AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

Nirvana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Građani su u opće lokalne jedinice uključeni preko izbora, a u specijalne preko asocijacija.

A zna li netko odgovor na pitanje kako se određuju prioriteti kod općih i koji su primjeri u RH i u svijetu?

martina_sk

Administrator
da li netko zna koja je uloga vijeća EU u regionalizaciji ili gdje to mogu saznati? to pitanje se zna pojaviti skupa i s utjecajem regionalizacije na europske zemlje ili na tranzicijske zemlje. odgovor na ova dva pitanja nema u koprićevoj niti u najnovijoj skripti, ali zato ima na 251 str knjige :)

nea

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da li netko zna koja je uloga vijeća EU u regionalizaciji ili gdje to mogu saznati? to pitanje se zna pojaviti skupa i s utjecajem regionalizacije na europske zemlje ili na tranzicijske zemlje. odgovor na ova dva pitanja nema u koprićevoj niti u najnovijoj skripti, ali zato ima na 251 str knjige :)
Ono što sam ja našla u knjizi:

Konsolidiranje postojeće ili uvođenje subnacionalne razine upravljanja jednako je prisutno u gotovo svim zemljama članicama EU, a to je uvjetovano s 2 procesa: proces europskog povezivanja i integriranja (koji je značajno legitimirao reg. razinu u političkom smislu; regije su postale aktivnije u participiranju u procesima polit. odlučivanja na eur. razini, a zbog toga je ojačao i njihov položaj u matičnim zemljama) te je značajna i uloga regija u poticanju ekon. razvoja određenih područja (regionalna razina treba potaknuti društ.-gospodarski razvoj tih područja i umanjiti razvojne različitosti zemlje).
Tranzicijske zemlje -prolaze gotovo identičan put s obzirom na položaj i ulogu regionalne razine upravljanja, u njima se uvođenje ili revizija postojećeg sustava reg. razine promatra kao sveopći civilizacijski i demokratski iskorak koji doprinosi jačanju cjelokupnog demokratskog potencijala neke zemlje.

Znam samo da je nacrt Eur. povelje o reg. samoupravi izrađen u okviru Vijeća Europe te da bi ta povelja trebala predsavljati pravni dokument koji sadrži minimalne demokratske standarde u pogledu uređenja reg. samouprave.

martina_sk

Administrator
Znam samo da je nacrt Eur. povelje o reg. samoupravi izrađen u okviru Vijeća Europe te da bi ta povelja trebala predsavljati pravni dokument koji sadrži minimalne demokratske standarde u pogledu uređenja reg. samouprave.
da, to znam i ja. mislila sam možda da kod tog pitanja traže da se piše o nacrtu povelje i što bi on trebao odrediti jer bitnu ulogu kod njega je imalo vijeće.

utjecajem regionalizacije na europske zemlje ili na tranzicijske zemlje.
zapravo krivo sam napisala, pitanje glasi kako teče proces regionalizacije u europskim ili tranzicijskim zemljama, a ne kako je regionalizacija utjecala na te zemlje. odgovor je u knjizi pod poglavljem "regionalizacija: spas ili grijeh" na 251 str.

zoki

Na što se odnosi (ili što znači, tako nekako) primat središnje vlasti kod koncepcije političke decentralizaci- zna li netko odgovor, tj, što bi tu trebalo napisati

i da načelo solidarnosti što također tu treba

marxmaja

Na što se odnosi (ili što znači, tako nekako) primat središnje vlasti kod koncepcije političke decentralizaci- zna li netko odgovor, tj, što bi tu trebalo napisati

i da načelo solidarnosti što također tu treba
primat središnje vlasti: knjiga strana 254. - "ipak kod političke decentralizacije postoji načelni i logički primat središnje vlasti, budući da upravo ona određuje granice lokalne autonomije, regulira lokalnu samoupravu, povjerava odnosno nalaže bar neki minimum poslova i ovlasti lokalnim jedinicama, određuje izvore i mogućnosti financiranja lokalnih jedinica itd."

načelo solidarnosti: knjiga strana 256. - " načelo supsidijarnosti sreklo je u okviru zapadnoeuropskih integracijskih nastojanja status pravnog načela. formulirano je u ugovoru europske zajednice, kao svojevrsna zaštita nacionalne suverenosti, ograničavajuči mogućnost poduzimanja akcije organa zajednice u korist država članica. ono se međutim primjenjuje i na odnose središnje državne vlasti i subnacionalnih jedinica te na odnose među subnacionalnim jedinicama na različitim stupnjevima. europska povelja o lokalnoj samoupravi ističe da se javne ovlasti trebaju obavljati tako da se preferira da pripadaju vlastima koje su najbliže građanima "

Nirvana

ovaj gore tekst odnosi se na načelo supsidijarnosti, a načelo solidarnosti je usko vezano uz to načelo. Načelo solidarnosti znači da je središnja država dužna pružati pomoć lokalnim samoupravnim jedinicama kako bi ih osposobile za autonomiju jer načelo supsidijarnosti ističe primat pojedinca i nižih razina pa da bi se to načelo moglo ostvariti država ima odgovornost za osposobljavanje nižih razina.

Da li netko zna kod prednosti općih lokalnih jedinica kako se određuju prioriteti i primjere?

marxmaja

zna li itko koja se pitanja pojavljuju iz ustava i zakona o gradu zagrebu? jer koliko vidim baš ih i nema :)
iz ustava je prof. Majnolović jedino jednom pitala gdje se u ustavu nalazi dio koji se odnosi na lokalnu samoupravu a grad zagreb- pismeni: djelokrug grada zagreba i na usmenom prof: Đulabić je pitao kakav je odnos grada zagreba i zagrebačke županije. to je sve što sam našla na forumu.

martina_sk

Administrator
ja sam našla samo koji su ustavom zajamčeni poslovi lok. samoup. i gdje se načelo supsidijarnosti vidi u ustavu, a iz zakona: poslovi državne uprave koji se obavaljaju u zg i status grada zg.

martina_sk

Administrator
da li itko zna odg na ovo pitanje: zašto kažemo da se sustavi lokalne samouprave u zemljama zapadne Europe izjednačuju i iz čega se to vidi?

i koliko sam skužila iz pitanja s pismenog, od 2011 se uvijek na ispitu pojavi bar jedno (najčešće dva) nova pitanja.

marxmaja

da li itko zna odg na ovo pitanje: zašto kažemo da se sustavi lokalne samouprave u zemljama zapadne Europe izjednačuju i iz čega se to vidi?

i koliko sam skužila iz pitanja s pismenog, od 2011 se uvijek na ispitu pojavi bar jedno (najčešće dva) nova pitanja.
mislim da je ovak nešto: međusobnom suradnjom, razmjenom iskustava i usklađivanjem zakonodavstava zapadnoeuropske zemlje u drugoj polovici prošlog stoljeća značajno su približile svoje sustave lokalne samouprave. u tome je značajnu ulogu odigralo vijeće europe koje je 70-ih počelo sustavno pratiti razne aspekte organizacije i djelovanja lokalnih samoupravnih jedinica u zemljama članicama. to sam ja negdi našla u knjizi oko 275 strane, negdje kod kriterija upravno tehničke prirode... nisam našla ništa što bi mi bolje odgovaralo kao odgovor hehe

Katarina J

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Koja se tehnika za određivanje samoupravnog djelokruga koristi kod nas i objasni, što tu treba napisat ?

martina_sk

Administrator
Koja se tehnika za određivanje samoupravnog djelokruga koristi kod nas i objasni, što tu treba napisat ?
ja bih rekla da se koristi tehnika enumeracije. objasniš tu metodu (imaš u svim skriptama) i valjda napišeš da se u ZLPS nabrajaju ovlasti lokalnih i reg jedinica i zato je ta tehnika.

zoki

evo samo da utvrdim gadivo. Kriteriji sa formiranje lok. jedinica su homogensot, gravitacija, komplementarnost i ekonomski financijski kapacitet jel tako?

Sanjek

Jel mi može netko odgovoriti na pitanje:
3 razloga zašto kažemo da neposredan izbor gradonačelnika i općinskog načelnika pridonosi demokraciji?

marija0205

Jel mi može netko odgovoriti na pitanje:
3 razloga zašto kažemo da neposredan izbor gradonačelnika i općinskog načelnika pridonosi demokraciji?
1.) glasovi birača se u prvom krugu mogu raspršiti na veći broj kandidata, atek u drugom dolazi do pobjednika. (dolazi do slabijeg odaziva, potpora tek manjine građana, veliki troškovi drugog kruga)
2.) problem kandidata na izborima (nezavisni kandidati, sportaši, glumci...)
3.) i dalje se kandidiraju stranački kandidati (politizacija lokalnih izbora, vrlo jake političke figure)

lucijus

1.) glasovi birača se u prvom krugu mogu raspršiti na veći broj kandidata, atek u drugom dolazi do pobjednika. (dolazi do slabijeg odaziva, potpora tek manjine građana, veliki troškovi drugog kruga)
2.) problem kandidata na izborima (nezavisni kandidati, sportaši, glumci...)
3.) i dalje se kandidiraju stranački kandidati (politizacija lokalnih izbora, vrlo jake političke figure)
Prije bi rekla da su to razlozi zasto ne imati neposredan izbor gradonačelnika i nacelnika.. A kao razloge zasto to pridonosi demokratizaciji:
1. Radi reforme izbornog sustava 2. Radi jačanja demokratskog političkog legitimiteta čitavog sustava 3. Radi jačanja lokalnog političkog vodstva, I jača izvrsna vlast moze, ali samo u nekim uvjetima vodit prema osiguranju dobrih komunalnih i drugih lok. javnih usluga..
Ili? Stvarno neznam..

marija0205

Prije bi rekla da su to razlozi zasto ne imati neposredan izbor gradonačelnika i nacelnika.. A kao razloge zasto to pridonosi demokratizaciji:
1. Radi reforme izbornog sustava 2. Radi jačanja demokratskog političkog legitimiteta čitavog sustava 3. Radi jačanja lokalnog političkog vodstva, I jača izvrsna vlast moze, ali samo u nekim uvjetima vodit prema osiguranju dobrih komunalnih i drugih lok. javnih usluga..
Ili? Stvarno neznam..
ja bih napisala sve to, cijeli ulomak iz knjige pa nek si uzmu što im najbolje odgovara :confused2:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks