AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Policijsko upravno pravo

SanjaS

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
nisam još u ovom ispitu pa me zanimaju vasa iskustva. koliko treba dugo da se nauci i da li je tezak?
Luna, ja mislim da treba oko 3 tjedna, objektivno, svakodnevnog rada po par sati.
Ja se sad bavim Policijskim oko 3 tjedna ukupno ("čituckala" sam do sada tj. informirala se - uspoređivala zakone, skripte, knjigu, vadila, prepravljala...), s tim da sam baš učiti počela tek prije par dana i mogu ti reći da mi nekak ide sporo.
Ima tu hrpa toga tu za popamtiti.
Ja ću pokušati nabubati sve ovo što je bilo spomenuto kao ispitno pitanje, tu na forumu, i onda se prije ispita pomoliti da me ne pogodi nešto mimo toga :)

Kad sam vidjela kod stranaca one uvjete kad se odobrava, prestaje, može otkazati i kad ĆE se otkazati boravak strancu - kratkotrajni, privremeni i stalni - skužila sam da će mi trebat tjedan dana samo da to sve naučim :confused2: ... onda sam odlučila naučiti samo sve vezano za privremeni boravak - jer po pitanjima na forumu vidim da su uvijek samo njega detaljno pitali. I tak...

I bilo je prilično zeznuto zapamtiti sva ona nabrajanja: vrste plinova, eksplozivnih tvari, opasnih tvari... (za neke riječi nemam blage veze što uopće znače :)) ali sam jučer uspjela.

Imam jedno pitanje za sve koji su već bili na ispitu:
Kod unutarnjih poslova u organizacijskom smislu - jel profesor traži da nabrajamo što se točno radi u policijskim upravama, a što u policijskim postajama? Nadam se da ne :)

anamarija

Luna, ja mislim da treba oko 3 tjedna, objektivno, svakodnevnog rada po par sati.
Ja se sad bavim Policijskim oko 3 tjedna ukupno ("čituckala" sam do sada tj. informirala se - uspoređivala zakone, skripte, knjigu, vadila, prepravljala...), s tim da sam baš učiti počela tek prije par dana i mogu ti reći da mi nekak ide sporo.
Ima tu hrpa toga tu za popamtiti.
Ja ću pokušati nabubati sve ovo što je bilo spomenuto kao ispitno pitanje, tu na forumu, i onda se prije ispita pomoliti da me ne pogodi nešto mimo toga :)

Kad sam vidjela kod stranaca one uvjete kad se odobrava, prestaje, može otkazati i kad ĆE se otkazati boravak strancu - kratkotrajni, privremeni i stalni - skužila sam da će mi trebat tjedan dana samo da to sve naučim :confused2: ... onda sam odlučila naučiti samo sve vezano za privremeni boravak - jer po pitanjima na forumu vidim da su uvijek samo njega detaljno pitali. I tak...

I bilo je prilično zeznuto zapamtiti sva ona nabrajanja: vrste plinova, eksplozivnih tvari, opasnih tvari... (za neke riječi nemam blage veze što uopće znače :)) ali sam jučer uspjela.

Imam jedno pitanje za sve koji su već bili na ispitu:
Kod unutarnjih poslova u organizacijskom smislu - jel profesor traži da nabrajamo što se točno radi u policijskim upravama, a što u policijskim postajama? Nadam se da ne :)
Zna ti to pitati. Taj dio (organizacijski i funkcionalni smisao) dobro nauci, jer obicno je to prvo pitanje, i ako znaš, poslje možeš muljati i sve je kroz razgovor. Tako je bar meni bilo.

mija

Molim da mi netko javi kada je ispit iz policijskog upravnog prava sada u drugom mjesecu. Dosta mi je hitno s obzirom da je ispit 1-5.02... Hvala!!! Pozdrav svima

SanjaS

Jedna kolegica je provjerila - ispit iz Policijskog je 01.02.10. u 11:30h, ispituje prof Medvedović, Gundulićeva 10, soba 17

mija

Ljudi da li će netko ići na ispit iz policijskog sada u ponedjeljak? Ako da, molim pitanja. Pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Stvarno mi je frka, a htjela bi ići 15.2.. Pozdrav svima i sretno u učenju. Mija.

SanjaS

Bila sam danas na ispitu - prošla sam. Dobila 2. Ispitivao me mladi profesor, nije se predstavio, tako da mu ne znam ime (a ne znam pročitati iz indeksa)

Nisam baš imala sreće s nekim pitanjima, nekako je išao jako u detalje.

Pitao me:

- nabrojati granične prijelaze po njihovoj vrsti i onda objasniti razliku između pograničnih i međunarodnih
- kome se odobrava da može prelaziti granicu na pograničnom prijelazu
- što ako prilikom pretraživanja mog vozila, policajac ošteti moje vozilo (pregledava ga npr. jer sumnja da prevozim drogu), da li imam pravo na naknadu štete (da, ako ne pronađe drogu) + hrpa drugih potpitanja oko obavljanja granične kontrole kojih se ne mogu sjetiti
- Supsidijarna zaštita (to sam dobro znala) i onda potpitanje: koji je francuski (i još neki) naziv za supsidijarnu zaštitu? (možda sam ja krivo razumjela pitanje, uzmite ovo s rezervom)
- Tko je azilant, a tko tražitelj azila, tko odobrava azil u prvostupanjskom postupku, tko u drugostupanjskom
- Ako sam ja stranac u hrvatskoj, što je potrebno da bi mi se mogla pridružiti obitelj tj. da se ostvari spajanje obitelji (ja sam tu blebetala o uvjetima za odobrenje boravka i čudima, on me stalno prekidao - na kraju sam tek shvatila da samo trebam reći da trebam imati odobren boravak :-\)
- Na koga to mislimo kad kažemo da će se "pridružiti obitelj" (tu treba nabrojati članove uže obitelji)
- Zašto država ne smije samo tako stranca izručiti drugoj državi. Objasnila sam zašto, a onda me pitao kako se zove to načelo - to nisam znala. Sad sam našla u fusnoti na stranici knjige 148 - zove se "načelo nevraćanja".

Curu prije mene je pitao:

- načelo razmjernosti i načelo postupnosti objasniti
- Što je granica
- Kako se prelazi državna granica
- kakav može biti granični prijelaz, pa je trebala reći razliku između privremenog i sezonskog i objasnila je sezonski
- kako stranac može boraviti u RH, objasniti privremeni boravak,
- radna dozvola
(ne sjećam se detalja, ali je bilo i puno potpitanja)

Meni je ovo Policijsko baš bio traumatičan ispit. I dobro je jedna kolegica rekla da se osjećaš kao da si učio po krivoj literaturi.
Zato što sam prvo u 2 tjedna pročitala knjigu, onda sve moguće zakone koji su se mijenjali, doradila skriptu u skladu s tom literaturom da bude ažurna i onda 2 tjedna bubala tu skriptu... I na koncu jedva prođem.
A čini mi se da bih ovu istu dvojku dobila i da nisam ni pogledala literaturu, jer su mi pitanja bila nekako čudno formulirana i ja sam se praktički stalno "čupala"... a bila sam sinoć uvjerena da sam sve naučila.
Kao da mi i profesori imamo totalno različit pojam o onome što smatramo "važnim" tj. ispitnim pitanjem. (Hm, možda je profesor vidio da mi iz torbe viri skripta, pa mi zato odlučio postavljati malo detaljnija pitanja? :))

Prema mom današnjem iskustvu, mislim da je ovaj ispit pravo kolo sreće.
Može ići lagano i brzo, ali može biti pitanja iz fusnota. Ne znam kako je bilo curama koje su bile nakon mene.

Jedna osoba je na forumu napisala da treba duže od tjedan dana za ispit. Možda da, možda ne. Meni nije bilo dovoljno niti 3-4 tjedna da dobijem više od 2, a uz malo sreće mislim da se može proći s puno boljom ocjenom uz kraće učenje... samo, kakva te pitanja zapadnu.

Baš mi se čini da kod ovog ispita nema nekih pravila. Skupljanje pitanja s foruma na ovom ispitu meni nije pomoglo. Ja sam po pitanjima i učila - i niti jedno mi nije bilo postavljeno - odnosno, ne u obliku u kojem sam očekivala.

Dobro, važno je ipak samo da je to jedan ispit manje - pa kako god bilo.

Ljudi, sretno!

mija

Bok. Upravo sam sada u policijskommmmmmmmmmmmm. Imam veliku tremu za taj ispit. Da li možda netko zna kada je ispit slijedeći tjedan? Pozdrav svima i sretno.:worshippy::worshippy:

mija

Ako nekoga zanimaju pitanja sa današnjeg roka:
- radna i poslovna dozvola
- postupak dobivanja azila
- sve o opasnim tvarima
- privremeni boravak stranaca
- granični prijelazi - sve tko ih odobrava, nabroji, objasni
- državna granica i granična kontrola
- vrste oružja

Ja prošla i dobila 4. Curu iza mene je rušio. Bilo nas je 6, prošlo ih je 4. Ovaj mladi profesor pomaže ako vidi da si učio. Glavno da je jedan manje. Pozdrav svima i sretno onima na budućim rokovima.

Jasna

molim vas pomoć. u vodiću piše da za policijsko trebamo i Zakon o općem upravnom postupku, Zakon o upravnim sporovima, Zakon o strancima i ono malo iz knjige upravno pravo, kao i ona knjiga Policijsko upravno pravo.
gdje mogu nabaviti tu knjigu policijsko upravno pravo, i što je sa tim ZUP-om i ZOUS-om? pa to su ogromni zakoni. kaj sve to trebamo?
nemam nikakvu predodžbu oko ovog ispita pa vas lijepo molim pomoć za bilo kakve upute.
thx!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks