AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Komparativna javna uprava

martina_sk

Administrator
ok, samo reci kada...
Ja sam ti u ponedjeljak na faksu od 11 do jedno pol 2 pa ako ti odg u neko to vrijeme
molim vas da se dogovarate u privatnim porukama. hvala.

ovo su jedina pitanja što na forumu imaju iz predmeta smjera komparativna javna uprava otkako je literatura ista kao i sad na specijalističkom. ispitivao je teo. ako nekoga zanimaju i starija pitanja po drugačijoj literaturi neka mi se javi u privatne jer imam i to.

Pitanja s ovog roka kod Tea: suvremene reforme u SAD-u, četiri modela lokalne samouprave, lokalna samouprava VB, centar vlade SAD-a, ENA, lokalna samouprava Francuske, 2 suprotna principa kod reformi lokalne samouprave u Francuskoj. Učila naravno po kopiranoj literaturi kad skripta ne postoji.
moja pitanja kod Tea su bila lokalna samouprava u Njem, specifičan odnos federalnih jedinica i lok. samouprave u Njem, Tilburg model, 4 modela lok samouprave, i pitao me radno izvršenje u VB ali za višu ocjenu... kolegicu je pitao lokalnu samoupravu u Fra, ENA, centar vlade u SAD-u.

Nirvana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da li bi kolege koji su bili na usmenom htjeli podijeliti pitanja sa ostalim siročićima koje čeka ovaj ispit?

rijekaboy

Da li bi kolege koji su bili na usmenom htjeli podijeliti pitanja sa ostalim siročićima koje čeka ovaj ispit?
Napisao sam par postova ranije, službenički sustav litve do 1989. i po čemu se razlikuje od službničkog sustava mađarske do 1989. te lokalna samouprava u VB!

Nirvana

Hvala kolega još jednom ali mislila sam da je više ljudi odgovaralo ovaj predmet pa da bi s nama ostalima mogli podijeliti pitanja što je izgleda vrlo teško.
Nego, da li vi učite sve one zemlje iz Ivaniševićevog članka? Mislim to je masa podataka pa zar zaista za svaku zemlju treba znati podjelu i promjene koje su se događale u reformama lokalne samouprave?

Balerina

Hvala kolega još jednom ali mislila sam da je više ljudi odgovaralo ovaj predmet pa da bi s nama ostalima mogli podijeliti pitanja što je izgleda vrlo teško.
Nego, da li vi učite sve one zemlje iz Ivaniševićevog članka? Mislim to je masa podataka pa zar zaista za svaku zemlju treba znati podjelu i promjene koje su se događale u reformama lokalne samouprave?
Rekla je Manojlović na predavanju da ne trebamo znati sve zemlje. Moramo znati one osnovne i da otprilike trebamo znati koja zemlja je pratila čiji model.

Ljudi, kako vam ide ucenje? Jel spremate sad za prvi rok?

schuman

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Spremam, ali to je gomila različitih podataka...
CARDS, NISPAcee...
Samo me brine do kakvih će detalja ići, npr. Litva je mijenjala zakone o javnim službenicima kao čarape, ako bude prof. Marčetić fasovali smo

martina_sk

Administrator
ako bude prof. Marčetić fasovali smo
ma nemojte tako kolega :) nije ona loša.
inače, pitala sam lalićku u pon tko će ispitivati kopmparativnu i rekla je da ona i marčetić. ali ako bude malo studenata nekako sumnjam da će obje isptivati.

Nirvana

ja ću najvjerojatnije na drugi rok jer mislim da mi je nemoguće u ovih par dana strpati u glavu ovu masu podataka

Balerina

Spremam, ali to je gomila različitih podataka...
CARDS, NISPAcee...
Samo me brine do kakvih će detalja ići, npr. Litva je mijenjala zakone o javnim službenicima kao čarape, ako bude prof. Marčetić fasovali smo
I ja spremam, i izaci cu..kako bilo da bilo..
To je hrpa podataka.. sve slicno, a opet sve razlicito. Najvise me muci tranzicija (sve vezano uz to..)
Jos su mi Cards i Nispa ok.. barem nema previse o njima i jasno je.

Ja se isto bojim da ne pitaju predetaljno..
A ako bude prof. Marcetic... ma da briljiras, razmisljat ce si jesi uopce zasluzio 2 :)

Pitanjce, jedno, na predavanju je Manojlović počela s nekakvim povijesnim počecima..A u literaturi toga nema (nesto jaaaako sitno), je li to bino ili?

schuman

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
To je unijelo pomutnju, kao i oni slajdovi, to je već širi povijesni i politološki kontekst i mislim da nema pretjerano veze...
Vidi se po pitanjima sa kolokvija da su se držali ispitne literature kako je navedeno...

Balerina

Slažem se, i mene je to zbunilo. Procitala sam pitanja, i drago mi je da se drze literature. Mislim da je izvanrednima puno teze. Za dva predavanja smo samo mogli dobiti okviran uvid u predmet. I isto tako se nadam da ce imati razumijevanja da i radimo i ucimo i da nije to sve savrseno :)
... u nadi je spas... :p

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ne kužim zašto toliki strah od prof. Marčetić, ja sam nedavno kod nje odgovarao komparativnu i ona mi je ostavila jedan od najboljih dojmova od svih ispitivača ikad. Smirenost i uvođenje u pitanje(a ne samo ono rečenica pa ti odmah trebaš odgovoriti) mi je stvarno ostavilo pozitivan dojam.

Nirvana

Jel može netko reći što bi trebalo odgovoriti na pitanje: specifičan odnos federalnih jedinica i lok. samouprave u Njemačkoj.

pigetic

Jel može netko reći što bi trebalo odgovoriti na pitanje: specifičan odnos federalnih jedinica i lok. samouprave u Njemačkoj.
Piše ti o tome u onom članku od Marčetić i Giljevića. uglavnom, radi se o jačini autonomije lokalne s. nasuprot federalnoj razini i sličnim stvarima.

Primjerice ''Sukladno ustavnoj tradiciji koja datira još iz 19. stoljeca, djelokrug samoupravnih
poslova opcina i okruga uređen je metodom opce klauzule (cl.
28. Ustava). Pravo lokalnih jedinica da samostalno odlucuju o unutarnjoj
organizaciji i modernizaciji lokalne samouprave smatra se temeljnim
obilježjem lokalne autonomije, što u velikoj mjeri iskljucuje mogucnost
upletanja i utjecaja savezne i zemaljske razine na organizaciju i poslove
lokalne samouprave. Organizacijski razvoj lokalne samouprave pociva na
bottom-up pristupu te je vrlo raznolik, za razliku od uniformno oblikovanih
poslova i organizacije središnje razine.''

I recimo ovo ''Opcenito gledano, savezna razina marginalno
je ukljucena u pružanje javnih usluga građanima, što u znacajnoj mjeri
smanjuje potrebu za provo"enjem upravnih reformi na saveznoj razini.
Zemlje su odgovorne za obrazovanje, policiju, poreznu upravu te sudstvo,
što stvara pritisak na njihove proracune te potrebu za reformama lokalne
samouprave.
Takvo okomito i vodoravno teritorijalno usitnjavanje u provođenju reformi
stvorilo je specifican reformski model razdvojenog inkrementalizma, a
lokalne vlasti ucinilo kljucnim faktorom u provođenju reformi''.
Pogledaj si članak, ima još o tome.

dsvlux

Ekipa jel treba u onom članku kaj su pisali Teo i prof.Marčetić znat sve one puste brojke za departmane,regije,komune,vijeća kako su se smanjivali itd? Isto tako i za Njemačku?

Nirvana

ma ja mislim da je dovoljno znati koliko ih je danas, a komparaciju sa prijašnjim stanjem predočiti kao smanjio se broj za polovinu, trećinu i slično

martina_sk

Administrator
ma ja mislim da je dovoljno znati koliko ih je danas, a komparaciju sa prijašnjim stanjem predočiti kao smanjio se broj za polovinu, trećinu i slično
ja se isto nadam da je tako. užasno me zanima koliko će detaljno ispitivati. jako je puno tih podataka..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks