AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

tapravnica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
bilo su još pitanja:

1.Četiri aspekta initgrativne funkcije izvršnog sloja.
2.Neko pitanje klasificirati države po nečemu. (ne sječam se)

dosta težak ispit

marty1711

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Kako to da ispituje Škarica? Pa sve str. unazad šta sam pregledala nigdje nisam vidjela njega na usmenom... Jel tko već odgovarao lokalnu kod njega?

majolada

Kako to da ispituje Škarica? Pa sve str. unazad šta sam pregledala nigdje nisam vidjela njega na usmenom... Jel tko već odgovarao lokalnu kod njega?
Škarica je ispitivao prije 2 godine negdje a možda i 3
na predavanju za izvanredne rekli su da će ispitivati Đulabić i Škarica a Manojlović će ih mjenjati kad će trbebati

suzzza

pitanja s usmenog kod prof. Škarice su: prednosti i nedostaci velikih i malih lokalnih jedinica, opća klauzula (koje su prednosti) i enumeracija (kako se mogu prevladati loše strane tih dviju metoda, odnosno koji su prijelazni oblici), koje opće akte donosi predstavničko tijelo (kad se donosi statut, koje akte donosi najčešće - odluke, tko obavlja nadzor nad općim aktima), odborski tip izvršnog sloja - u kojim varijantama se javlja, zahtjevi koji se odnose na teritorijalnu podjelu u cjelini, razvijeni monokratski tip (primjer u RH i tko im pomaže), monotipska i politipska lokalna samouprava, načelo supsidijarnosti (je li i gdje je ozakonjeno), djelokrug županija prema zakonu, odnos županije s lokalnim jedinicama (kako je reguliran i gdje se vidi da je nadređena), koji kriteriji određuju status grada, povjerenik Vlade u jedinicama lok. i pod. samouprave i koje su njegove ovlasti, koncepcija političke i upravne decentralizacije, opće i specijalne lokalne jedinice i koje su u RH, položaj Grada Zagreba (po čemu je specifično obavljanje poslova državne uprave u Zagrebu, kakav je odnos sa Zagrebačkom županijom), djelokrug lokalnih jedinica prema zakonu, zahtjevi teritorijalne podjele koji se odnose na pojedine lokalne samoupravne jedinice (kako se mogu zahtjevi dostupnosti i fin. samodostatnosti usuglasiti/pomiriti), kad će Vlada raspustiti predstavničko tijelo i kako se ono može zaštiti, izvršna tijela i funkcije, upravna tijela, Marksistička koncepcija komuna, sustav lokalne samouprave RH prije osamostaljenja, razlika između sadašnjeg sustav i onog iz 1990-ih

marty1711

Škarica - ZAKON !!!
Ma milina odgovarat ko d njega !!! 3 sam dobila, imala 8 bodova na pismenom.
Od 8 znam da nas je 7 proslo, neznam za zadnju curu kak je prosla. Covjek je super i napravi opustenu atmosferu.,, Ma joooj kad bi svi bili takvi :-D

marty1711

Dali usmeni uvijek bude dan nakon pismenog?
Jako mi je bitna informacija :)

Ja mislim da zapravo najčešće i nebude, već dan iza ispita tek stave rezultate, a onda tek dan iza bude usmeni. Ovaj rok je bio iznimka jer nas je vrlo malo pristupilo pismenom pa nisu imali puno ispita za ispravljati.

P.S mene je pitao zahtjev cjelovitosti, zahtjev stabilnosti, izvršna tijela, koja su to upravna tijela i ko njima upravlja.
Kolegu je pitao: načelo supsidijarnosti i gdje se ono vidi, prednosti i nedostaci velikih i malih jedinica i kada se raspušta predstavničko tijelo.

marty1711

Evo sam da se još malo osvrnem na lokalnu prije nego je napustim zauvijek ;)
Dakle ja sam učila isključivo i samo po ovoj skripti koju sam vam stavila u skriptarnicu, naravno + zakoni i iz prve dobila 3.
Jedino što mi je promaklo i šta si morate nadopuniti su upravno tehnički kriteriji i političko interesni... oni su u skripti samo nabrojani a trebalo bi znati o svakom rečenicu, pa si to izvucite iz knjige. Upravo to pitanje je bilo na ovom roku. Ostalo sve potrebno za ispit je u skripti, poporilično sam sigurna u to. Eto, sretno svima na idućim rokovima!!!

marty1711

Hvala. Koliko dugo si ucila?
Uzela sam si nekakvih mjesec dana vremena, prva dva tjedna sam onako pomalo čitala sa razumjevanjem... e onda sam trebala 3. tjedan učiti poprav, a zadnji tjedan samo ponavljati međutim malo su mi se planovi izjalovili jer mi se dijete razbolilo tako da predzadnji tjedan nisam ni pipnula skriptu... ali sam zato tjedan pred ispit učila recimo 10-ak sati na dan.
Dakle kad sve zbrojimo 2 tjedna skroz površnog učenja tj, čitanja po nekih 3 sata dnevo i tjedan danja učenja cijele dane :)
Al naravno svatko ima svoj sistem i način... pa sad ...
Uzmite u obzir da imam i dijete i sve kučanske obaveze... tako da mislim da vi koji ste solo i ne radite mislim da vam je 3 tjedna čisto dovoljno za lokalnu!!! ako ne i manje...
Uglavnom, meni je lokalna bila lakša od upp-a!
Sretno !!!

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Uglavnom, meni je lokalna bila lakša od upp-a!
E to se slažem! Ja ću za lokalnu imati tjedan dana učenja zbog UPP-a, s tim da sam si knjigu i onih par stvari iz skripte ispisala u biljeznicu i nekoliko puta to pročitala. Tako da znam osnovne pojmove i imam nekakav kostur, ali vidjet cemo da li ce tih tjedan dana biti dovoljno.
Hvala ti na informacijama :)

tapravnica

Zna li netko odgovore na ova pitanja?

- Neki prijelazni oblici za ublazavanje negativih ucinka kod opce klauzule i enumeracije
- Kako se rjesavaju probelim koordinacije kod komitetskog tipa

IVANA1102

Ekipa moze mala pomoc??dal moramo zakone i povelju znati sve ili ima negdje popis clanaka koje moramo znati??cisto da provjerim prije nego zakone pocnem uciti...puno hvala unaprijed

snježana02

Poštovana kolegice,

ljubazno molim ako mi možete odgovoriti jeste li u svojoj skripti obuhvatili i "Dvadeset godina lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj: razvoj, stanje i perspektive" jel' ga ne vidim u vašoj skripti.

Molim pomoć: jel' se taj dio mora uopće učiti?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks