AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Politologija

rikelme

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
gdje je u knjizi fenomen taktičkog glasovanja?
Ne znam da li to ima u knjizi.To ti je kada na izborima želiš glasati za neku manju stranku,npr ORAH(stranka ljevice),ali ipak nećeš glasati za ORAH,jer znaš da oni neće uspjeti ući u sabor pa ćeš onda taktički glasati za najjaču stranku ljevice(SDP) zato jer ne želiš da pobjedi HDZ(najjača stranka desnice),

kristinac

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
gdje se nalazi socijalna demokracija ili socijalizacijska ne mogu naći, pa ako netko zna neka napiše koja str. u knjizi

Kendje Ind

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
o konceptu slobode
kako politička korupcija utječe na propadanje institucija?
paternalistički konzervativizam?
plzz odgovor, hvala:)

Kendje Ind

Na temelju koje države Mirjana Kasapović provodi svoje istraživanje?
Nabroji barem tri tipa službenika prema Downsu?
Kako komunitarizam gleda na autoritet?
Moze mi tko odgovorit na ova pitanja? Hvala

Marianne

o konceptu slobode
kako politička korupcija utječe na propadanje institucija?
paternalistički konzervativizam?
plzz odgovor, hvala:)
sloboda - u knjizi DRUGI DIO: POLITIČKE IDEJE, IDEOLOGIJE I KULTURA --> 4.1. Sloboda
korupcija - str 178-182 u knjizi

paternalistički konzervativizam - polazi od toga da promjene mogu nekad biti toliko prirodne ili neizbježne da im se ne smijemo opirati

- Benjamin Disraeli u svojoj je političkoj filozofiji dokazivao da je industrijalizam doveo, s jedne strane, do uništenja ustaljenih standarda ponašanja i do raspada starih hijerarhijskih odnosa u kojima su vladari dobro znali za svoje dužnosti prema podanicima te, s druge strane, do rastućih ekonomskih nejednakosti koje prijete da podijele Britaniju u dvije nacije – naciju bogatih i siromašnih – te izazovu revoluciju.

- zagovara jedan tip konzervativne reforme, koja bi sprečavanjem revolucije bila u dugoročnom interesu bogatih. Ta se ideja izrazila u njegovoj doktrini o 'jednoj naciji', koja aristokraciju i radništvo povezuje zajedničkim ciljevima protiv razornog djelovanja modernog kapitalizma

- zaslužan je za usvajanje drugog reformskog zakona 1867., kojim je pravo glasa prvi put prošireno na radništvo, te za socijalne reforme koje su poboljšale stambene uvjete i higijenu

- Burke je utemeljio tradiciju liberalnog konzervativizma koji se danas javlja u obliku neokonzervativizma – nova desnica bliska neokonzervativizmu -> formula je jednostavna: slobodno tržište i jaka država. Istodobno neokonzervativci skreću pozornost na jačanje vanjskog neprijatelja, nekad SSSR-a, a danas Rusije i Kine, te brane različite represivne i autoritarne režime kao branu komunizmu

Marianne

Na temelju koje države Mirjana Kasapović provodi svoje istraživanje?
Nabroji barem tri tipa službenika prema Downsu?
Kako komunitarizam gleda na autoritet?
Moze mi tko odgovorit na ova pitanja? Hvala
Mirjana Kasapović - na temelju BiH

tipologija javnih službenika:
1. penjači (climbers) koji teže uvećanju svoje moći, prihoda i prestiža, a za to nalaze nove mogućnosti unutar ureda ili 'skaču' na nova i bolja mjesta drugdje;
2. čuvari (conservers) koji teže uvećati sigurnost svoga posla i svoju udobnost, pa se snažno opiru svakom gubitku postojećih prihoda, moći i prestiža, ali nisu skloni aktivno se boriti za povećanje tih dobara;
3. fanatici (zealots) koji gorljivo promiču konkretne javne politike, pa izazivaju otpor drugih javnih službenika zbog odbijanja da budu nepristrani, obično nisu na višim upravnim položajima;
4. Odvjetnici (advocates) koji brane interese svog odjela ili šire mreže interesa kojima odjel pripada, pa se obično ponašaju kao gorljivi sljedbenici izvan odjela, a kao nepristrani arbitri unutar njega;
5. Državnici (statesmen) koji su uvelike predani javnom interesu, 'prirodni' državnici osuđeni da budu neprilagođeni u uredu, pa je većina prisiljena nuždom svojih položaja ponašati se nalik na neki drugi tip (obično odvjetnike) à prva dva tipa slijede samo svoje sebične interese, dok preostala tri tipa slijede miješane motive osobnog interesa i privrženosti širim vrijednostima

Kako komunitarizam gleda na autoritet? - možda nađeš odgovor ovdje -- u knjizi DRUGI DIO: POLITIČKE IDEJE, IDEOLOGIJE I KULTURA --> 4.1. Sloboda

Kendje Ind

hvala kolegice:) ti si prosla ispit, ako jesi , kakva si imala pit? koliko se pise vremenski i kad je ispit ujutro u 8 ili?

andrijanak

Pitanja iz grupe A kojih se ja sjećam......

Kratki odgovori:

1.O čemu je pisao Mancur Olson?
2.Objasni negativnu slobodu?
3. Tko je napisao Levijatana?
4. O čemu su pisali Bachrah i Baratz?
5.Vrstizam?
6.Tri generacije prava prema Vasaku?

Esejska:

1. Objasni teoriju društvenih rascjepa.
2. Funkcije zakonodavne vlasti i objasni dvije.
3. Novi institucionalizam.

Na zaokruživanje: U koji feminizam spada patrijarhat?
Čija je teorija demokratskog mira? Tko je razmatrao tipove mira? Na što se odnosi gerrymandering? Koji izborni sustav omogućuje zastupljenost manjih stranaka? Koja funkcija ne spada u funkcije parlamenta?

kb2812

Pitanja
1. Koji tip instuticionalizma su zastupali march i olsen
2. Socijalna pravednost
3. Legalna demokracija
4. Organizacije prema Kopricu
5.
6.

Zaokruzivanje:
1. Razmjerni izborni sustav
2. Tko zastupa transformacuije zapadnih zemalja (tak nes xD)
3. Tip terorizma africkih zemalja (tako nesto nisam sigurna- to je kod valova terorizma davida reporta)
4. Skola realizma
5.
6.

Eseji :
Feminizam
Mir
Faze razvoja drzave i jednu objasnit

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks