AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

JBlazek13

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Termin je baš oko 2.11. i mislim da sam zaslužila odmor barem do proljeća :) Probat ću onda riješiti lokalnu i ostaje mi još samo završni i ekonomija javnog sektora.
Naravno, još uvijek sve ovisi o tome hoće mi curka dati vremena :rolleyes: , ali ja se nadam do jeseni polako sve riješiti.
[DOUBLEPOST=1475404978,1475404879][/DOUBLEPOST]
Joooj, samo da se Škarica ne pokvari i postane krvopijaaa ko ostali :)
ma vjerujem da neće stvarno je čovjek..ista situacija je meni bila na državnoj kod njega, tad sam imala 14 bodova i znala jedno pitanje odg na usmenom, i opet mi je dao 2 haha kralj je fakat!

Rabbit Roe

Pitanje, znači u literaturi stoji ovako: Ivan Koprić; Dvadeset godina lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj: razvoj, stanje i perspektive. U: V. Đulabić (ur.) Lokalna samouprava i lokalni izbori; Institut za javnu upravu (2013), str. 3-64.
U kopiraoni su mi isprintali samo Koprićev dio (to je od 3 do 56 stranice), a Đulabić se nigdje ne spominje. Imam li krivu literaturu ili?
Listam po forumu, ali sam zbunjena, pa ako bi koja dobra duša razjasnila nedoumice. Hvala :)

mape5

Super Moderator
Pitanje, znači u literaturi stoji ovako: Ivan Koprić; Dvadeset godina lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj: razvoj, stanje i perspektive. U: V. Đulabić (ur.) Lokalna samouprava i lokalni izbori; Institut za javnu upravu (2013), str. 3-64.
U kopiraoni su mi isprintali samo Koprićev dio (to je od 3 do 56 stranice), a Đulabić se nigdje ne spominje. Imam li krivu literaturu ili?
Listam po forumu, ali sam zbunjena, pa ako bi koja dobra duša razjasnila nedoumice. Hvala :)
imam ja nekaj, daj mejl pa ti pošaljem

bojana_kc

Pitanja pismeni 15.11.
1.a) koje se koristi ocekuju od koncepcije politicke decentralizacije?
b) ekonomska uloga lok.samouprave
2. a) aspekti harmonizacije
b) dokumenti bitni za harmonizaciju-one povelje i konvencije
3.a) jednonamjenske jedinice
b) statisticke regije,one podjele Rh na regije
4.a) varijante razvijenog monokratskog tipa,nabrojit i objasnit
b)nedostaci i prednosti izravno izabranog izvrsnog tijela ( nisam sigurna tocno kako je islo to pitanje a neznam ni odgovor ni na sto se to odnosi)
5.a) tko i u kojim slucajevima raspusta predstavnicko tijelo
b) poslovi povjerenika Vlade

tonka20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pitanja pismeni 15.11.
b)nedostaci i prednosti izravno izabranog izvrsnog tijela ( nisam sigurna tocno kako je islo to pitanje a neznam ni odgovor ni na sto se to odnosi)
4
Pitanja pismeni 15.11.
4.b) je glasilo:prednosti i nedostatci izravnih izbora načelnika,dakle izvrsnih celnika. To se odnosi na : PREDNOSTI: jedinstvo upravljanja,brzo donosenja odluka i potrebnih mjera,pojednostavljena komunikacija,tocnost,preciznost i nedvosmislenost provedbe,a glavni NEDOSTATAK je narusavanje demokraticnosti u lokalnim procesima. Evo nadam se da sam pomogla :)

Božidar T.

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pišem post samo da pohvalim Mihovila Škaricu. Svaka mu čast, sve dobro što se kroz dosadašnje postove o njemu govorilo se potvrdilo i na današnjem usmenom.

mape5

Super Moderator
Pitanja pismeni 15.11.
jesi prošla?

bojana_kc

jesi prošla?
Hvala Vam kolegice,sto mislite na mene. Jesam prosla sam. Na pismenom 12 bodova. Odgovarala kod Skarice,dobila 2. Presretna sam sto sam se tog ispita rijesila. Ja i jos jedan kolega smo odgovarali,i on je prosao. Pitanja su nam bila: odborski tip, svedski model, upravni odjeli, zahtjevi za ter.org., njemacki model. I na ta pitanja se nadovezuje jos dosta podpitanja. Svako ima svoje misljenje za profesora, dobar je skarica. Ali meni je vise svida nacin ispitivanja kod dulabica. On pita i ti o tom pitanju mozes pricat koliko hoces,ako vidi da znas ide dalje na drugo pitanje. A tek ako neznas onda postavlja potpitanja. A kod skarice mi se nesvida sto dok pita ti pocnes pricati i nakon 3 recenice vec prekine i pita nesto ugl sto se tice povezivanja i knjige i zakona i za sve treba primjer. Evo a meni to bas nejde. I onda ispane da neznas a da nije prekinuo imala bi pricati o tome podosta. Njemu su samo bitna njegova potpitanja i zasto ovako i zasto onako i tko je tu nadlezan pa kaako je bilo u rh prije 90. Pa kako posloje. I ja se izgubila u svemu tome. Sretna sam jer sam se tog rijesila al bas sam se i namucila uceci sve to. Sorry na dugom postu. Savjet za prolaz na pismenom: skinite si pitanja za zadnjih desetak rokova manje vise se ponavljaju. Sretno svima dalje. Ja jos europsko i gotoovoooo.

tonka20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo ljudi da malo pomognem,obzirom da ja nisam dobila povratnu informaciju na svoj ostavljeni post,nadam se da cu bar ja nekome pomoci kad vec meni nitko nije Definicija opcine po EPLS se odnosi na definiciju LS,tako da ne budete u zabludi da postoji neka "posebna" definicija .. A izvrsni sloj u Hrv od 1993-2009 se odnosi na to da su tada bila poglavarstva kao kolegijalna tijela na celu s pojedinacnim izvrsnim duznosnikom( opcinski nacelnik,gradonacelnik,zupan) kao predsjednikom poglavarstva.Lokalno predstavncko tijelo bira iz reda svojih clanova apsolutnom vecinom glasova izvrsnog duznosnika,a zatim on uz istu vecinu glasova(apsolutnu) bira clanove poglavarstva. :) I da evo moja pitanja s usmenog:razlika monotipske i politipske strukture,koja je u Hrv struktura i zasto,opcine i gradovi samoupravni djelokrug i po cemu se razlikuju,da li ima razlike izmedju velikih gradova i gradova..eto dobila sam 3,pitanja zaista nisu teska.samo je bitno povezavat a ne nastrebetat da nemas pojma o cemu pricas..profesor je super,atmosfera je preopustena,jedan od ugodnijih usmenih :)

mape5

Super Moderator
jedva čekam dan kada ću završiti ovaj faks.
hvala na svim informacijama koje ste podijelil. ;)
[DOUBLEPOST=1479723175,1479723144][/DOUBLEPOST]jedva čekam dan kada ću završiti ovaj faks.
hvala na svim informacijama koje ste podijelil. ;)
Hvala Vam kolegice,sto mislite na mene. Jesam prosla sam. Na pismenom 12 bodova. Odgovarala kod Skarice,dobila 2. Presretna sam sto sam se tog ispita rijesila. Ja i jos jedan kolega smo odgovarali,i on je prosao. Pitanja su nam bila: odborski tip, svedski model, upravni odjeli, zahtjevi za ter.org., njemacki model. I na ta pitanja se nadovezuje jos dosta podpitanja. Svako ima svoje misljenje za profesora, dobar je skarica. Ali meni je vise svida nacin ispitivanja kod dulabica. On pita i ti o tom pitanju mozes pricat koliko hoces,ako vidi da znas ide dalje na drugo pitanje. A tek ako neznas onda postavlja potpitanja. A kod skarice mi se nesvida sto dok pita ti pocnes pricati i nakon 3 recenice vec prekine i pita nesto ugl sto se tice povezivanja i knjige i zakona i za sve treba primjer. Evo a meni to bas nejde. I onda ispane da neznas a da nije prekinuo imala bi pricati o tome podosta. Njemu su samo bitna njegova potpitanja i zasto ovako i zasto onako i tko je tu nadlezan pa kaako je bilo u rh prije 90. Pa kako posloje. I ja se izgubila u svemu tome. Sretna sam jer sam se tog rijesila al bas sam se i namucila uceci sve to. Sorry na dugom postu. Savjet za prolaz na pismenom: skinite si pitanja za zadnjih desetak rokova manje vise se ponavljaju. Sretno svima dalje. Ja jos europsko i gotoovoooo.
braavo :D

bojana_kc

Hvala. Da divan je osjecaj kad netreba vise uciti. Ja imam jos europsko ali to je lagano i tek u 2 mj. Krenut cu sa diplomskim. Sretno svima dalje.

mape5

Super Moderator
n
[DOUBLEPOST=1486547368,1486547218][/DOUBLEPOST]neka pitanja od jučer, koja sam čula, nisam pisala tak da neka netko nadopuni ili ispravi jer mi je kolega bio sav uzbuđen i smušen :)
institucija za opoziv iz Zakona
u kojem slučaju VRH raspušta predstavničko tijelo
politipska struktura
cjelovitost lokalne jedinice zašto je važna i kako se ostvaruje
bitni dokumenti za harmonizaciju - e sad o dokumentima, u skripti od CHUBELINE nisu svi
Dokumenti bitni za harmonizaciju – velika uloga Vijeća Europe

1. EPLS iz 1985

2. Okvirna konvencija o prekograničnoj suradnji lokalnih zajednica ili vlasti iz 1980

3. Konvencija o sudjelovanju stranaca u javnom životu na lokalnoj razini iz 1992

4. Revidirana Europska povelja o sudjelovanju mladih ljudi u lokalnom i regionalnom životu 2003

5. Europski kodeks ponašanja radi osiguranja političkog integriteta lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika 1999

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks