AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

marti

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pozdrav, može li mi netko napisati literaturu? Planiram izaći na rok u 2.mj. Bila bih jako zahvalna i svaki savjet je dobrodošao.
[DOUBLEPOST=1514913740,1514913543][/DOUBLEPOST]Pozdrav, može li mi netko napisati literaturu? Planiram izaći na rok u 2.mj. Bila bih jako zahvalna i svaki savjet je dobrodošao.

Sonja

Pozdrav ljudi, nisam već duže u toku sa ovim predmetom, može li mi netko samo potvrditi da se nastavni materijali više ne moraju učiti, na popisu literature ih ne vidim, avoljela bih spremiti taj predmet za rok u 2.mj, zadnji ispit.. Ako netko ima literaturu niže i može mi poslati na mail, bila bih jako zahvalna:

1. Koprić I., Marčetić G., Musa A., Đulabić V., Lalić Novak G.; Upravna znanost - Javna uprava u suvremenom europskom kontekstu; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (2014), str. 247-318
  2. Koprić I. Vukojičić-Tomić; Lokalni politički sustav nakon uvođenja neposrednog izbora načelnika - stanje i prijepori. U: I. Koprić (ur.) Reforma lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj; Pravni fakultet i Institut za javnu upravu (2013), str. 155-188
  3. Marčetić, G.; Novo lokalno službeničko pravo i upravljanje ljudskim potencijalima u reformiranoj lokalnoj samoupravi. U: I. Koprić(ur.) Reforma lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj; Pravni fakultet i Institut za javnu upravu (2013), str. 189-218
  4. Đulabić, V.; Položaj županija u statističkoj i političkoj regionalizaciji Hrvatske. U: I. Koprić (ur.) Dvadeset godina lokalne samouprave u Hrvatskoj; Institut za javnu upravu (2013), str. 183-200

kjutić

Pozdrav ljudi, nisam već duže u toku sa ovim predmetom, može li mi netko samo potvrditi da se nastavni materijali više ne moraju učiti, na popisu literature ih ne vidim, avoljela bih spremiti taj predmet za rok u 2.mj, zadnji ispit.. Ako netko ima literaturu niže i može mi poslati na mail, bila bih jako zahvalna:

1. Koprić I., Marčetić G., Musa A., Đulabić V., Lalić Novak G.; Upravna znanost - Javna uprava u suvremenom europskom kontekstu; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (2014), str. 247-318
  2. Koprić I. Vukojičić-Tomić; Lokalni politički sustav nakon uvođenja neposrednog izbora načelnika - stanje i prijepori. U: I. Koprić (ur.) Reforma lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj; Pravni fakultet i Institut za javnu upravu (2013), str. 155-188
  3. Marčetić, G.; Novo lokalno službeničko pravo i upravljanje ljudskim potencijalima u reformiranoj lokalnoj samoupravi. U: I. Koprić(ur.) Reforma lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj; Pravni fakultet i Institut za javnu upravu (2013), str. 189-218
  4. Đulabić, V.; Položaj županija u statističkoj i političkoj regionalizaciji Hrvatske. U: I. Koprić (ur.) Dvadeset godina lokalne samouprave u Hrvatskoj; Institut za javnu upravu (2013), str. 183-200
[DOUBLEPOST=1515405226,1515405163][/DOUBLEPOST]Pozdrav ljudi, nisam već duže u toku sa ovim predmetom, može li mi netko samo potvrditi da se nastavni materijali više ne moraju učiti, na popisu literature ih ne vidim, avoljela bih spremiti taj predmet za rok u 2.mj, zadnji ispit.. Ako netko ima literaturu niže i može mi poslati na mail, bila bih jako zahvalna:

jel nije ovo literatura?
Opće informacije o predmetu - Lokalna samouprava

kjutić

Sad sam gledala popis i meni pisu nastavni materijali...gdje si ti gledala?

E po tom sam ja gledala
mislim da je kolegica pod krivim studijem gledala predmet, ja taj popis literature ne mogu nigdje naći. ovaj naš bi trebao biti pod katedre>katedra za upravnu znanost>predmeti i onda pod Preddiplomski stručni studij javne uprave i porezni studij naći lokalnu samoupravu i tamo literaturu

katyy

E po tom sam ja gledala
mislim da je kolegica pod krivim studijem gledala predmet, ja taj popis literature ne mogu nigdje naći. ovaj naš bi trebao biti pod katedre>katedra za upravnu znanost>predmeti i onda pod Preddiplomski stručni studij javne uprave i porezni studij naći lokalnu samoupravu i tamo literaturu
Vjerojatno

Sonja

Moguće da sam krivo gledala, čim sam vidjela Lokalna samouprava, na to sam ušla. Moja pogreška:)
[DOUBLEPOST=1515496137,1515496047][/DOUBLEPOST]
Moguće da sam krivo gledala, čim sam vidjela Lokalna samouprava, na to sam ušla. Moja pogreška:)

Alless

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zna li netko odg na ova pitanja :

1. Načela po Ustavu koja proisuje
2. Razlika j. lok. uprave i j.lok. samouprave.
3 Postoje li jednonamjenske jed. u Hrv ? Uz koji problem su vezane
4. Gdje je bila primjenjena Anarho-marksisticka komuna
5. Decentralizacijske mjere ? Što je potrebno za uspjeh decentralizacije
6. Koji poslovi drz uprave se obicno europ. jedinicama povjerava u samoup. djelokrug.

MirelaJP

Evo odgovora na prva četiri pitanja:

1. načelo supsidijarnosti, načelo samostalnosti, načelo slobodnog raspolaganja vlastitim prihodima, načelo razmjernosti prihoda i ovlasti.

2. U jedinicama lokalne uprave upravljanje se odvija u režiji središnje države, dakle obavljaju se lokalni elementi upravnih poslova za koje je odgovorna državna uprava. Unutar takvih jedinica odvija se dekoncentrirana državna uprava, obično nemaju pravnu osobnost jer njihov organizacijski element obuhvaća unutarnje organizacijske jedinice pojedinog ministarstva ili drugog tijela državne uprave. Unutar tih jedinica mogu funkcionirati i tijela državne uprave koja su osnovana baš za obavljanje poslova državne uprave na lokalnoj razini.
No, ukoliko lokalne jedinice služe obavljanju javnih poslova od specifičnog interesa za lokalno stanovništvo, u čemu sudjeluju lokalna političko-izvršna tijela i lokalne upravne organizacije, uz više ili manje značajno sudjelovanje samih građana u odlučivanju o lokalnim interesima i u neposrednom obavljanju lokalnih javnih poslova, riječ je o jedinicama lokalne (teritorijalne) samouprave.

3. U Hrvatskoj praktički ne postoje jednonamjenske jedinice, bar ne s takvim stupnjem autonomije kakav postoji u SAD ili Kanadi. Ponešto jedinica, kao što su katastarske općine, lučke kapetanije, vodna područja te područja slivova i malih slivova, nemaju samostalnosti i služe kao okvir za obavljanje neke službe.
Osnovni nedostatak specijalnih jedinica je u tome što se njihovom uspostavom otežava vođenje cjelovite lokalne politike, posebno u onom dijelu koji se odnosi na odobravanje financijskih sredstava za potrebe raznih lokalnih službi. Ujedno bi nastala vrlo složena i nepregledna mreža lokalnih službi koju se ne bi moglo uspješno kontrolirati s državne razine.

4. Komunalna koncepcija bila je oficijelna koncepcija izgradnje lokalne samouprave u doba socijalističke Jugoslavije, a jednim se dijelom pokušala primijeniti i u nekim drugim socijalističkim zemljama.

mrt

Kolege, kad su usmeni za rok 2.2.?
Hvala
[DOUBLEPOST=1517691149,1517691099][/DOUBLEPOST]Kolege, kad su usmeni za rok 2.2.?
Hvala

MirelaJP

Koji bi bio odgovor na pitanje: načela lokalne samouprave u hrvatskom ustavu?
nacela;
supsidijarnosti
ucinkovitosti i ekonomicnosti
solidarnosti
samostalnosti
slobodnog raspolaganja vlastitim prihodima
razmjernosti prihoda i ovlasti
Dva su mi promakla u ranijem postu...

To je u knjizi Upravna znanost-javna uprava.... na stranici 287.

MirelaJP

Pitanja?
1. Definicija općih lokalnih jedinica te prednosti i nedostaci?
2. Koje su prednosti malih lokalnih jedinica?
3. Koji model lokalne samouprave prevladava u RH od 1990ih naovamo?
4. Objasni koncepciju političke decentralizacije?
5. Po čemu je karakterističan britanski model samouprave?
6. Mjere koje države trebaju poduzeti za poticanje sudjelovanja građana u lokalnim poslovima kako je definirano u Dodatnom protokolu uz Povelju o pravu na sudjelovanje u lokalnim poslovima?
7. Objasni regulacijske i organizacijske ovlasti predstavničkog tijela?
8. Navedi varijante izvršnog sloja monokratke strukture i po čemu se razlikuju?
9. nešto o decentralizaciji u RH
10. Prednosti i nedostaci izravno izabranih načelnika?

Ne mogu se nažalost sjetiti točne formulacije većine pitanja pa neka ispravi tko je zapamtio :)

mfundo

Koji je odgovor na 6. pitanje u ispitu? Dal mi moze netko sad tocno napisati koncepcije u Hrvatskoj kroz godine?
[DOUBLEPOST=1518772227,1518771459][/DOUBLEPOST]Koji je odgovor na 6. pitanje u ispitu? Dal mi moze netko sad tocno napisati koncepcije u Hrvatskoj kroz godine?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks