AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Nauka o javnoj upravi I.

MarinaŠ

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
To ti spada pod cjelinu Različita shvaćanja o državi i upravi,nalazi se skroz na početku knjige Upravna znanost

diance

pismeni ispiti-rok 1.7.2014.

1. -razlika između 2 vrste poslova u upravnoj organizaciji
-iz kojih čimbenika proizlazi kontinuitet
2. -opiši proces vertikalne dif. i primjer
-zašto proces vertik.dif. nije toliko stalan i linearan kao proces horizontal.dif
3. -zašto je FUS koherentniji
-kako smanjiti neizvjesnot iz okolinem (kod FUS-a)
4. -negativne posljedice industrijske koncentracije
-ponovno okretanje u razvoju političkih sustava prema dekoncentraciji
5. -politička važnost javnoti
-napetost između uprave i tiska, što se osniva radi održavanja veze s tiskom u uprav.organizacijama

vjewerica

Dragi kolege,u 9mj. ću imat komisiju iz nauke,a pošto profesori nakon pismenog uzimaju indexe i vraćaju ih tek na usmenom,kako da onda idem na druge ispite bez indexa,da li profesori rade problem zbog toga...ili normalno možeš pristupit drugim ispitima bez indexa..eto ak je netko bio u takvoj situaciji bilo bi mi drago da mi objasni kako to funkcionira

arizona

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Dragi kolege,u 9mj. ću imat komisiju iz nauke,a pošto profesori nakon pismenog uzimaju indexe i vraćaju ih tek na usmenom,kako da onda idem na druge ispite bez indexa,da li profesori rade problem zbog toga...ili normalno možeš pristupit drugim ispitima bez indexa..eto ak je netko bio u takvoj situaciji bilo bi mi drago da mi objasni kako to funkcionira
Osobna iskaznica bi trebala biti dovoljna.

Nella

Kada se u upravi javljaju profesionalci? Kakve organizacije zamijenjuju i koje su karakteristike tih organizacija?

dali itko zna odgovor???

pravnik5

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
kolegica je bila u istoj situaciji, objasnis prof iz nauke da imas i druge ispite, onda je samo nuzno da doneses indeks na komisijski usmeni kad ides :)

Angelsss

Kolege, vi koji ste već rješili nauku 1 i 2, interesira me koliko je općenito potrebno za pripremu ova dva ispita? Planiram se ovih dana početi pripremati za 9 mjesec, tako da su sve preporuke dobrodošle :)

mency

Pismeni ispit 1.7.2014 grupa A
1. Profesionalizam u upravi- kada, značajke i koju upravu zamjenjuje?
Odnos funkcionalnog i organizacijskog pojma uprave?
2. Kako globalizacija mijenja stvarne neovisnosti suverenih država?
Parkinsonov zakon (navesti ona dva faktora)
3. Procesi koji zahtjevaju intervencionističku ulogu države?
Razlozi prelaska iz privatnog u javni sektor?
4. Što uzrokuje stabilizaciju teritorijalnih upravnih sistema?
Antagonistički odnos TUSa i FUSa?
5. Razlika između korisnika i potrošača?
U kojim smjerovima se razvija odgovornost uprave? (navesti i objasniti)

Usmeni: tendencija prema informatizaciji uprave, odlučivanje građana, problemi FUS-a, sustavni kontakti uprave i građana. Cura koja je bila samnom imala je tendenciju prema ograničavanju prisile u upravi, predstavništvo građana, problemi TUS-a i javnost funkcioniranja.

Nerea

Kolege,molila bi vaš savjet!

da li da učim Nauku za rujan ili Financiranje? što je lakše položiti iz vašeg iskustva? Financiranje ima znatno više gradiva(imam cijelo gradivo jer nisam pisala kolokvij),ali je zato samo usmeni,dok Nauka ima manje gradiva,ali je pismeni zeznut.

nioma

Uzmi si vremena i razmisli što bi odgovaralo od tih predmeta.
Sama znaš najbolje! ;)
Ja sam položila financiranje putem kolokvija i zbilja mi je to značilo - lakše je. Za 9 mj spremam Nauku I.

Svima sretno sa ispitima! Iskoristite ljeto u svakom slučaju! Uživajte i učite! Ništa nije teško!

maremiha

Kolege, vi koji ste već rješili nauku 1 i 2, interesira me koliko je općenito potrebno za pripremu ova dva ispita? Planiram se ovih dana početi pripremati za 9 mjesec, tako da su sve preporuke dobrodošle :)
Angelsss, što se tiče Nauke I, rekla je Lalićka na početku godine da je dovoljno 30 dana svakodnevnog učenja za prolazak ispita!

Angelsss

Angelsss, što se tiče Nauke I, rekla je Lalićka na početku godine da je dovoljno 30 dana svakodnevnog učenja za prolazak ispita!
:shock: Hahahaha, mislim da bi to bio mali problem :hm:
nažalost, nemam mjesec dana, jer uz Nauku 1 učim i 2, ali vjerujem da ću to bez problema rješiti u rujnu :D
javim vam koliko je točno potrebno ;)
btw, mislim da bi svi koji već nisu rješili nauku trebali početi učiti, jer će se od sljedeće ak.god. mijenjati literatura...

nikolina94

Re: Cijena školarine, ECTS bodovi, parcijala, ponovni upis i ostale kombinacije

a ima netko iskustva s komisijom iz nauke I.?

jel istina da ako padneš pismeni,da svejedno ideš na usmeni? ili?

tina4

mislim da sam negdje procitala da pisu, a i kolko me sjecanje sluzi, da to nije praksa te katedre. to vrijedi na 2. komisiji odnosno 8. put

fakin

Super Moderator

to je bilo prije, sad više nije tako...kad padneš pismeni dobiješ tri mjesec zabrane za nauku... isto ako i slučajno prođeš pismeni pa padneš usmeni :D

Rabbit Roe

Kada se u upravi javljaju profesionalci? Kakve organizacije zamijenjuju i koje su karakteristike tih organizacija?

dali itko zna odgovor???
Profesionalce u upravi nalazimo u 18. i 19. st.
Zamjenjuju upravne organizacije koje su se temeljile na formama honoratske/počasne uprave u feudalnom poretku i ranijim razdobljima ljudske povijesti.
u upravnim organizacijama rade ljudi kojima je posao u upravi glavno ili jedino zanimanje. Oni za taj posao primaju plaću, posebno se obrazuju u općim ili specijalnim školama, te poslu posvećuju pretežit dio radnog vremena.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks