AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

enna

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
evo tocne literature sto se tice knjiga.
Grupa autora (2006) Javna uprava: nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet Stranice: 25-33, 161-168, 347-391
Pusić, E. (1999) Država i državna uprava. Zagreb: Pravni fakultet. Stranice: 264-274, 330-451
Da kolegice to je literatura,ali tu ne pisu odgovori na pitanja kolegice...
On zna svasta pitat,tak da cak i kad ucis iz te literature ko ja ne znas odgovorit na njegova pitanja...

martina_sk

Administrator
Da kolegice to je literatura,ali tu ne pisu odgovori na pitanja kolegice...
On zna svasta pitat,tak da cak i kad ucis iz te literature ko ja ne znas odgovorit na njegova pitanja...
pa na to pitanje nisam ni odgovarala vec na pitanje od kud do kud se treba nauciti u knjizi. a sto se tice ova dva pitanja koja je wooya napisao da ih je pitao na usmenom, odgovor na njih ima u zakonu o sustavu drzavne uprave. i ne postoje drzavni namjestenici vec pitaju razliku izmedu drzavnih duznosnika i drzavnih rukovodecih sluzbenika.

Latica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ne znam je li problem u meni:unsure:, ali Pusićeva knjiga me izluđuje, odnosno dio knjige od 330. do 407. stranice. Svo ostalo gradivo je zapravo ok, razumljivo i lako pamtljivo, ali ovaj dio pretrpan razno-raznim teoretičarima i onim silnim usporedbama upravnih zadaća na relaciji Hrvatska - Velika Britanija su koma... Da li se često pojavljuju ta pitanja na ispitu? Zapravo koliko ja vidim po pitanjima baš i ne, ali eto, pitam?
Valjda je tkogod mog mišljenja :mellow:

martina_sk

Administrator
Ne znam je li problem u meni:unsure:, ali Pusićeva knjiga me izluđuje, odnosno dio knjige od 330. do 407. stranice. Svo ostalo gradivo je zapravo ok, razumljivo i lako pamtljivo, ali ovaj dio pretrpan razno-raznim teoretičarima i onim silnim usporedbama upravnih zadaća na relaciji Hrvatska - Velika Britanija su koma... Da li se često pojavljuju ta pitanja na ispitu? Zapravo koliko ja vidim po pitanjima baš i ne, ali eto, pitam?
ja se u potpunosti slazem s tobom :) ali izgleda da u zadnje vrijeme zna na usmenom skarica pitati to. kad sam ja bila na roku u 2 mj nije pitao nikoga to.

wooya

na ispitu se NIKAAD nije pojavilo niti jedno pitanje iz tog dijela gradiva,al očito da neki to vole pitat na usmenom(i na žalost SAMO TO :sad:)

IHUZEJ

1a karakteristike paternalizma
b sustavni kontakti uprave i građana (nije tako bilo formulirano baš ali se na to odnosilo)

2a Što su upravne reforme ,
b koje su vrste prema uobičajenim klasifikacijama

3a Doktrina dobre uprave (good governance)
b Poticaji za provedbu reformi u RH

4a ograničenja prilikom provedbe reforme u RH
b Koje urede vlada osniva za obavljanje stručnih poslova

5a tko je na čelu tajništva vlade tko ga imenuje i kome je odgovoran
b Kojim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, tko donosi te akte i objasni detaljnije što određuju

eto tako nekako nije baš tim redom ali nek netko nadopuni ako je nešto krivo

tihana1506

evo pitanja s današnjeg ispita!

1.a) paternalizam
b) sustavni kontakt uprave i gradjana
2.a) tajnik Vlade RH,tko,kako bira
b) nešto vezano za urede za stručne poslove
3.a) uredba Vlade
b) isto tako nešto vezano za uredbe
4.a) upravne reforme,o nabroji i objasni
b) dobra uprava
5.a) poticaji upravnih reformi u RH
b) ograničenja upravnih reformi

Latica

1. karakteristike paternalizma
2. kako se odvijaju sustavni kontakti uprave i građana
3. Što su upravne reforme i vrste upravnih reformi
4. Doktrina dobre uprave, objasni
5. poticaji za provedbu reformi u RH nakon osamostaljenja
6. ograničenja prilikom provedbe reformi
7. Nabroji stručne urede vlade
8. Tko imenuje tajnika vlade i kome je odgovoran
9. Kojim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave
10. Koji je sadržaj tih akata

Uglavnom, tako nekako...Nije bilo strašno, i zapravo mi se čini da je pola sata dovoljno vremena za sve napisati...:blunt:

Latica

ajd odgovori na sva ta pitanja da usporedimo odgovore..
1. karakteristike paternalizma
- zauzimanje očinskog stava uprave prema građanima jer oni ne znaju što je za njih dobro. Zato uprava zna što je dobro za građane, i oni se tome moraju prilagoditi. U primitivnim sredinama i danas nalazimo takav odnos službenika prema građanima, koji sebe smatraju pametnijima i bolje znaju što je za građane dobro od njih samih.
2. kako se odvijaju sustavni kontakti uprave i građana
- sastanci, traženje i davanje mišljenja, ankete... (ostalih se nisam mogla sjetiti :sad:)
3. Što su upravne reforme i vrste upravnih reformi
- upravne reforme su značajnije promjene u sustavu državne i javne uprave. Odvijaju se uz velike otpore i teško zbog opiranja političkih struktura. (tako nekako)
- Vrste upravnih reformi : tradicionalne, modernizacijske, minimizirajuće i tržišne i sve sam ih objasnila.
4. Doktrina dobre uprave, objasni
- nakon isticanja loših učinaka NJM, sve više sustava počinje zagovarati dobru upravu. To su prije svega UN, OECD,EU, MMF i Svjetska banka. načela dobre uprave su otvorenost, odgovornost, participacija i koherentnost. Sve je bitnija uloga građana, transparentnost, vladavina prava... Do dobrih rezultata dolazi se isključivo suradnjom na svim razinama...
5. poticaji za provedbu reformi u RH nakon osamostaljenja
- ovdje sam umjesto poticaja nabrojala i objasnila ciljeve :blushed:
6. ograničenja prilikom provedbe reformi
- i tu sam brljala. Napisala sam samo autoritarna politička i upravna kultura i veliki otpor političkih tijela svim oblicima reformi...
7. Nabroji stručne urede vlade
- ovo sam totalno zeznula jer sam nabrojala središnje državne urede :angry:
8. Tko imenuje tajnika vlade i kome je odgovoran
- tajnika Vlade imenuje Vlada na prijedlog predsjednika Vlade, a odgovoran je predsjedniku Vlade i Vladi.
9. Tko i kojim aktima uređuje unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave
- ovdje sam nažalost napisala samo Uredbu o unutarnjem ustrojstvu i da ju donosi Vlada.
10. Koji je sadržaj tih akata
- i tu sam naravno navela samo sadržaj (nepotpun) Uredbe o unutarnjem ustrojstvu: ustrojstvo i djelokrug, broj potrebnih službenika i namještenika...i dalje se nisam mogla sjetiti :sad:

Mislila sam da je dosta za prolaz, ali sada više nisam sigurna

Sanja_19_

e hvala ti..
tam di je trebalo napisati akte o unutarnjem ustrojstvu ja sam napisala uredbu i zakon..
ovlašteni su ih donijeti vlada (uredbu) i sabor (zakon)
ne znam jel to točno

enna

e hvala ti..
tam di je trebalo napisati akte o unutarnjem ustrojstvu ja sam napisala uredbu i zakon..
ne znam jel to točno
Po meni je trebalo napisat uredbe i pravilnik prema cl.59 ZOSDU-a... ili?

Latica

e hvala ti..
ne znam jel to točno
Ne nego uredba i pravilnik. Uredbu vlada, a pravilnik čelnik tijela državne uprave na koje se odnosi (u ministarstvu ministar, u sred. državnom uredu državni tajnik...itd...)

Je :laughing:

Latica

A je li trebalo napisati i odluke, rješenja i zaključke? Toga sam se upravo sjetila :confused2:

Ne, ipak nije, pitanje se odnosilo na ustrojstvo tijela državne uprave...
... ne mogu dočekati rezultate ... samo da prođe ova neizvjesnost

wooya

dal mi pliz može netko reć dal treba naučit cijeli zakon o sustavu državne uprave(uključujući i sredstva koja su potebna za rad itd),il samo određene članke.ak treba samo određene,bila bi zahvalna da mi neko kaže točno koje:wink5:(jasno mi je da treba dio o ministarstvima,upravnim org,drž. upravi u županiji,gradu i općini i o središnjem državnom uredu).e da,i dal treba učit o odnosu tijela drž uprave i građana,jer mi se to čini neak blesavo:bored:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks