AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
hm išla su nekak ovak

zašto je bitna horizontalna i vertikalna intergracija
suradnja ili povezivanje
tko vodi upravna tijela kod nas i ko i kak se bira - pročelnik
upravno tehnički i političko interesni kriteriji
objasni razliku između srednjoeuropskoh i skandinavskog modela lokalne samouprave - knjiga str 279
tri vrste upravnih organizacija - skripta 34
nadzor zakonitosti rada predstavničkog tijela - čl 78a
istovremena raspuštanje predst tijela i opć načelnika, gradonačelnika, župana - čl 85a
kako se zemlje mogu klasificirati s obzirom na regionalnu samoupravu - knjiga str 231
objasni proces konsolidiranja postojeće razine i stvaranja nove razine regionalne samouprave povezano sa EU, tak neš nisam ziher

Eriatarka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hm išla su nekak ovak

zašto je bitna horizontalna i vertikalna intergracija
suradnja ili povezivanje
tko vodi upravna tijela kod nas i ko i kak se bira - pročelnik
upravno tehnički i političko interesni kriteriji
objasni razliku između srednjoeuropskoh i skandinavskog modela lokalne samouprave - knjiga str 279
tri vrste upravnih organizacija - skripta 34
nadzor zakonitosti rada predstavničkog tijela - čl 78a
istovremena raspuštanje predst tijela i opć načelnika, gradonačelnika, župana - čl 85a
kako se zemlje mogu klasificirati s obzirom na regionalnu samoupravu - knjiga str 231
objasni proces konsolidiranja postojeće razine i stvaranja nove razine regionalne samouprave povezano sa EU, tak neš nisam ziher
To je to :), tako nekako sam ih i ja složila.
Znači suradnja i povezivanje je isto?

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Katastrofalno težak ispit, pomalo zločesto moram priznat. Inače nisam jedna od mnogih koji vjeruju da profesori namjerno znaju zapaprit neke rokove, ali budući da je ovo zadnji rok i ovakva pitanja, nemam im što reći. Stavili su 3 pitanja iz zakona i jedno iz Koprićeve skripte. Šta reći. Nadajmo se da ćemo skupit 8 bodova za prolaz, ako ne, nadam se da ćemo skupit 700 kuna za ponovan upis ovog predmeta.

+ Imam jedno priglupo pitanje (sad ću se osramotit). Možete li mi reći je li suradnja i povezivanje isto :-/?
da, to je isto :).
slažem se, ispit je bio koma. inače kod prošlog roka sam skužila ko da je ona profa mlada slagala ispit jer sam gledala njezina pitanja i većina njih je bila u ispitu

još jedna bitna stvar: ak ste pali odite obavezno pogledati ispit! meni se već 2 pita dogodilo na toj katedri da nisam dobila bod tamo gdje sam trebala

jel zna netko odg na pitanja (ili bar di se otprilike nalazi)
2.Razlozi vertikalne i horizontalne integracije
objasni proces konsolidiranja postojeće razine i stvaranja nove razine regionalne samouprave povezano sa EU

Eriatarka

Razloge ti znam ja! To ti se pitanje zna predstavljati kao nabroji 3 razloga vertikalne i horizontalne integracije - str. 220
1. radi uspješnog i ekonomičnog obavljanja službi velikog teritorijalnog dometa
2. uspostavljanja političkih institucija u kojima će se izražavati širi, regionalni interesi
3. osiguranja djelotvornog nadzora i pomoći države.

Ovo drugo nemam pojma
Je si li od ta dva puta nekim čudom uspjela pronaći bod koji je prelio prolaz ispita :)?

Eriatarka

Evo odgovor vezano za konsolidiranje (str 233)
Konsolidiranje je uvjetovano s nekoliko procesa: na jednoj strani je proces europskog povezivanja i integriranja što je legitimiralo regionalnu razinu u političkom smislu, a na drugoj strani značajna je uloga regija u poticanju ekonomskog razvoja određenih područja. Zemlje uvođenje regionalne razine vide kao mogući generator rješenja razvojnih razlika obzirom na postojeće društveno - ekonomske razlike unutar zemalja.
Regionalna razina treba potaknuti društveno - ekonomski razvoj tih područja i umanjiti razvojne razlike.
Brate mili koje tupavo pitanje, pa tko bi se to sjetio štrebat napamet, toliko apstraktno. A u ispitu je postavljeno toliko diplomatski da ti se zavrti u glavi.

dianica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
a gdje su rezultati objavljeni? ja isto već satima gledam i čekam, i vidim samo uljp i eup, nigdje lokalne :/

Eriatarka

Evo da nekome pomognem i pohvalim se!
Doviđenja lokalna :). Danas usmeni kod Đulabića. Profesor je sasvim u redu, ugodan ispit, kratak i jasan. Malo sam se preplašila prijašnjih komentara za njega, ali kao i uvijek - nisu baš istina. Pitanja: politička decentralizacija i izvršna tijela - koje su im funkcije (Zakon). Tu podpitanje da nabrojim koncepcije. Sva sam bila zbunjena, ne znam zašto - lagana pitanja, očekivala sam puno puno teža.
Položila sam iz druge. Učila sam za taj drugi rok tjedan dana odprilike, kao i za prvi rok na kojem nisam prošla, pa kada se to sve konkretno zbroji - nekih 10 - 14 dana mi je bilo potrebno. Kao i sve i jedan ispit sa ove katedre - učenje treba biti po knjizi + obavezno zakoni i bez Koprićeve skripte su rijetki prolazi. Obavezno skinut sva pitanja iz pismenog - neka se ponavljaju, a i pomaže da vidite na što točno obratiti pažnju, jer ova katedra jako voli detalje iz nekog razloga. Što se tiče vremena na pismenom dijelu, ja sam točno odg ono što se pita, gdje sam mislila da treba objasnit, pojasnila sam malo i imala sam čak 5 minuta vremena viška da čitam što sam napisala. Na 7 od 10 pitanja sam odg (jedno fulala skroz) i to poprilično kratko i jasno i to je sve bilo - sva sreća, 9 bodova.
Nije mi lokalna teška, za razliku od UPP-a recimo kojeg nikako položit. Odjava :)

Dee

jel ovo knjiga koja je već izašla ili je to u pripremi ili šta? navedeno je pod literaturom... Koprić, Ivan (2013) Dvadeset godina lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj: razvoj, stanje i perspektive. Lokalna samouprava i lokalni izbori. Zagreb: Institut za javnu upravu

Paola

Zna li netko da li kopriceva skripta prati knjigu ili? Jer su neke prednosti I nedost deukcije navedeni u knjizi I u kopr.skripti? Da li je u ispitu samo zadnje pitanje iz zakona I jel trebamo onaj clanak znati za pismeni? Hvala :)

martina_sk

Administrator
Zna li netko da li kopriceva skripta prati knjigu ili?
ne prati knjigu u potpunosti. neke stvari koje nemaju u knjizi imaju u koprićevoj skripti i obrnuto. uvijek je bila dilema da li se ravnati prema koprićevoj skripti ili prema knjizi ako različito pišu o istoj stvari. mislim da nismo uspjeli odgovoriti na tu dilemu :) ali ja bih rekla da je bolje učiti te stvari iz koprićeve skripte jer ipak ju je koprić napisao :)

čedomir

Može mi,molim vas, netko tko je nedavno položio ispit napisat literaturu po kojoj je učio? pliz! thnx!

Domagoj

1.Pol decentralizacija
2.zašto kažemo da kod koncepcije pol dec postoji načelni primat središnje države
3.suradnja
4..zašto je važna horizontalna i vertikalna integracija
5..funkije izvršnog sloja po zlprs
6..kakav je izvršni sloj u rh i funkcije
7.teritorijalne ekspoziture prednosti i nedostaci
8.preneseni djelokrug prednosti i nedostaci
9. nadzor po epls

mini

mislim da ne posoji druga grupa,rezultati su sutra u 20h
bila je i druga jer sam ju ja pisala ali se ne mogu sjetiti dva pitanja kako su isla..
ugl., dio pitanja:
1.upravna decentralizacija
2.organizacija UN-a-kako je nasla svoju primjenu u koncepc. upr.dec.
3.regionalizam
4.poslovi reg. sam. po Ustavu i zakonu
5.objasni zahtjev cjelovitosti lok.jed.
6.nešto vezano uz cjelovitost..
7.vrste upravnih org.

čedomir

Molila bi za pomoć,ako mi netko može odg.; koje dijelove moram naučiti iz knjige (kojih nema u skripti, znam samo za regionalizam)? ispričavam se na dosadnom pitanju, možda piše na prijašnjim postovima,ali radim pa ne mogu stići ići sve čitati! Molim vas,ako netko hoće da odg.! hvala!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks