AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Pravo Europske unije

hedviga

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
-kako znamo da direktive imaju posredni ucinak
to sam napisala par postova prije

-delegiranje ovlasti
imaš u skripti i u Hartleyu

-tko predsjeda trenutno EU
Švedska

-kakav status je stekla EU Ugovorom iz Mastrichta
za nju bi se moglo reći da je nadnacionalna regionalna organizacija europskih država, a sad kakav je status stekla Mastrichtom, ne znam
ona za razliku EZ nije međunarodna organizacija jer nema međunarodnopravnu osobnost, tj. ne može temeljem međ.prava stjecati prava i preuzimati obveze (EZ može)
stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora ona će steći pravnu osobnost i nestat će njena struktura stupova

-u kojim stupovima presuđuje Europski sud
ima nadležnost samo u 1.stupu, u 2.stupu je nenadležan, u 3.stupu ograničeno nadležan tj. nadležnost je ovisna o pristanku država članica

-od kad se EP bira izravno
1979.g.

andrea

Tnx svima.

Andrea, jel profa kaj pričala na predavanjima o tim zrcalnim odredbama, to je neš da SSP prepisuje odredbe UEZ, tako nešto..

i zanima me kaj znači da je SSP asimetričan ugovor, tj, da pravo i obveza nisu recipročne?

Ne znam, ono je rekla na uvodnom predavanju i to je bilo to... Nista o zrcalnim odredbama... ali imali smo tek 2, 3 predavanja pa ako spomene napisem! ;-)

Nji

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
znači SSP ima 29 stranaka: 27 drž.čl.Unije + EU + RH = 29
tako je ona rekla

Nji,
pitanje je bilo da li su države koje su ušle u zadnji val proširenja (to bi se odnosilo na Bugarsku i Rumunjsku valjda) potpisale SSP (s ovih svih 27 država i EU)?
u smislu, da li se za pristup Uniji još uvijek traži potpisivanje SSP, jer je isto tako navela da Island koji ima status potencijalne kandidatkinje nije potpisao SSP, a njegova svrha je upravo da državi da status potencijalnog kandidata
tak sam ja skužila tj.imam zapisano sa predavanja

Zna li netko objasniti što su ZRCALNE ODREDBE (to je neš u sklopu SSP)?

E mislim da me to pitala na usmenom pa sam zatiltala...

Mislila sam da pitaš za naš SSP...

Neću se pačat dalje da Vam ne kažem nekaj krivo...

Pa Hedy uploadaj skriptu na skriptarnicu...
Imaš onu istu kao ja,jel da?

Ili oćeš da ja probam?

hedviga

poslah tei skriptu

a ovo nađoh na netu o SSP:

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju interpretacija i primjena

Temeljne karakteristike
- Mješoviti ugovor (čl. 310 UEZ)
- Asimetrični ugovor
- Dio procesa stabilizacije i pridruživanja i glavni predpristupni pravni - instrument
- Pravni i politički elementi
- Uvjetovanost
- regionalna suradnja
- ljudska prava
- Mogućnost izravne primjene i izravnog učinka
- Tzv. zrcalne odredbe

Mješoviti ugovor
Pravna osnova čl. 310 UEEZ
Dvostruka ratifikacija (EZ i Dč)
Izlazi iz okvira UEZ: Pravne i političke obaveze

Asimetrični ugovor
Prava i obaveze nisu recipročni
Primjena ovisi o svakoj ugovornoj strani HR: čl. 140 Ustava
Obaveza bona fide primjene
Glavni predpristupni instrument
Traka za ubrzavanje prema punopravnom članstvu
Ovisan o kontekstu (Polydor)
Inherentna teleologija cilj mu je članstvo u EU

Ciljevi SSP
POLITIčKA INTEGRACIJA: pružiti prikladan okvir za politički dijalog i time omogućiti razvitak bliskih političkih odnosa između stranaka;
HARMONIZACIJA: poduprijeti napore Hrvatske u razvijanju gospodarske i međunarodne suradnje, među ostalim, i usklađivanjem njezina zakonodavstva sa zakonodavstvom Zajednice;
EKONOMSKA TRANZICIJA I INTEGRACIJA: poduprijeti nastojanja Hrvatske da završi prijelaz u tržišno gospodarstvo, promicati skladne gospodarske odnose i postupno razviti područje slobodne trgovine između Zajednice i Hrvatske;
REGIONALNA SURADNJA: poticati regionalnu suradnju u svim područjima obuhvaćenim ovim Sporazumom.

Pravni i politički elementi
Pravni elementi mogu biti izravno primjenjivi i stvarati prava i obveze za pravne subjekte u hrvatskom pravnom poretku
Ispunjavanje političkih kriterija je bitan element SSP (čl. 2) To je npr. ostvarivanje vladavine prava, poštivanje ljudskih prava itd.
Politički dijalog (čl. 7)

Dvostruka uvjetovanost
-Ljudska prava su bitni element ugovora. Primjena SSP se može suspendirati zbok kršenja Lj. P.
-Regionalna suradnja (čl. 12 SSP)
Nakon potpisivanja ovoga Sporazuma Hrvatska će započeti pregovore s državom ili državama koje su već potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju radi sklapanja dvostranih ugovora o regionalnoj suradnji čiji će cilj biti povećanje opsega suradnje među tim zemljama.
Spremnost Hrvatske da sklopi takve ugovore bit će uvjet daljnjega razvoja odnosa između Hrvatske i Europske unije.

Mogućnost izravne primjene
- čl. 140 Ustava RH
Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.
- Zakon o sudovima (čl. 5)
Sudovi sude na osnovi Ustava i zakona. Sudovi sude i na osnovi medunarodnih ugovora koji su dio pravnog poretka Republike Hrvatske. Sudovi primjenjuju i druge propise koji su donijeti sukladno Ustavu, međunarodnom ugovoru ili zakonu Republike Hrvatske.

Zrcalne odredbe
Odredbe koje su identične odredbama UEZ ili istovrsne
Primjeri:
Sloboda kretanja dobara
Zaštita tržišne utakmice

Zrcalne odredbe
Sloboda kretanja dobara
čl. 25 UEZ: Carine na uvoz i izvoz, te pristojbe s istovrsnim učinkom zabranjene su između država članica.
čl. 19 SSP: Stupanjem na snagu ovoga Sporazuma Zajednica i Hrvatska će u međusobnoj trgovini ukinuti sve pristojbe s učinkom jednakim uvoznim carinama.

Zrcalne odredbe
Tržišna utakmica
čl. 70 SSP: Svako postupanje suprotno ovomu članku ocjenjivat će se na temelju kriterija koji proizlaze iz primjene pravila o tržišnom natjecanju u Zajednici, posebice članaka 81., 82., 86. i 87. Ugovora o osnivanju Europske zajednice i instrumenata za tumačenje koje su usvojile institucije Zajednice.

Predmet 270/80 Polydor
Sličnost u izričaju... Nije dovoljan razlog da bi se na odredbe Ugovora primijenila sva praksa Europskog suda
Iako predviđa bezuvjetnu zabranu nekih ograničenja trgovine između Zajednice i Portugala, kao što su količinska ograničenja i mjere s istovrsnim učinkom, Ugovor nema istu svrhu kao Ugovor o EEZ, u mjeri u kojoj ovaj drugi ide za ujedinjavanjem nacionalnih tržišta u jedinstveno tržište koje bi što je više moguće nalikovalo domaćem tržištu. Iz toga slijedi da se u kontekstu Ugovora trgovinska ograničenja mogu smatrati opravdanima razlozima zaštite industrijskog vlasništva, u situaciji u kojoj ta ograničenja ne bi bila opravdana unutar Zajednice.

hedviga

...a kakva je inace profesorica,jel stroga...jel dugo pita,koliko obicno postavi pitanja?
pita dosta pitanja i dosta dugo ispituje, ali je ugodna
mislim da ne davi, ali traži razumijevanje i bez onih slučajeva nema prolaza
napisala sam pitanja koja sam slušala i prema tome možeš vidjet koliko i kak pita jer su to bila pitanja za dvoje studenata
pita obavezno SSP, neku od institucija, faze ekonomske integracije, tržišne slobode i vrste učinaka tamo kod direktiva tj.tu te provede kroz slučajeve ES-a

tea

..mozda sam vec malo dosadna, ali samo bi jos nasto trebala...sta bi se trebalo reci u vezi Povelje o temeljnim pravima(EU) i Europske konvencije o zastiti temeljnih prava(Vijece Europe) - temeljna razlika

hedviga

..mozda sam vec malo dosadna, ali samo bi jos nasto trebala...sta bi se trebalo reci u vezi Povelje o temeljnim pravima(EU) i Europske konvencije o zastiti temeljnih prava(Vijece Europe) - temeljna razlika
Povelja je akt Unije donesena 2000. Za poštivanje načela Povelje nadležan je Europski sud pravde u Luxembourgu. Povelja o temeljnim pravima prvi je put svečano potpisana i proglašena na summitu EU-a u Nici 7. prosinca 2000., ali kao obična politička deklaracija koja formalnopravno nije obvezivala ni institucije niti zemlje članice. Onda je potpisana i proglašena 12.prosinca 2007. u EP. Kad Lisabonski (Reformski ugovor) bude ratificiran, Povelja će postati pravno obvezujuća za zemlje članice i institucije EU-a prilikom primjene europskih zakona.

Europska konvencija je akt Vijeća Europe doneseno 1950., ono je uspostavilo Komisiju za ljudska prava koja rješava prizive koji se onda upućuju Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu (koji interpretira Konvenciju).
Njega treba opet razlikovat od Europskog suda pravde koji je sud Unije.

dal je to temeljna razlika, ne znam
al to je sve kaj znam

kristina

E a ove faze ekon.integracije,tržišne slobode...i tak to,jel pita samo nabrojat ili moraš baš pričat o tome?

pepy

-kakav status je stekla EU Ugovorom iz Mastrichta
...stvarno bi molila nekoga za pomoc...unaprijed puno hvala

ugovorom iz Mastichta stekla je status regionalne organizacije.

Nji

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Povelja je akt Unije donesena 2000. Za poštivanje načela Povelje nadležan je Europski sud pravde u Luxembourgu. Povelja o temeljnim pravima prvi je put svečano potpisana i proglašena na summitu EU-a u Nici 7. prosinca 2000., ali kao obična politička deklaracija koja formalnopravno nije obvezivala ni institucije niti zemlje članice. Onda je potpisana i proglašena 12.prosinca 2007. u EP. Kad Lisabonski (Reformski ugovor) bude ratificiran, Povelja će postati pravno obvezujuća za zemlje članice i institucije EU-a prilikom primjene europskih zakona.

Odnosno kad EU dobije pravnu osobnost...povelja će obvezivati...

hedviga

ja bi se samo htijela zahvaliti svima na pomoci,a posebno Hedvigi:))
no frx ;)
evo pala četvorka danas :D

ES - funkcije
prethodno pitanje
Simmenthal case
Povelja o temeljnim pravima

jako ugodno iskustvo

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks