AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Javno-privatno partnerstvo

marina3

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
odgovarala sam samo hrvatsku, pitala me normativni okvir, zasto je bitan zakon o proracunu, te koja je najbitnija institucija za jpp u hrv

martina_sk

Administrator
i ja sam odg samo hrvatsku iako sam izvanredni seminarist. treba znati sve iz tih 6 stranica, čak i broj odredbi i dodataka ugovora o jpp, ali to je razumljivo s obzirom da ima samo 6 str :) inače je profa odlična, smirena, navodi, pomaže. ako ste bili na kolokviju onda je usmeni samo potvrda ocjene jer se odg samo 6 str.

Vitaap

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Kolege molim Vas odgovor na:
1. Prvi projekt Jpp
2. Koji se projekt smatra prvim slubenickim projektom JPP-a
Hvala!

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ja bih na oba pitanja odgovorila: izgradnja sueskog kanala u 19.st
Mislim da je Sueski kanal prvi put projektno financiranje, a za JPP su možda oni oblici od ranije ceste u Italiji, vodovodi u Parizu, onda nešto u Engleskoj je isto bilo..ne sjećam se više baš, ostao mi je taj Sueski kanal kao prvi primjer projektnog financiranja a pogledajte si one dijelove tekstova sa tim povijesnim elementima jer ima dosta tih nekih primjera i kod Jurčića.

Juliska

Kolege molim Vas odgovor na:
1. Prvi projekt Jpp
2. Koji se projekt smatra prvim slubenickim projektom JPP-a
Hvala!
Meni na usmenom bilo postavljeno upravo ovo pitanje. Odgovor da oba pitanja je Sueski kanal ( ima negdje o tome na početku knjige ).. S time da sam ja u par riječi naučila nešto o tome, a profesorica me pitala dosta potpitanja glede toga na koja ja nisam znala odgovoriti.. Tako da preporučavam da se malo detaljnije naučiti taj projekt Sueskog kanala.

ivaanai

Mislim da je Sueski kanal prvi put projektno financiranje, a za JPP su možda oni oblici od ranije ceste u Italiji, vodovodi u Parizu, onda nešto u Engleskoj je isto bilo..ne sjećam se više baš, ostao mi je taj Sueski kanal kao prvi primjer projektnog financiranja a pogledajte si one dijelove tekstova sa tim povijesnim elementima jer ima dosta tih nekih primjera i kod Jurčića.
Sueski kanal nije prvi primjer projektnog financiranja, vec prvi primjer vucemo iz doba grka koji su govorili da nece odgovarati svojom imovinom u slucaju gubitka broda...
Kod sueskog kanala vam je bitno da znate koje drzave su ga gradile, sto je pridonijela vlada kao javni sektor, a sto privatnik, i na koje vrijeme je predvidena izgradnja i eksploatacija

schuman

Gradile su ga Velika Britanija, Francuska i Austrija (odnosno Habsburška monarhija je postojala kao država 1847.g.) uz porezne i carinske olakšice vlade "Egipta" koji je bio u sastavu Turskog carstva i baš sumnjam da je imao pravo glasa. Zbog nacionalizacije kanala od strane predsjednika Nasera ( sa Titom gradi pokret nesvrstanih) 1956.g. izbija veliki svjetski sukob koji rezultira zatvaranjem kanala.
Na čelu izgradnje bijaše francuska kompanija i glavni inženjer Lesseps. Baš me zanima tko je tu privatni, a tko javni partner...
Ogledni primjer pljačke i iskorištavanja porobljenih naroda...

rijekaboy

Prva primjena datira iz.stare grcke koja je financirala svoje trgovce tako da povrat duga nije bio zajamcen u slucaju gubitka broda kod pomorske havarije. U srednjem vijeku projektno financiranje se koristili kodprojekata izgradnje puteva i mostova a prvim suvremenim primjerom smatraju se projekti nafrnih platformi na sjevernom moru 70- ih proslog st.

schuman

Stranica 178 članka "JPP kao...", fusnota br. 5 "Smatra se da je prvi veliki infrastrukturni objekt građen po konceptu JPP-Sueski kanal..."

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Eto krasne ideje za diplomski: "Funkcionalni i organizacijski oblici sinergije političkih sinekura i građevinskog lobija na uspostavi JPP-a ususret Svj. rukomentom prvenstvu" (...) u izgradnji "prijeko potrebnih" borilišta od koja, tek možda dva, ne zjapa prazna, nerentabilna i na plećima poreznih obveznika. :)

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Tako je, Grčka i njihovi brodovi su prvi primjer, to se sjećam spominjalo i kod naknade štete i odgovornosti za štetu u građanskom i rimskom pravu..
Sueski kanal je prvi moderni primjer JPPa i/ili projektnog financiranja, i svakako je nejbitniji za znat, a ovo ostalo čisto da se spomene.;)

martina_sk

Administrator
to je pitanje bilo na kolokviju za izvanredne seminariste i odgovor je bio sueski kanal. znam jer smo prolazili kroz odgovore kasnije s terezom.

viktoria

današnja pitanja kod tereze - zakon o proračunu, prednosti prema smjernicama - stvaranje dodatnih prihoda, načelni kriteriji, Agencija za JPP, 2 uvjeta pod kojima se može mijenjati prvotni ugovor o JPP

Vitaap

Pitanja sa danasnjeg ispita: rizici EK, objasniti rizik zakonodavstvo, DBFO i PFI, definicija JPP po zakonu, prednosti JPP prema Smjernicama. Clanak i onih sest stranica je dovoljno za prolaz.

malabudala

Koja su 4 nefiskalna instrumenta financiranja javnih interesa?
Možda ovo iz članka: municipalne obveznice, razvojne banke, projektno financiranje(JPP) i privatizacija... nisam sigurna.. (ako dodamo tu javni dug, onda ih je 5)

malabudala

evo ovako, članak i onih 6 str. sigurno su dovoljni. samo je danas tereza nekoga pitala i zablude jpp-a, ali to je valjda za veću ocjenu.. inače pitanja standardna se vrte: načelni kriteriji, rizici ek, normativni okvir u rh, agencija, zakon o proračunu, politički aspekti jpp-a, prvi projekt jpp, pfi, dbfo, jpp u sad-u..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks