AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
molim pomoć
1)3 vrste poslova u lok sam.
2)4 izvršne funkcije u rh-dal je to upravna koordinacija ,pol.integracija,transmisija i izolacija
3)zašto suvremeni sustavi teže k smanjenju broja stupnjeva
3. ima u knjizi nešto na 220 str

anita13

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hvala
može još pomoć
1)pretpostavke da bi referendum bio valjan dal treba sve 3 nabrojiti o čemu se odlučuje
2)kod oblici sudjelovanja građana-terito dec je kod nas a dal su u svijetu sva 4
3)faktori koji utječu naoblikovanje lok jed.dal su to prirodni,sociolo,politički itd
4)kako je u hrv zakonod reguliran preneseni djel-dal je odogoovr da je regul u zakonu o susutavu drž uprave i to su poslovi registriranje rođenje,smrt itd
5)kod nas je tehnikas prenošenja poslova zakon a gdje se to vidi,objasni
6)male lok jedinice su općine i grad a velike županije

ljubeeee

moze mala pomoc..
1. o poglavarstvu-funkcije i koje poslove obavlja? (nisam nigdje nasla,a ocito se pojavljuje na pismenom)
2.prednosti i nedostaci samoupravnog djelokruga

hvala unaprijed;) i sretno svima sutraa;)

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
moze mala pomoc..
1. o poglavarstvu-funkcije i koje poslove obavlja? (nisam nigdje nasla,a ocito se pojavljuje na pismenom)
2.prednosti i nedostaci samoupravnog djelokruga

hvala unaprijed;) i sretno svima sutraa;)
Što se tiče poglavarstva, to više ne postoji, pa pitanja o tome preskoči. Kao izvršno tijelo više ne postoji, te njegovim ukidanjem izvršno tijelo su postali lokalni čelnici koji su neposredno izabrani odnosno općinski načelnik, gradonačelnik, te župan.

MonikaJa

hvala
može još pomoć
1)pretpostavke da bi referendum bio valjan dal treba sve 3 nabrojiti o čemu se odlučuje
2)kod oblici sudjelovanja građana-terito dec je kod nas a dal su u svijetu sva 4
3)faktori koji utječu naoblikovanje lok jed.dal su to prirodni,sociolo,politički itd
4)kako je u hrv zakonod reguliran preneseni djel-dal je odogoovr da je regul u zakonu o susutavu drž uprave i to su poslovi registriranje rođenje,smrt itd
5)kod nas je tehnikas prenošenja poslova zakon a gdje se to vidi,objasni
6)male lok jedinice su općine i grad a velike županije
1. da bi referendum bio valjan; raspisati pred. tijelo na prijedlog 1/3 njegovih članova, na prijedloh polovine mjesnog odbora i prijedlog 20% birača upisanih u popis birača općine ili grada
2. teritorijalno decentralizirana politička tijela REPUBLIKA HRVATSKA
kooptiranje građane u odbore ENGLESKA
autonomne organizacije lokalnog stanovništva FRANCUSKA
Honoracije ENGLESKA i NJEMAČKA
3. faktori; 1. prirodni faktor
2. sociološki faktor
3. vremenski faktor
4. urbanizacija
5. ekonomsko tehnički i organizacijski faktor
6. politički faktor
4. tako je
5. nemam pojma, valjda negdje u zakonu
6. jedinice lokalne samouprave su općine i gradovi a regionalne samouprave županije
Nadam se da sam bar malo pomogla; sretno svima sutra :D

Samoupravni djelokrug
Opća klauzula; Prednosti:
1. potiče inovaciju i inicijativu lokalnih jedinica
2. stimulira autonomiju lokalnih jedinica
3. čitav upravni sustav postaje elastičniji
4. demokratičnije rješenje – legitimira i učvršćuje poziciju lokalnih vlasti
5. povećava kapacitet lokalnih jedinica i čitavog sustava
Nedostaci:
1. može povećati jaz u stupnju razvijenosti među lokalnim jedinicama
2. slabije razvijene lokalne jedinice mogu razviti ambicije koje ne mogu
financirati iz vlastitih prihoda
3. razvija se neodgovornost središnje vlasti za stanje u lokalnim jedinicama te one ostaju prepuštene svojim nedovoljnim kapacitetima

2. Enumeracija
Prednosti:
1. odgovornost za stanje u državi je uglavnom na središnjoj vlasti, što su potiče i obavezuje na svakovrsnu pomoć i potporu lokalnim jedinicama
2. eksperimentiranje, dozirano i nejednako opterećivanje različitih lokalnih jedinica
Nedostaci:
1. ograničavanje lokalne autonomije i centralističke tendencije
2. vrlo komplicirana u pravnotehničkoj primjeni, kako na razini zakonodavstva, tako i na razini primjene u tijelima državne uprave i tijelima lokalnih samoupravnih jedinica

anita13

pod pitanje tijela lok i podr jed.dal su to predstavnička tijela i izvršna tijela

da bi bio valjan pa i na prijedlog opć nače,grad. i župana osim koje si ti nabrojila jel tako

MonikaJa

DA, tako je!
ovako glasi članak zakona; Referendum, na temelju odredaba zakona i statuta, raspisuje predstavničko tijelo na prijedlog jedne trećine njegovih članova, na prijedlog općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana, a u općini i gradu i na prijedlog polovine mjesnih odbora na području općine, odnosno grada i na prijedlog 20% birača upisanih u birački popis općine ili grada

Ula

Imam jedno pitance dali mi može reći netko točnu definiciju opće klauzule i enumeracije jer, u skripti piše drugo ,a i u knjizi isto pa me buni što je toćno za opću klauzulu i enumeraciju .A još nešto koja su još dva tipa izvršna sloja u Hrvatskoj.

pozz:)

Mene baš zanima definicija opće klauzule i enumeracije ja znam njihove prednosti nedostatke .pozzz

anita13

opća klauzula-presumpcija je na strani lokalnih poslova,riječ je o poslu lokalnog karaktera ,a enumeracija-presumpcija na strani državnih poslova,poslovi državnog karaktera.ja mislim da je to definicija
nek netko ispravi ak nije to dovoljno

a samo je jedan tip izvršnog sloja u rh-razvijeni monokratski tip,jer odborski se primjenjivao do prije 2god-poglabvarstva
jamislim da je to to

a dal tko zna dal e kod nas primjenjuje vertikalni ili horizontalni oblik diferencijacije

e kod opće klauzule šta nije samo prednost:da stimulira autonomije lok jed i čitavom terito sustavu daje velikis stupanj elastičnosti i njezina primjena potiče inovaciju ,inicijativu i jajače lok kapacitete

Ula

kako je bilo na pismenom danas i koja su pitanja bila

dali mi može netko reći koja su 3 vrste poslova u lok sam.

apostolka

Pitanja su bila standardna,ponavljacka.
1.Prednosti i nedostatci opcih
2.Prednosti i nedostatci enumeracije
3Sredstva i oblici utjecaja sredisnjih tijela na lokalne
4.razlike djelokruga grada i velikog grada
5.funkcije izvrsnog sloja
6.povjerenik
7.koje su institucije neposrednog odlucivanja u svijetu i objasni
8.koje su kod nas
9.zahtjevi teritorijalne podjele
10.ne mogu se sjetit...
uglavnom sve vec videno,a kako napisano sam bog zna :)

Ula

1) instucije neposrednog odlučivanja Građana
2) institucije sudijelovanja građana u lokalnim poslovima
3) Predstavnički mehanizam

Dali sam na dobrom tragu za za instucije u Rh

Ula

vidijela sam pitanje iz pismenog neko je na pisao povjerenik to se misli na povjerenici vlade Rh. pozz

Adriana

1.Zahtjevi teritorijalne podjele koji se odnose na lokalne sam.jedinice ?
2.Prednosti i nedostaci općih lokalnih jedinica?
3.Koji poslovi se ubrajaju u preneseni djelokrug?
4.Prednosti i nedostaci prenesenog djelokruga?
5.Samoupravni djelokrug grada i velikog grada razlike?
6.Koje se institucije odlučivanja koriste u svijetu?
7.Koje se institucijeodlučivanja primjenjuju u zakonu o lok.pod.reg.samoupravi?
8.Sredstva i oblici utjecaja središnjih tijela na lokalne samupravne jedinice?
9.Tko imenuje povjerenika i u kojim slučajevima?
10.Koje su funkcije izvršnog sloja?

Malo potpunija pitanja...

da.Povjerenici Vlade.Ko ih postavlja i kad..
vlada ih imenuje,
1.kada raspusti predstavničko tijelo,
2.kada se ne održe izbori za novo predstavničko tijelo,
3.kada se ni u roku od 90 dana od dana objave rezultata izbora ne konstituira predstavničko tijelo

anita13

kod pitanja instituciije odlučivanja u svijetu-dal je trebaba sve 4 napisati,a one 4 funkcije izvršnog sloja su upr. koord,polit,integr.trans,i izolazija, a koje su prema zakon u funkcije izvršnog sloja

šta je bilo pitanje teritorijalne podijele a ne zahtjevi na lok samoup

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks