AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

Zelena

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Mislim da je odgovor na 4.pitanje;
-sprečavanje koncentracije političke moći
-lokalizacija pol.konflikata
-sudjelovanje građana u upravljanju
-poboljšanje kvalitete javnih službi
-olakšavanje napetosti u međunacionalnim odnosima
-smanjivanje ukupnih javnih troškova
-pridonošenje pol.edukaciji i odgoju građana, te stvaranju demokratske pol.kulture
-pripremanje i osposoblljavanje političara

Ako netko ima knjigu, molim da napiše po redu podnaslove koje moramo učit.

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel zna netko odgovor na ova pitanja, nemrem ih nikak nać :

1. lokalni poslovi RH
2. neposredna demokracija u rh
3. što se očekuje od lokalne samouprave

hvala :)

Zelena

Lokalni poslovi
 većina javnih poslova je u sustavu državne uprave, a samo je manji dio poslova manje važnosti bio povjeren lokalnim jedinicama
 najznačajniju skupinu lokalnih poslova činile su komunalne službe
 niz poslova koji se komparativno smatraju lokalnima u Hrvatskoj nisu bili u krugu lokalnih poslova
 dolazilo je do preklapnja poslova između središnjih i lokalnih razina

2. Svi oblici formaliziranog, direktnog utjecaja građana na političko odlučivanje, utjecaja koji se vrše mimo mehanizma predstavništva.Ova sredstva u prvom redu upotpunjuju i povećavaju efikasnost predstavničkih sredstava.Razni oblici izvještavanja i polaganja računa organa i funkcionara lokalne uprave direktno pred skupovima građana.

 u njima sudjeluju svi građani koji žive na teritoriju lokalne jedinice i imaju politička prava
 svi oblici formaliziranog neposrednog utjecaja građana na političko odlučivanje
 obično su dopunski, supsidijarni oblik političkog odlučivanja, uz predstavnički mehanizam (tako i Povelja)

lucijus

pozdrav..da li netko zna da li se treba učiti povijesni razvoj lokalne samouprave u Hrvatskoj? to je onaj početak knjige..mislim da do 193. str. Da li pitaju to? Hvala! :)

Andreja

jel zna netko koji bi bio odgovor na pitanje koja se tehnika za određivanje lokalnih poslova primjenjuje kod nas? plizzzz :)

nea

jel zna netko koji bi bio odgovor na pitanje koja se tehnika za određivanje lokalnih poslova primjenjuje kod nas? plizzzz :)
U RH je pravna tehnika opća klauzula (ako se ne varam, to je učinjeno nakon 2001. god. kad je započeo proces decentralizacije jer prije toga metoda opće klauzule nije bila prihvaćena u hrv. zakonodavstvu, čak ni nakon ratifikacije Eur.povelje o lok. samoupravi)

E sad, mene zanima par sitnica :confused2: :
1. koja je razlika između gradskog kotara i gradske četvrti?

2. gdje u Zakonu o lok.i podr.(reg.)samoupravi piše o nadzoru zakonitosti pojedinačnih akata ? (koliko sam vidjela, ima samo o nadzoru zakonitosti općih akata )

3. Integrativne funkcije izvršnog sloja? (U Koprićevoj skripti su navedene još i vertikalna integracija sustava i zastupanje lok.interesa-ali u knjizi to NIJE navedeno i objašnjeno kao upravna koordinacija, pol.integracija, transmisija i izolacija). Pitanje: jel treba i te dvije funkcije obasniti?

4. zašto kažemo da između zap.-eur. zemalja dolazi do ujednačavanja sustava lok.samouprave i iz čega se to vidi?

martina_sk

Administrator
može li mi netko reći da li je središnje tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu samoupravu ministarstvo regionalnog razvoja i fondova eu?

Andreja

može li mi netko reći da li je središnje tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu samoupravu ministarstvo regionalnog razvoja i fondova eu?
pa kaj nije ministarstvo uprave?

viktoria

nadležno je ministarstvo uprave :happy:

zoki

imam pitanjce da li netko zna koliko traje mandat izvršnih tijela u lokalnoj samoupravi?

nea

E sad, mene zanima par sitnica :confused2: :
1. koja je razlika između gradskog kotara i gradske četvrti?

2. gdje u Zakonu o lok.i podr.(reg.)samoupravi piše o nadzoru zakonitosti pojedinačnih akata ? (koliko sam vidjela, ima samo o nadzoru zakonitosti općih akata )

3. Integrativne funkcije izvršnog sloja? (U Koprićevoj skripti su navedene još i vertikalna integracija sustava i zastupanje lok.interesa-ali u knjizi to NIJE navedeno i objašnjeno kao upravna koordinacija, pol.integracija, transmisija i izolacija). Pitanje: jel treba i te dvije funkcije obasniti?

4. zašto kažemo da između zap.-eur. zemalja dolazi do ujednačavanja sustava lok.samouprave i iz čega se to vidi?
Zar nitko ne zna odgovore?? :sad:

neozbiljna

1. gradski kotar i gradska četvrt su ista stvar- oblici mjesne samouprave, samo što je razlika da su u gradu Zagrebu gradske četvrti, a u Splitu gradski kotarevi. I gradski kotarevi se mogu osnovati u svim gradovima, dok je osnivanje gradskih četvrti moguće samo u Zagrebu.

2. ne postoji nadzor zakonitosti pojedinačnih akata, tek ako dođe do žalbe ili upravnog spora ispituje se njegova zakonitost

3. U pravilu bi trebalo priznavati i jedan i drugi odgovor, ali sve to ovisi o tome kakav je njima dan.. ali važnija je knjiga nego Koprićeva skripta, jer ona nije službeni dio literature.

4. e to neznam.. :/

nadam se da sam bar malo pomogla :)

Sanjek

Obično postave pitanje PRAVNA ZAŠTITA POJEDINAČNIH AKATA PO ZAKONU, na šta bi odgovor bio:

- protiv pojedinačnih akata koje donose općinska i gradska upravna tijela može se izjaviti žalba nadležnom upravnom tijelu županije
- protiv pojedinačnih akata koje u prvom stupnju donose upravna tijela županije može se izjaviti žalba nadležnom ministarstvu
- protiv konačnih pojedinačnih akata može se pokrenuti upravni spor
- protiv pojedinačnih akata koje donose pravne osobe kojima su odlukom predstavničkog tijela povjerene javne ovlasti može se pokrenuti upravni spor

ZAŠTO KAŽEMO DA IZMEĐU ZAPADNOEUROPSKIH ZEMALJA DOLAZI DO UJEDNAČAVANJA SUSTAVA LOKALNIH SAMOUPRAVA?
- međusobnom suradnjom i usklađivanjem zakonodavstva zapadnoeuropske zemlje u 2. polovici 20. stoljeća značajno su približile svoje sustave lokalnoj samoupravi
- tu je važnu ulogu odigralo Vijeće Europe koje je pratilo razne aspekte organizacije i djelovanja lokalnih samoupravnih jedinica u zemljama koje su bile njegove članice
- u toj unificirajućoj ulozi Vijeće Europe je pripremilo prijedlog Povelje o lokalnoj samoupravi koju je 1985. ratificirala većina zemalja članica
- u jednom od svojih izvješća Vijeće Europe je konstatiralo da postoji snažna tendencija prema decentralizaciji poslova i službi s države na lokalnu samoupravu koja je u zapadnoeuropskim zemljama počela 50-tih godina 20. stoljeća
- u 2. izvješću Vijeće Europe je ustanovilo da postoji stanovita homogenost funkcija koje se obavljaju na razini osnovnih lokalnih jedinica pa je na temelju lokalnih sustava 15 zapadnoeuropskih zemalja utvrdilo poslove koje obavljaju lokalne samoupravne jedinice
- to predstavlja jezgru lokalnih poslova u zapadnoeuropskoj lokalnoj samoupravi

martina_sk

Administrator
da li na pitanje "Definicija lokalne samouprave prema Povelji i koje dvije koncepcije su vidljive iz nje. Objasniti." treba odgovoriti samo sa člankom 3. povelje? koje su te dvije koncepcije? predstavnička i izvršna tijela? uopće ne kužim to...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks