Da to sam ja mislila,ali zadnji put na ispitu bilo je to pitanje, i tako sam i napisala,ali rečeno mi je da čl.20 ne ulazi u to,jer da se odnosi na regionalnu samoupravu i da se županije gledaju kao regije.Dobila sam zbog toga 0 bodova.
OK, ali to iz dostupne literature baš i nije vidljivo. Mislim, vjerujem da je tako, ali takve stvari nigdje izričito ne pišu i u tom smislu pitanje je dosta zeznuto. I zbilja je nekorektno da ti skine oba boda za polovično točan odgovor. Onda znači 19 i 19a.
ljudi dali mi moze netko odg na pitanja bila bih jako zahvalna
Što je to povezivanje lokalnih jedinica i koje su prednosti a koji nedostaci povezivanja?
Kakvo je to funkcionalno a kakvo organizacijsko povezivanje? Nabroji oblike organizacijskog povezivanja.
Kod povezivanja ili suradnje, lok. samoup. organizirana je na prvom stupnju. Obuhvaća različite forme povezivanja lok. jed. u trajne ili privremene asocijacije koje;
a) organiziraju obavljanje službi od zajedničkog interesa
b) uspostavljaju politička tijela preko kojih izražavaju svoje zajedničke interese
prednosti:
a) velika autonomija lok. jed. (samo nazdor zakonitosti)
b) prilagodljivost i elastičnost (inicijativa na strani lok. jed., samostalno odlučuju o svojim interesima)
c) jasno funkcionalno i organizacijsko razgraničenje između lok. samoup. i drž. uprave
nedostaci:
a) potrebno je da su lok. jed. većeg kapaciteta, krupnije i relativno izjednačene po stupnju razvijenosti
b) građani nisu izravno predstavljeni u asocijacijama - nema utjecaja i participacije građana u lok. upravljanju
c) tehnokratske tendencije asocijacija - mogu izgubiti vezu sa stvarnim problemima građana
Funkcionalno povezivanje - zajedničko djelovanje, obavljanje neke funckcije ili posla
Organizacijsko povezivanje - osnivanje zajedničke ustanove ili organa (npr. Nacionalne udruge, sindikati lok. jed, ustanove, zajednička ustanova ili poduzeće, zajednički forum odlučivanja...)
Koje vrste zaštita na lok. samoup. u RH postoje i gdje se to vidi?