AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Javne službe

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ima li netko sakupljena sva pitanja? ako da,ako ih može objaviti ili poslati mi na mail; [email protected] hvala!
evo da podijelim sa vama iskustva sa javnih službi: pitao me Duguita, univerzalnost kao obaveza javnih službi, te prestanak ustanova! profesor je jako ugodan i nije ništa strašno..
danas na ispitu smo bile samo nas 3 cure od prijavljenih 8..
sve smo prosle..pitanja su bila sva ova koja se vrte po forumu osim jednog a to je povijesni dio, tj mene je pitao pojam javne sluzbe,kako se mijenjao u Hr kroz povijest i koji su njeni sinonimi.. to nisam znala,vjerojatno je odgovor negdje u onom zborniku visoke skole koji mi se bas nije dao citati..
sve u svemu oke ispit...
prof je bio dobre volje..
pita konkretna pitanja i trazi konkretne odgovore..mene je pitao nacela iz bijele knjige i nisam to morala objasniti..mislim da to nikoga nije ni pitao,ali me pitao da objasnim kontinuitet kod obveza javnih sluzbi..
kad vidi da je nesto bas nastrebano,onda trazi potkrijepljenje primjerima.. tipa pr.za gosp i negosp sluzbu, javna ustanova za koju djelatnost se osniva...
nešto pitanja od jučer:klasifikacija j. s., razlika između matrijalnog i formalnog pojma javnih službi, negativne posljedice JPP-a, L.Duguit, razlika između ustanove i javne ustanove, kako se imenuje ravnatelj ustanove, regulatorne agencije, objasni razliku između privatizacije i liberalizacije(ovo zadnje nemam pojma, nekaj sam muljala )

bilo nas je tri, nas dvije dobile 2, a ne znam za treću curu...valjda je prošla
i da, Đulabić je jakooo škrt na ocjenama...
Pitao me koja je razlika javnih službi u formalnom i materijalnom smislu te koje je moderno shvaćanje i zašto, povelje javnih službi, što su i gdje su se pojavile i što je to javno-privatno partnerstvo
PITANJA SA ISPITA26.02.2010.
-DUGUIT
-RAZLIKA IZMEĐU PRIVATIZACIJE I LIBERALIZACIJE
-REGULARI I REGULATORNE AGENCIJE
-RAZLIKA IZMEĐU USTANOVE I JAVNE USTANOVE
-TKO MOŽE OSNOVATI USTANOVE A TKO JAVNE USTANOVE
-PRESTANAK USTANOVE
-OBVEZE JAVNIH SLUŽBI
- SOCIJALNE SLUŽBE-NA RAZNI EU,I POSEBNA OBILJEŽJA
-DEREGULACIJA
-JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO itd...
Pitanja s današnjeg ispita
- klasifikacija js
- jpp
- načelo kontinuiteta
- regulatorne agencije
- načela js
- deregulacija
- zašto neke djelatnosti js imaju "prirodni" monopol
- tko može imenovati ravnatelja ustanove
- prof. i nije tako strašan kako se priča, traži prije svega razumijevanje,
svojim riječima objasniti i povezivati
danas sam bila na ispitu, i bilo je ok ... jedino mi je postavio pitanje koje mi nemamo u literaturi (kolko ja znam) a to je podjela obveza javnih službi na dvije kategorije ... trebalo je reći opće i strateške i još strateške objasniti ... to nisam znala... bila je još jedna cura sa mnom i ona je prošla i isto je dobila pitanje koje nemamo u literaturi a nešto vezano uz ustanove ... sretno svima ... profesor je ok ...
pita klasifikaciju javnih službi, L.Duguita i nešto malo regulatorne agencije. Sve u svemu tjedan dana je dovoljno za taj ispit.
podjele javnih službi (po Pusiću, po Zakonu o ustanovama i kako je to u EU), definicija javnih službi po zakonu, djelovanje eur.suda pravde i njegov utjecaj na javne službe, što se smatra pod pojmom "gospodarska djelatnost" koju je definirao ESP, regulatorne agencije, osnovne funkcije i u kojim zemljama se prve pojavljuju (SAD, skandinavske zemlje). To je pitao mene! Ne gnjavi previše, ali traži konkretne odgovore. Ako vidi da muljaš postavlja podpitanja koja su po mom skromnom mišljenju teža nego konkretno glavno pitanje.
Pitanja koja sam imala na ispitu:
Duguit, regulatorne agencije, javne ustanove, zasto je vazna podjela na gospodarske i negospodarske sluzbe.
evo i ja položila JS neki dan, dvicu sam dobila i evo mojih pitanja:
- univerzalnost javnih službi - objasniti
- koje su to JS koje moraju posebno biti univerzalne (i to nisam znala, nemam pojma gdje naći odgovor, sigurna sam da to nigdje ne piše!)
- Leon Duguit
- Bijela knjiga i načela koja zastupa
- kako se bira ravnatelj ustanove
pitanja od 16.10.

-što je javno privatno partnerstvo (i pričati malo o tome)
- što su obveze javnih službi i koji su temeljni elementi za određivanje obveza javnih službi- objasniti univerzalnost i priuštivost
-što je privatizacija
-klasifikacija javnih službi prema EU
-što su gospodarske i negospodarske javne službe- primjer za svaku i u čemu je razlika između njih
-što su ustanove a što javne ustanove i razlike
- kako se bira ravnatelj ustanove, tko ga imenuje

sva ta pitanja smo kolegica i ja odgovarale, sve smo znale i pričale dok nam nije rekao dobro je i dobile smo 3... dakle očito veću ocjenu ni ne daje...a baš nepravedno, budući da je samo usmeni ispit, da nije dao priliku da odgovaramo za veću ocjenu...

zašto neke djelatnosti javne službe imaju prirodni monopol?
Zato jer je cilj određene poslove obavljati u javnom interesu i da svima budu dostupni po jednakoj cijeni. Da nema utjecaja komercijalizacija i privatizacija. To je ostatak dijelova socijalne drzave. Njihov cilj nije samo stjecanje dobiti nego djelovanje u javnom interesu. Monopol je prirodan za sluzbe koje se pruzaju putem mrezne infrastrukture.

načela Bijele knjige, Jpp, Povelje javnih službi i ukidanje ustanove
ja sam jucer polozila ovaj ispit. Prof je bio ful korektan.Postavio je 3 pitanja svakoj. Klasifikacija javnih sluzbi,objasniti Univerzalnost,regulatorne agencije i nj.funkcije,podjela obveza,razlika izmedju privatizacije i liberlaizacije,objasnit matrijalno stajaliste j.s.

negativne posljedice JPP: nedovoljna razrada, dugo trajanje ugovora (25-30.g.), upitna legitimnost odluke koje obvezuju generacije, raspodjela rizika na stetu javnih proracuna
a sto se tice definicije JS po zakonu, jedino se spominje da je pojam uveden u Ustavu RH 1990.g. gdje se kaze da svaki gradanin ima pravo pod jednakim uvjetima biti primljen u JS, i zakon se moze ograniciti pravo JS na strajk..

danas na ispitu, prof je bio super, ne moras znati bas sve od A do Ž...ja se bas nisam pokazala znanjem, ali dvojka je tu..moja pitanja su : praksa ESP i nacela za razgranicenje gospodarskih od negospodarskih JS, sta je gospodarski subjekt; obveze JS i nabrojat, s time da ima jos neka skupina ( strateske ili tako nesto ); priustivost ( i sta mene znaci po prihvatljivoj cijeni ) ; 2 koncepta JS ( anglo-saksonsko i kontinentalno )...kolegica do mene je imala upravno vijece, JPP...uglavnom, atmosfera je bila super, pomaze ti prof...

ucila sam po pitanjima s foruma, s time da sam dosta na googlu trazila odgovore..( nemas u clancima kriterije za razgranicanje gosp. i ne gospo. JS, formalno i materijalno stajaliste i ostalo..)
najbolje ti je da prelistas sve postove od ranije, popisi si pitanja na papir, i odg si na njih u biljeznicu...gle po meni ti je dosta svega tjedan dana ( ako ucis po pitanjima, i manje )..cak ni zakon o ustanovama ne moras sve nauciti...bitna su ti ona njegova dva clanka..

Ustanove se osnivaju za obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, športa, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi, skrbi o invalidima i druge djelatnosti, ako se ne obavljaju radi stjecanja dobiti. Svoju djelatnost obavljaju u skladu s posebnim zakonima i propisima. Može ih osnovati bilo koja pravna ili fizička osoba.

Javna ustanova osniva se za obavljanje djelatnosti ili dijela gore nabrojenih djelatnosti ako je zakonom određeno da se ona obavlja kao javna služba. Javnu ustanovu može osnovati RH, općina, grad, županija u okviru svoga samoupravnog djelokruga a sukladno zakonu, a fizička i pravna osoba samo ako je to zakonom izrijekom dopušteno, jedinica lokalne područne(regionalne) samouprave ako je to zakonom izrijekom dopušteno.

Glavna razlika bi bila u tome tko ih može donositi, pogledaj još malo po zakonu.

4 su glavne razlike između ustanove i javne ustanove:

1) javne ovlasti (ima javna ustanova) ili ne (ustanova)
2) osnivači
3) obavljanje javne službe (javna ustanova) ili ne (ustanova)
4) širi nadzor nad javnim ustanovama radi javnih ovlasti koje imaju

koja su načela javnih službi? i 2 skupine obveza javnih službi?
ili gdi se to nalazi??? HELP!!!
Imas u clanku socijalne sluzbe u konceptu...nacela su ti u biti obveze javnih sluzbi, imas onu osnovnu kategoriju, i onda ispod svega sitnim slovima pise druga kategorija na str. 144
" Među specifičnim SEKTORSKIM obvezama javne službe treba spomenuti, primjerice, obvezu sigurnosti u sektoru prometa, obvezu sigurnosti distribucije u energetskom sektoru, pristup mreži i promjenu operatera
u telekomunikacijskom sektoru, te medijski pluralizam u sektoru javnih medija putem čega se treba osigurati sloboda govora i omogućiti izražavanje različitih pogleda "
to je i mene pitao na zadnjem roku i nisam znala za tu dr. kategoriju... :/

znas li ti mozda odgovor na pitanje za deregulaciju i def j.s. po zakonu???
DEREGULACIJA - označuje postupno napuštanje državne regulacije , liberalizaciju sektora , et uvođenje konkurencije

- tehnološki napredak i globalizacijski procesi daju izravne ekonomske poticaje za deregulaciju

Krajem 70 - ih godina 20. st . , počinje deregulacija velikih industrijskih sektora :
cestovni prijevoz , telekomunikacije , plin ..
Deregulacija znaČi smanjenje pravnih propisa

Javne službe - Ustavom RH iz 1990. ponovno se uvodi pojam JAVNE SLUŽBE , te se u njemu kaže ;
- svaki građanin ima pravo pod jednakim uvjetima biti primljen u JS,

- zakonom se može ograničiti JS pravo na štrajk

Ustavom se pobliže ne definira niti ustrojstvo , niti funkcioniranje , već to rješava zakon
Najveći broj JS ostvaruje se u djelatnostima kroz oblik ustanove
JPP, klasifikacija javnih službi, povelje javnih službi
formalno i materijalno gledište javnih službi, razlika anglosaksonskog i kontinentalnoeuropskog shvaćanja javnog prava, ukidanje ustanove, upravno vijeće, regulacijske agencije, bijela knjiga

Magi

Danas dvoje na ispitu. pitanja: nacela bijele knjige, socijalne sluzbe, obveze javnih sluzbi, ustanova i javna ustanova i razlike, ukidanje ustanove. potpitanja gora od pitanja. uglavnom dvojke u indeksu.

Ivaana

može li neko odgovorit na pitanje; načela za razgraničenje gospodarskih od negospodarskih JS??

walle

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ej, kolege, može pomoć ak je netko polagao ispit il se sad sprema.. Jel su predavanja obavezna,il ja kao vanredni mogu doći samo na ispit? Otkud ste učili, kak vam ide??

Andreja

Ej, kolege, može pomoć ak je netko polagao ispit il se sad sprema.. Jel su predavanja obavezna,il ja kao vanredni mogu doći samo na ispit? Otkud ste učili, kak vam ide??
ja sam položila prošle godine, isto sam bila vanredna i samo sam se na ispitu pojavila, a na predavanjima nisam bila :)

kristinap

mislim da je samo jedna pala a svi drugi smo prošli...izašlo nas je 5 na ispit...uči samo po pitanjima iz foruma napravi si skriptu i prođeš...nije gnjavio...bili smo svega 10min unutra...kratka pitanja i naravno ne pomaže u odgovoru

andiduga

na kaj se točno misli pod klasifikacijom javnih službi?
klasifikacija javnih službi na:

komercijalne (gospodarske) službe koji su velikim dijelom orijentirane na mehanizme tržišta ali se njima istodobno zadovoljava javni interes npr. pošta, javni promet...

ne komercijalne (ne gospodarske) službe za obavljanje javnih poslova od javnog interesa bez namjere stjecanja dobiti npr. zdravstveno i socijalno osiguranje...

i klasifikacija javnih službi na razini europske unije prema zelenoj knjizi na :

gospodarske službe od općeg interesa i
ne gospodarske službe od općeg interesa.

andiduga

a koji je odg na definicija javnih službi po zakonu? i razlika privatizacije i liberalizacije? hvala unaprijed :)
Privatizacija predstavlja proces transfera imovine, odnosno kapitala iz javne (državne) u privatnu svojinu. U širem smislu može označavati i privatno upravljanje državnom imovinom.

Liberalizacija je proces transformiranja javnih službi u tržišnu ekonomiju...

Nagard

znali netko što reći pod pitanjem jpp? dali tu treba reci onu definiciju po zakonu o jjp ili onaj clanak od perko separovic transfer rizika u jpp?

walle

Pa ovisi jel te pita definiciju,il negativne posljedice, il što je to menadžment rizikom.. Mislim, pitanje je široko..

sassy

pozz ljudi, zanima me dali ucite iz skripte i kak vam ide?
namjeravam izac na ovaj rok,ucim po pitanjima al kad se sve skupa zbroji ispadne 15ak pitanja (niti tolko )koja se ponavljaju i ne bas puno gradiva. pa me zanima kak vama ide, i8z cega ucite itd :)
i da, koje su to negativnej posljedice jpp??

walle

Ja učim isto po pitanjima, nadam se prolazu u petak.. Negativne posljedice su: nedovoljna razrada ugovora, dugo trajanje, upitna legitimnost jer obvezuje buduće generacije, transfer rizika skoro uvijek na strani države,pogotovo rizik vremena i novca..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks