neke preporuke kao racionalizacija,depolitizacija, debirokratizacija..
sve mi je to nekako zbunjujuce ...:/
hvala

Leptiric_20

evo pitanja:
1)
a) Razlika djelokruga i andležnosti?
b) delegacija, spstitucija, rekvizicija, supliranje

2)
a) upravne reforme
b) ralika novog javnog menadžmenta i dobre uprave

3)
a) kada predsjednik raspušta sabor?
b) kada i kako predsjednik odgovara za povredu dužnosti

4)
a )Centar vlade - tehničke i političke funkcije
b) instrumenti djelovanja centra vlade

5)
a) provedbeni propisi tko donosi
b) razlika među njima

a, sad sam vidjela da su već napisana pitanja

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks