Molim malu pomoć oko nekoliko pitanja:
1.Kakav je utjecaj regionalizacije na europske zemlje?
2. Zašto kažemo da između zapadnoeuropskih zemalja dolazi do ujednačavanja sustava lokalne samouprave
3. Kakva je uloga Vijeća Europe
4.Koja su 3 razloga vertikalne i horizontalne integracije
5.Kakav je nadzor zakonitosti i ustavnosti prema europskoj povelji o lokalnoj samoupravi
6. Koje su vrste zaštite prava na lokalnu samoupravu i koje postoje u RH
7. Kakva je politička odgovornost načelnika u RH.
...ja bi to ovako nekako odgovorila :
1.) Europski parlament je 1988. usvojio Poveelju zajednice o regionalizaciji, a skupština europskih regije je 1996. usvojila deklaraciju o regionalizmu u Europi.
Povelja zajednice o regionalizaciji je dokument koji predstavlja nastojanje da se regionalna arzina prepozna i dodatno legitimira u zemljama članicama unije.
U mnogim pitanjima dokument predstavlja minimum demokratskih standarda kojih bi se trebale pridržavati zemlje članice u pogledu organizacijr i ustrojstva regionalne razine.
Deklaracija o regionalizmu u Europi predstavlja izraz političkih nastojanja regija da ojačaju svoj položaj u cjelokupnom sustavu diobe vlasti.
2.) Međusobnom suradnjom i usklađivanjem zakonodavstva Zapadne europske zemlje u drugoj polovici 20.st. značajno su približile svoje sustave lokalne samouprave. Tu je je važnu ulogu odigralo Vijeće Europe koje je pratilo razne aspekte organizacije i djelovanja lok. samopr. jedinica u zemljama koje su bile njegove članice. U toj ulozi Vijeće Europe je pripremilo prijedlog EPLS koju je 1985. ratificirala većina zemalja članica. V.Europe je u jednom od svojih izvješća konstatiralo da postoji snažna tendencija prema decentralizaciji poslova i službi s države na lokalnu samoupravu koja je u Zapadnoeurop. zemljama počela 50-ih god. 20.st.
3.) Vijeće predstavlja savjetodavno tijelo u postupcima europskog odlučivanja, ima mogućnost utjecaja na javnu politiku i pravne propise EU, iako je savjetodavno tijelo ima velik neformalni utjecaj na odlučivanje u institucijama i tijelima EU. Pridonosi kvaliteti javne politike, pravnih propisa i zaštite regionalnih interesa. Prikuplja podatke i radi izvjršća o stanju u zemljama.
4.) ovo ne znam, al ću još provjeriti pa ako uspijem pronaći nadopišem :happy:
5.) ja bih rekla da je to čl.8. Povelje
6.) :sad:
7.) čl. 42. Zakona o lok. i podr.(reg.) samupr.