AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

Macko

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ne piše nigdje, tj piše al knjiga je davno pisana, ja sam googlala :D, pa sam tamo našla koliko općina i gradova ima :D
znam,ja sam slučajno čuo slušajući isp. ne znam kolko je gradova na kraju 123 il 129 ...
al kako to mogu stavit u ispit kao pitanj ea u literaturi se nigdje ne nalazi i onda na temelju toga skidat bodove???žao mi je što se toga nisam sjetio pa mu rekao! al budem sljedeći put,neću nikome ostat dužan!

jaasmiinaa

Molila bih nekoga odgovore na sljedeća pitanja koja ne mogu pronaći,odnosno nisam sigurna u odgovore na pojedina pitanja:
1.koja se tehnika određivanja lokalnih poslova primjenjuje u RH-enumeracija ili opća klauzula?
2.koje akte donosi predstavničko tijelo aposlutnom većinom?
3. Objasni utjecaj regionalizacije na europske zemlje?
4.kakav je utjeca županije i ureda državne uprave u županiji?
5.Objasni ulogu Vijeća Europe u procesu regionalizacije
6.zašto kažemo da između zapadnoeurpskih zemalja dolazi do ujednačavanja sustava lokalne samouprave?
7. 3 razloga vertikalne i horizontalne integracije
8.Kakav je utjecaj regionalizacije na europske zemlje?
9. Objasni nadzor ustavnosti i zakonitosti prema povelji!
10.Što su statističke regije?
11.Tipovi zemalja s obzirom na uređenje regionalne razine.
12.Koje su vrste zaštite prava na lokalnu samoupravu i koji oblici postoje u RH?

doryca

Hm eto posto se jos nitko nije odvažio odg na ova teška pitanja pokušat ću ja mada isto nisam sigurna...
1. U RH primijenjuje se opća klauzula
2. Predstavničko tijelo apsolutnom većinom donosi...statut, proračun i godišnji obračun
3. Ne znam :angry:
4. Ne znam :angry:
5. Ovo isto nisam sigurna ali mislim da tu treba napisati da je u okviru Vijeća Europe izrađen nacrt Europske povelje o regionalnoj samoupravi. Time je učinjen izvjestan napredak u pokušaju stvaranja pravno obvezujućeg dokumenta koji uređuje materiju regionalne samouprave na europskoj razini. Nacrt Europske povelje treba predstavljati pravni dokument koji sadrži minimalne demokratske standarde u pogledu uređenja regionalne samouprave. Ti standardi trebaju biti prihvaćeni i poštivani u zemljama članicama u pogledu položaja i uloge regionalne organizacije državne vlasti.
6. Ne znam... :angry:
7. Radi uspješnog i ekonomičnog obavljanja službi velikog teritoraijalnog dometa, radi uspostavljanja političkih instucija u kojima će se izražavati širi, regionalni interesi, te osiguranja djelotvornog nadzora i pomoći države potrebno je da se sustav lokalne samouprave horizontalno i vertikalno integrira.
8. Ne znam :angry: Regionalizaciju sam malo preskočila... :crazy:
9. Do Povelje još nisam stigla... :sad:
10. Statističke regije su posebno važne prilikom pridruživanja EU. EU iz svojih fondova potiče razvoj i strukturne prilagodbe regija koje imaju između 800 000 i 3 000 000 stanovnika a po BDP-u su ispod 75% europskog prosjeka.
11. Ne znam... Iako mislim da sam to imala negdje u bilješkama samo sad ne mogu naći.. :confused2:

Nadam se da sam bar malo pomogla.
Molim tko zna da me ispravi i/ili dopuni!!

jaasmiinaa

dal netko zna možda šta treba reći o političkoj odgovornosti načelnika, gradonačelnika odnosno župana u RH?

mya_zg

Općinskom načelniku, gradonačelniku, odnosno županu i njihovom zamjeniku mandat prestaje po sili zakona:
– danom podnošenja ostavke,
– danom pravomoćnosti sudske odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti,
– danom pravomoćnosti sudske presude kojom je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca,
– danom pravomoćnosti sudske presude kojom je osuđen radi počinjenja kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, Republike Hrvatske i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom,
– danom odjave prebivališta s područja jedinice,
– danom prestanka hrvatskog državljanstva,
– smrću.
Predstavničko tijelo će u roku od 8 dana obavijestiti Vladu Republike Hrvatske o prestanku mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana radi raspisivanja prijevremenih izbora za novoga općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana.
Ako je prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana nastupio u kalendarskoj godini u kojoj se održavaju redovni izbori, a prije njihovog održavanja, u toj se jedinici neće raspisati i održati prijevremeni izbori za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana, dužnost načelnika, gradonačelnika, odnosno župana, do kraja mandata obavljat će njegov zamjenik.
Ako prestane mandat zamjeniku općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana neće se raspisivati prijevremeni izbori.

mislim da bi ovo moglo biti

Macko

to ti nije politička odgovornost! to je prestanak mandata po sili zakona...politička odgovornost je ta da na sljedećim izborima neće dobiti glasove! e samo je pitanje kako gospodi profesorima to treba objasniti, jer u načelu ispituju za 2 pitanja da morate biti mađioničar da bi otkrili što vas zapravo pitaju! i tako dalje...muka mi je više od svega...:frustrating:

jaasmiinaa

ali o toj političkoj odgovornosti ne piše nigdje, ni u zakonu ni u knjizi...
koliko je okvirno potrebno da se nauči ovaj ispit..znam da je to individualno..ali...
ja sam planirala sutra ali nisam stigla...imam osjećaj da je Koprićeva skripta pisana po nekoj drugoj literaturi..

mya_zg

nije pisana je kao nadopuna knjizi jedino nema regionalizma. ja sam učila oko mjesec dana a je li dovoljno vidjet ćemo sutra

mya_zg

pitanja sa današnjeg roka ja sam bila b grupa
1. načelo supsidijarnosti
2. koje su bile koncepcije u rh i detaljno pojasnti
3. tehnike prenošenja poslova i koje je kod nas i objasniti zašto
4.značenje regionalizma
5.definicija općine
6.županija i djelokrug
7.mjesni odbor kako nastaje nadzor
neka netko nadopuni ne mogu se sjetiti i rezultati su u čet u 18 a usmeni u petak mislim da u 12

Perce18

Pitanja: 1. a) Koncepcija i načelo supsidijarnosti, te koje su bile koncepcije o ulozi lok. jedinica nakon osamostaljena RH i objasnit
b) Definicija općine po zakonu
2. a) Pravno- interesni i upravno tehnički kriteriji lokalnosti poslova
b) koje su tehnike prenesenog djelokruga i koja je kod nas (objasnit)
3. a)kako proširenje EU- tako nešto ili kako proces pridrušivanja utječe na regionalizam.
b) Županija i kako su određeni poslovi samoupravnog djelokruga u županiji.
4. se nemrem sjetit
5.a) Tijela mjesnog odbora
b) Kako se osniva mjesni odbor, te tko ga može i zašto raspustit

Soba 29- usmeni petka u 12, mislim da je to prof Koprić

BOBO

što prof Koprić ispituje lokalnu? hajde molim vas ako netko sazna tko ispituje neka javi...

Perce18

Pa da, i prof.Koprić ispituje lokalnu (prema ranijim postovima:) Po starom vodiću br. 29 je njegov kabinet, ali po vodiću iz 2008. od Đulabića- tko bi ga znal, al vjerojatnije ovo zadnje, sutra sa rezultatima ćemo definitivno saznat, držmo fige:)

herby

Ako netko zna molim odgovor na ovo pitanje???

3. a)kako proširenje EU- tako nešto ili kako proces pridrušivanja utječe na regionalizam.

Perce18

Nisam sigurna ali možda dio iz knjige str. 233. "...proces europskog povezivanja i integriranja je značajno legitimirao ragionalnu razinu u političkom smislu. Regije su postale sve aktivnije u participiranju u procesima političkog odlučivanja na europskoj razini, a zbog toga je ojačao i njigov položaj u matičnim zemljama. Na drugoj strani značajna je uloga regija u poticanju ekonomskog razvoja određenih područja... regionalizacija se u tranzicijskim zemljama djelomično promatra kao dio njihove sveukupne strategije za priključenje EU."
Sjetila sam se još jednog pitanja sa ispita: poslovi izvršnih tijela.

ivana4

Odgovarala danas kod prof.Đulabić i prošla :laughing::laughing:
Pitao me:
- raspuštanje lok.pred.tijela
- obligatorni i fakultativni sam.djelokrug
- funkcije izvršnih tijela

Sretno svima!! :happy:

elamica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Prošla sam danas!

Pitanja s usmenog:
Što je regionalizam i regionalizacija?
Funkcije predstavničkog tijela?
Definicija grada i kriteriji?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks