AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ekonomija javnog sektora

patti

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
nema ih u skriptarnici ali ništa se posebno ne razlikuju od starih, nešto je dodano o obrazovanju etc.
pošalji mejl pa ću ti proslijediti ako želiš!

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
PITANJA:
da nam se ponudi posao ekonomiste na Brijunima što bi radili, ona postavlja podpitanja mi samo dopunjujemo?
da li su porezi dobri u Hrvatskoj što mislimo?
nabrojat neke značajne ekonomiste?
uglavnom o svemu se priča svojim riječima, sve super sve pet :)

patti

nevidljiva ruka tržišta - Adam Smith - što je to?
da li je to provedivo i zašto?
koja je danas najvažnije funkcija tržišta - informacije

jako jako lagan i ugodan ispit, odmah vam pukne štambilj tak da prolazite znate li ili ne!

anđa

Prosla!!! Ispit je super, fakat ko da si na kratkoj kavici s profesoricom ;) pita iz skripte dva tri pitanja i gotovo, svi prolaze!!! Prvu curu je pitala kaj je nabolje naucila, pricala je o ekonomiji javnog sektora, neka usporedi njemacko i nase zdravstvo, sto je javno dobro, razlika teorije drzave blagostanja i nevidljive ruke trzista...i to je manje vise to... sretno svima!

Adriana

pliz odgovor od kuda naučit razliku između našeg i njemačkog zdravstva
Njemačka - Da bi se kompenzirala povećana potrošnja u zdravstvenom sustavu 2005. godine uveden je dodatni porez na duhan u iznosu od 1€ po pakiranju uz predviđeno postepeno uvećanje za 1€ godišnje tako da će 2010. 3€ po kutiji cigareta biti namjenjeno za zdravstvenu potrošnju.

u hrvatskoj
Isključivo jedan izvor financiranja - 15% na bruto plaću - najveći u Europi
3 mil. osiguranika ne plaća doprinos za zdravstvo
Percepcija korumpiranosti
Pad popularnosti struke - manjak liječnika
Generiranje duga za 2 mlrd. kuna na godišnjoj razini
Dostupnost

na temelju slajdova o zdrastvu u rh pričaš sve suprotno da njemačka nema jedan izvor financiranja zdrastvenog nego da se financira i iz poreza na duhanske proizvode,poreza na motorna vozila,da nema korumpiranosti...itd.

nadam se da sam pomogla,sretno

honey988

Profesorica je carica, legenda :) Evo pitanja koja smo imali kolega i ja: pitala cost benefit analizu, navest primjer, neoklasičnu teoriju blagostanja, što je ekonomija javnog sektora, gdje se sve javlja ekonomija od našeg počevši od našeg rođenja, razlika između poreza i doprinosa, što su javni prihodi i koji su... dobije se žig u indeks prije ispitivanja :)

buboslav

Re: Smjerovi III. godine studija

lijep pozdrav, imam pitanje.
preuzeo sam u Skriptarnici slajdove iz predmeta Ekonomija javnog sektora prof. Tišme.
je li ta literatura dovoljna za ispit?
svakako ću u knjižnici posudit i Stiglitzovu Ekonomiju javnog sektora.

zoki

pozdrav jel netko zna što bi trebalo odogvoriti na pitanje o javnoj politici i kriznom porezu

chasei

jel se našao netko da ima nove prezentacije... skinula sam stare i učim po njima, al bih i nove čisto da usporedim i naučim ono što nema u starima ( za svaki slučaj)...HVALA...

Adriana

jel se našao netko da ima nove prezentacije... skinula sam stare i učim po njima, al bih i nove čisto da usporedim i naučim ono što nema u starima ( za svaki slučaj)...HVALA...
imam ja nova predavanja,pošalji mi mail na pm pa ti pošaljem...

chasei

pitanja jučer...ekonomija javnog sektora-što je i sadržaj
input output analiza...
i to je to

Nirvana

jel vas bilo puno na ispitu? i što je to input i output analiza, nisam to primjetila da negdje piše

chasei

jel vas bilo puno na ispitu? i što je to input i output analiza, nisam to primjetila da negdje piše
mislim da 14 nas je bilo na popisu...
a to ti je nakon CBA i CE zadnji slajd ona jedna rečenica i treba reći da proučava kako ako se npr. uloži u zdravstvo kako to djeluje na gospodarstvo i slično...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks