AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Obiteljsko pravo s matičarstvom

fakin

Super Moderator
profesorica majstorović po običaju korektna, pitanja su bila aktivna adoptivna sposobnost, razrješenje skrbnika, kolizijski skrbnik i dosta potpitanja iz svakodnevnog života, što će raditi skrbnik ako se dijete ovako ili onako ponaša i takvih par primjera...nije teško, jedan predmet manje

_Mateja_

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Prof Majstorović je najbolja na katedri!
Moja pitanja su bila bračni spor, izvanbračni status djeteta i skrbništvo nakon punoljetnosti!

anjica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Koji dio zakona o imovinskopravnim odnosima treba znati? Da li baš ono sve? Često Šimović to pita, ali ne znam točno što.

vesna1994

7.9 Šimović pitanja: bračni spor utvrđivanje postoji li brak ili ne sve o tome,tko su ovlašteni na tužbu u tom slučaju. + Primjer može li njegova majka pokrenuti tužbu (može jer je krvni srodnik). Drugo pitanje razjasni kada brak osoba istog spola može opstati? Hermafroditi i transeksualci.. Mogu opstati jer su u vrijeme sklapanja braka ispunili pretpostavke za sklapanja braka. (koje su to međuostalom).. Sl pitanje: koji međunarodni ugovori reguliraju obitelj i brak... I još me pitao nadzor nad ostvarivanjem roditeljske skrbi svr o tome,pretpostavke,postupak,rok.. Dobro naučite roditeljsku skrb -definiciju i sve o tome. Danas je bila prolaznost pola pola,dobar je ali moraš znati. Ja sam dobila 3,pomaže,navodi na odgovor,na uzima za zlo ako se ne izražavaš pravilno. Puno primjera,dobra atmosfera i za njega nemam primjedbu.

vesna1994

Može pitanja i dojmovi sa ovog roka? Kakva je prolaznost i iz čega ste učili?
Ja sam na prošlom roku učila iz knjige,ObZ-a ali mi je osnova bila skripta,iva12 ako se ne varam. Knjigu pogledaj jer on bira pitanja iz kazala.

Rabbit Roe

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Bacam se na obiteljsko i planiram to položiti u 11 mjesecu, pa me sad zanima, kako imam ovu drugu knjigu Obiteljsko pravo iz 2007. godine, zanima me da li moram učiti i iz one prve koje je navedena u literaturi (Obiteljsko pravo s matičarstvom, 2003.)? I postoji li razlika između te dvije knjige?

fakin

Super Moderator
postoji VELIKA razlika između te dvije knjige. moraš učiti po obje knjige i kombinirati zakon inače ćeš naučiti nešto zastarjelo i srušit ćete na usmenom zbog toga kao mene recimo...uglavnom ono što piše u knjizi iz 2007. je točno, a iz 2003. možeš učiti samo onaj povijesni dio o matičarstvu, ali ostalo moraš iz te knjige iz 2007. i zakona

Rabbit Roe

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Znači dojmovi, učila sam 3 tjedna, prva dva tjedna bezveze podvlačila i kao učila, intenzivno sam učila 5 dana pred ispit, ali ništa pretjerano (3 -4 sata na dan). Učila sam iz skripte sa pravokutnika i po zakonu. Knjigu sam prolistala. Odgovarala sam kod prof Majstorović. Ulazi se kako tko hoće po troje. Kolegicu je pitala bračne smetnje, konvenciju i odgovornost matičara, a mene izvore obiteljskog prava (posredni i neposredni), razvod, pretpostavke za razvod i objasni jednu detaljno, i osobno ime, kada osoba može mijenjati ime, a kada ne. Ugl usmeni je bio preugodan, atmosfera opuštena. Najbolji ispit dosad. Dobila 4 :D
Sretno svima s učenjem :)

Majoli

Još me pitala državne matice i odgovornost skrbnika uz ova pitanja. Profesorica je odlična i pomagala mi je podpitanjima. Jako ugodan usmeni s obzirom da je trema bila prisutna, a profesorica je stvarno dala sve od sebe da prođem. 3 je u indexu!!

ivancica20

ja sam si isprintala najnoviji zakon i naucit cu njega, zakon o osobnom imenu i zakon o drzavnim maticama. da li mislite da je to dovoljno obzirom da knjiga, odnosno skripta prati prastari zakon i jako mi je tesko uciti iz toga?!

krisp09

Napokon malo vremena da napišem par riječi... Bila sam kod prof. Majstorović i ne mogu reći baš ništa loše - normalna pitanja, barem meni. Ako se negdje zapne postavi potpitanje i kako god došla do odgovora, bitno je da shvati da znaš o čemu se priča, malo povezivanja gradiva, primjeri iz života... Moja pitanja: pretpostavke za postojanje braka (potpitanje je bilo koja vjerske zajednice u RH mogu sklopiti brak-nabrojala sam ih nekoliko-islamska, rimokatolička, pravoslavna...; da li se može osporiti taj brak-postupak za utvrđivanje postoji li brak ili ne, i još par sitnica); zatim koji je prethodni postupak kod posvojenja (tako nešto-uglavnom potencijalni posvojitelji dolaze u css, pa se utvrđuju uvjeti jer sve mora biti na DOBROBIT DJETETA-jako važno itd..., pa sam spomenula međunarodno posvojenje, a potpitanje je bilo zašto unutar-državno ima prednost, tko može posvojiti...) i što znam o presumpciji majčinstva-SMATRA se da je majka djeteta ona koja ga je rodila, oboriva je jer se može osporiti (npr. ako dođe do zamjene djece u bolnici, žena koja se smatra majkom može osporavati majčinstvo majci koja je upisana u mat. knjigu rođenih i pokrenuti postupak za dokazivanjem da je ona majka-dvojni postupak)... Možda ovako izgleda puno, ali sve je nekako išlo kroz razgovor. Jako ugodan ispit i četvorkica je tu.

Maree

Ekipa, prolistala sam forum, i vidim da se spominju neke dvije knjige (2003 i 2007), i uz to zakoni. Pošto mi je ovo prvi ispit s druge godine na koji izlazim, molila bi da mi netko napiše tko zna točno šta i kako trebam učiti, koje skrpite, i gdje da nađem zakone. Malo će uzeti vremena, ali kome se da, stvarno bi mi dobro došlo :D Da krenem to spremati.. Hvala puno!

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
S obzirom da se ništa nije promijenilo, skripta ti je just fine. Mislim da treba dopuniti nešto oko medijacije pri razvodu. To, ako netko NAPOKON dopuni, svi bi bili zahvalni ako može poslati u [email protected] za skriptarnicu. Thx!

krisp09

Horiemon, oprosti, ali ne bi se baš složila s tobom.
Ima promjena u novom zakonu u odnosu na knjigu iz 2007., pogotovo kod roditeljske skrbi i skrbništva. Ja sam se vodila onim što je kolegica Marri Poter stavila na face, i to mi je jaaaaaaako puno pomoglo, pa ako čita, ovim se putem i zahvaljujem :) !!!

Maree, sve iz knjige iz 2003. je u skripti i to je sve o matičarstvu (razvoj, vođenje matica - vode se elekroničkim putem, to je novina; odgovornost matičara i sl), tako da ti u biti ta knjiga niti ne treba.
Iz novog zakona (koji je na snazi od 01.11.2015.!!!!), učiš RODITELJSKU SKRB, SKRBNIŠTVO i PRESTANAK BRAKA (bez ikakve knjige i skripte starije od studenog 2015. jer to više ne vrijedi). Sve ostalo ide u kombinaciji knjige (2007.) ili skripte sa Obz-om (2015)- npr. promjene su kod utvrđivanja izvanbračnog očinstva, utvrđivanja majčinstva (nema više prizananja od strane majke, prije je bilo), pravnih odnosa roditelja i djece...
Relevantno je ono što piše u zakonu!!! Općenite stvari, npr. izvore obiteljskog prava, Konvenciju o pravima djece...tu se ništa nije mijenjalo, znači knjiga/skripta.
Koliko sam saznala od kolegica, ne moramo učiti uzdražavanje i imovinske odnose (to nije provjerena informacija, no nisam ni čula da je to ikad pitano).
Zakon o istospolnim zajednicama također ne vrijedi. U biti, to je Zakon o životnom partnerstvu (2014) - mislim da nije u obveznoj literaturi, ali pročitaj ga barem, nije strašno.
Zakon o osobnom imenu - ima cca 3 stanice i par članaka - to moraš znati, ali je skoz lagano :) i
Zakon o državnim maticama - isto ga nema puno, ali ga usporedi sa onim što piše u skripti jer ima tu i tamo što se promijenilo (npr. u skripti piše da se prilikom upisivanja u maticu treba upisati JMBG - oca, majke, djeteta, a u zakonu OIB i te sitnice).
Ukoliko ni nakon ovoga nisi sigurna, svakako ti preporučam da odeš na konzultacije i to je to.

I da, za sve važeće zakone imaš linkove na Katedri za obiteljsko pravo ili na Zakon.hr.

Uglavnom, nadam se da sam pomogla. Ako sam negdje pogriješila, svakako ispravite ili nadopunite. :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks