AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Javne službe

tiky

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ok, zasto nitko ne odgovara tu??? svi sve znaju pa ne žele komunicirat ili niko ne izlazi na taj ispit ;) joj joj :(

MAJALENA

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo ja idem , premda bap i nisam spremna . ZnaŠ li moŽda razliku izmeĐu privatizacije i liberalizacije ?

tiky

Evo ja idem , premda bap i nisam spremna . ZnaŠ li moŽda razliku izmeĐu privatizacije i liberalizacije ?
e, super onda :) ha, nemam pojma koji je odg na to pitanje... stvarno :( i nadam se da me bas to ne bude pital...
znas li ti mozda odgovor na pitanje za deregulaciju i def j.s. po zakonu???

MAJALENA

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Nisam sigurna u odgovore , ali to je sve što imam

DEREGULACIJA - označuje postupno napuštanje državne regulacije , liberalizaciju sektora , et uvođenje konkurencije

- tehnološki napredak i globalizacijski procesi daju izravne ekonomske poticaje za deregulaciju

Krajem 70 - ih godina 20. st . , počinje deregulacija velikih industrijskih sektora :
cestovni prijevoz , telekomunikacije , plin ..

Javne službe - Ustavom RH iz 1990. ponovno se uvodi pojam JAVNE SLUŽBE , te se u njemu kaže ;
- svaki građanin ima pravo pod jednakim uvjetima biti primljen u JS,

- zakonom se može ograničiti JS pravo na štrajk

Ustavom se pobliže ne definira niti ustrojstvo , niti funkcioniranje , već to rješava zakon

Najveći broj JS ostvaruje se u djelatnostima kroz oblik ustanove

chrisna1

hej...evo da podijelim sa vama iskustva sa javnih službi: pitao me Duguita, univerzalnost kao obaveza javnih službi, te prestanak ustanova! profesor je jako ugodan i nije ništa strašno...

jaasmiinaa

zna li netko što treba reći o regulatornim agencijama?
koje se socijalne službe na razini EU i posebna obilježja?
Te koja je razlika između ustanove i javne ustanove?

LIV

molim neku dobru dušu da mi preporuči materijal iz kojeg bi bilo najbolje pripremati ovaj ispit.
hvala

matea

jel netko zna koja je razlika službi u formalnom i materijalnom smislu i koje je moderno shvacanje

vodenjak

pitanja s današnjeg roka:načela javne službe,načela bijele knjige,tijela javne službe po zakonu-objasni,jpp zakon(sve)-bez toga nema prolaza,ukidanje ustanove-čl.66 ZU,razlika i klasifikacija javnih službi...

misty

molim neku dobru dušu da mi preporuči materijal iz kojeg bi bilo najbolje pripremati ovaj ispit.
hvala
Ispitna literatura za predmet
JAVNE SLUŽBE
ak. god. 2010./2011.

1. Koprić, Ivan (2009) Od Javnih službi do službi od općeg interesa: Nova europska
regulacija i njezin odraz u modernim upravnim sustavima, u: Zborniku radova s
drugog skopsko-zagrebačkog pravnog kolokvija, Skoplje, studeni 2008., Skoplje:
Pravni fakultet Justinijan Prvi, str. 27-49.
2. Ivanišević, Stjepan (1968) Prilog diskusiji o pojmu javne službe, Zbornik radova
Visoke upravne škole za 1968. godinu, str. 70-88.
3. Đulabić, Vedran (2009) Javne službe (službe od općeg interesa) i nova regulacija
općeg upravnog postupka, u: Koprić, Ivan, Đulabić, Vedran (ur) Modernizacija
općeg upravnog postupka i javne uprave u Hrvatskoj. Zagreb: Društveno veleučilište
u Zagrebu, str. 91.-108.
4. Đulabić, Vedran (2007) Socijalne službe u konceptu službi od općeg interesa, Revija
za socijalnu politiku br. 2/2007, str. 137-159.
5. Koprić, Ivan, Musa Anamarija, Đulabić Vedran (2008) Europski standardi regulacije
službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog
kapitalizma, Hrvatska javna uprava, god. 8., br. 3., str. 647-688.
6. Đulabić, Vedran (2006) Povelje javnih službi: pokušaj podizanja kvalitete javne
uprave i jačanja uloge građana, u: Grupa autora, Javna uprava: nastavni materijali.
Zagreb: Pravni fakultet i Društveno veleučilište u Zagrebu, str. 327-343.
7. Koprić, Ivan (2007) Poboljšanje pravnog okvira djelovanja Hrvatske agencije za
telekomunikacije, Novi informator, br. 5541, Male stranice, str. 1-8.
8. Perko-Šeparović, Inge (2007) Upitnost transfera rizika u javno privatnom partnerstvu,
Hrvatska javna uprava br. 4/2007., str. 943-969.

Propisi:

1. Smjernice za primjenu ugovornih oblika javno-privatnog partnerstva (Narodne novine
98/06, 146/08)
2. Zakon o javno privatnom partnerstvu (Narodne novine 129/08)
3. Zakon o ustanovama (Narodne novine 76/1993, 29/1997, 47/1999, 35/08)

Angel

je li netko zna kad je ispit iz javnih službi? na internetu nema nikakvih informacija o ispitu

gogo

e pipl jel postoji kakva skripta za ovaj predmet i ako da gdje je mogu skinut?? hvala...

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
da li netko zna na šta treba obratiti pozornost u Zakonu o javno-privatnom partnerstvu tj. šta pitaju iz tog zakona???

i muči me par konkretnih pitanja jer nemam svu literaturu...:
1. pojam javne službe kako se mjenjao kroz povijest i koji su njeni sinonimi
2. tijela javne službe po zakonu

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks