AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Katarina J

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ima tko sva pitanja od prof. Vukorepe ? Nisam skroz prošla forum, nema baš više ni vremena do ispita, pa ak netko želi napisat :)

Hvala

Giulietta

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
evo ja položila kod Vukorepe...
žena je stvarno prva liga, jednom sam kod nje slušala ispit, i sada je samo potvrdila sa je razumna i da pomaže potpitanjima.
pitanja:
prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, radničko viječe, otkaz UoR s izmijenjenim ugovorom, naknada plaće.
pitanja kod prof. Vukorepe 15.02. :
- mirovinski faktor
- probni rad
- zaštita trudnice ili majke koja doji dijete
- izdavanje potvrda o zaposlenju
- zaštita sindikalnih povjerenika
- otkaz skrivljenim ponašanjem radnika
- isplata i naknada plaće
- arbitražno rješavanje kolektivnog spora
- najniža mirovina
- razlika između sindikalnog povjerenika i predstavnika (čl.248 ZR)
- korištenje prava iz MO
- opći uvjeti za obiteljsku mirovinu na strani umrloga
- koja su dva stupnja invalidnosti
- otpremnina kod otkaza uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika ,o čemu ovisi otkazni rok
- program zbrinjavanja viška radnika
- postupak pred sudom zbog diskriminacije
- neposredna opasnost od nastanka invalidnosti
- što se događa ako ne bude isplaćena plaća radniku
- kakva je isprava obračun plaće
- tko pokreće štrajk
- kako se računa mirovina
- polazni faktor
evo da se i ja javim, bila sam na roku kod Vukorepe i prošla sam od prve! Moja pitanja su bila: koja su prava iz mirovinskog osiguranja i koje su njihove posebnosti, tu me još pitala i invalidsku mirovinu i iznimke kod invalidske, koje su obveze poslodavca prema radniku što se tiče zaštite zdravlja, čudoređa... i otkaz ugovora o radu kod privremenih poslova i trojčica je u indexu!!!

evo ja prosla danas kod vukorepe.izvukla sam probni rad, tjelesno ostecenje i naknada, i obvezni sadrzaj ugovora o radu..vezano uz to me pitala jos neka pitanja al sve u svemu, meni osobno, profesorica je super, mislim da uvijek trazi nest da vidi da znas, i da nece srusit onak bez razloga..prolaznost je bila ok, vecina nas je proslo do sad, a i ocjene k tome solidne..onak trojkice uglavnom..sve u svemu, profa je super, a kaj se pitanja tice, ovisi kaj si izvuces, kolko srece imas.enivej, tolko od mene..pozz

moja pitanja, imala sam sreće kad sam ih izvukla:
1, otkazni rok
2, poslejdice sudjelovanja u štrajku
3, hrvatski zavod za zapošljavanje
ja sam imala pitanja: osobna mirovina iz socijalnog osiguranja, prava kandidata za predsjednika RH i te zastupnike i obvezu osposobljavanja i obrazovanja radnika tu nisam rekla do kraja jer se nisam mogla sjetit pa me pitala umjesto tog način prestanka ugovora kod državnih službenika i nisam se mogla sjetit istekom roka na koji je ugovor sklopljen pa sam za to vrijeme nabrajala kak sve može prestat po sili zakona pa me nije pustila. i tako to... sretno nam sljedeči rok
Moja pitanja kod Vukorepe danas:
1.Probni rad
2.Raspolaganje
3.Ozljeda na radu
pitala me
1. izvanredni otkaz
2. koja su prava nezaposlenih (nabrojati) i objasniti pravo na mirovinsko osiguranje nezaposlenih
i to je bilo to
Prošla sam jučer kod prof. Vukorepe.
Pitanja: Prekid državne službe po sili zakona (koji su), nije tražila sve nabrojati.
Raspolaganje drž. službenika
Koja prava su radnika kad je privremeno nesposoban za rad.
jučer prošao kod Vukorepe, po dvoje smo ulazili, ja bio u trećem paru, do tad uključujući i nas svi prošli, moja pitanja: puno i nepuno radno vrijeme(potpitanje skraćeno radno vrijeme), prijam u državnu službu, starosna i prijevremena starosna mirovina; cura sa mnom imala:tko nemože biti nezaposlen(u smislu statusa), uloga radničkog vijeća
Prof. Vukorepa dns bila odlične volje..pomagala i dosta su ljudi prošli..
mene pitala:
1.ugovor o radu na određeno vrijeme
2.ugovorna zabrana utakmice
3.poslovno uvjetovani otkaz

Bok ljudi, ja sam evo prošla kod prof. Vukorepe, žena je strpljiva bila, iako mi nije pomagala, možda jer je smatrala da je dovoljno to što sam rekla, ugl 3 je pala.
Pitanja su bila obavješćivanje o programu zbrinjavanja viška radnika, pojam radnog vremena, mirovinski faktor. Još mi je kod prvog pitanja postavila podpitanje izvanredni otkaz ugovora o radu.
Sretno svima na idućem roku!

ja prošla kod Vukorepe. Žena je super, pomaže i izvlači odgovor. imala sam viktimizaciju, ugovorna zabrana zakonske utakmice, naknada putnih troškova u mir os

Slušala sam danas ispit kod prof. Vukorepe. Procedura je takva da se izvlače tri pitanja i odabere se na koje će se pitanje prvo odgovoriti i tako redom. Ukoliko se baš ne zna dobro odgovor na izabrano pitanje, profesorica postavi podpitanje ili neko drugo pitanje vezanu na tu temu. Dosta je strpljiva i da ljudima šansu. Ako se ne zna odgovor na jedno od pitanja, svejedno je mogući prolaz. Tako da su moji dojmovi skroz pozitivni. I dosta često se javlja pitanje vezano uz štrajk, tako da štrajk treba jako dobro naučiti.

Pitanja:
1. Odnos radničkog vijeća sa sindikatom?
2. Premještaj državnog službenika?
3. Prestanak državne službe?
4. Prava na osnovi invalidnosti?
5. Vrste invalidnosti?
6. Da li je moguće biti paralelno u mirovini i raditi?
7. Kako se izračunava mirovina?
8. Prava na osnovi obveznog mirovinskog osiguranja?
9. Savjetovanje s radničkim vijećem?
10. Ugovorna zabrana natjecanja radnika s poslodavcem?
11. Preraspodjela radnog vremena?
12. Prava u mirovinskom osiguranju i njihove posebnosti?
Što je osnovna mirovina i iz kojeg se mirovinskog fonda isplaćuje?
13. Koliko može trajati radno vrijeme kod prepraspodjele radnog vremena?
14. Otkaz sa skrivljenim ponašanjem radnika?
Kako ide postupak otkazivanja?
15. Pravo na novčane naknade u zdravstvenom osiguranju iz zaštite zdravlja na radu?
16. Prava, obveze i posebnosti službeničkog radnog mjesta?
Institut raspolaganja?
O čemu ovisi otkazni rok?
19. Gdje se štite prava radnika iz radnog odnosa?
20. Štrajk, štrajk solidarnosti, razlozi za štrajk?
Postupak mirenja?
Kad se pokreće pravo na štrajk solidarnosti?
21. Kada poslodavac može radnika isključiti s rada?
22. Poslovi s posebnim uvjetima rada?
23. Puno, nepuno i skraćeno radno vrijeme?
24. Utvrđivanje prava iz osiguranja u obveznom mirovinskom osiguranju?
25. Otkaz ugovora o radu za obavljanje privremenih poslova?
26. Vrste mirovinskog osiguranja?
27. Sporazum stranaka u obveznom postupku mirenja?
28. Produženo osiguranje u obveznom mirovinskom osiguranju?
29. Zaštita radnika koji su privremeno nesposobni za rad?
30. Načini prestanka ugovora o radu?
31. Prestanak radnog odnosa sudskom odlukom?
32. Posljedice organiziranja i sudjelovanja u štrajku?
33. Redoviti otkaz ugovora o radu?
34. Isplata i naknada plaće?

Evo ja sam danas prošao kod prof.Vukorepe. Profesorica je stvarno ugodna, strpljiva, i ne ruši ak se eventualno zezne il krivo kaže il zapne.. Uglavnom dobio sam pitanja vrste otkaza ugovora o radu, produženo osiguranje u obveznom mirovinskom osiguranju i zaštita radnika privremeno nesposobnih za rad. Mene je pored tih pitanja pitala i potpitanje otkaz ugovora o radu sudskim putem tu sam se malo smotao, a kod ove privremene nesposobnosti sam zablokirao i onda me neš izvlačila na profesionalnu nesposobnost na radu al kao potpitanje nevezano za to glavno pitanje.
sadrzaj ugovora o radu za sezonske poslove,evidencija nezaposlenih osoba i ostalih trazitelja zaposlenja i uvjete koje bracni drug mora ostvariti da bi imao pravo na obiteljsku mirovinu. Pored tih pitanja pitala me kada nezaposlena osoba nema pravo na novcanu naknadu,otkazni rokovi kod otkaza skrivljenim ponasanjem radnika,da li ima pravo na otpremninu i nesto u vezi otkaza u drzavnoj sluzbi
izvanredni otkaz ugovora o radu,savjetovanje sa radničkim vijećem i osnovna i dopunska lista lijekova...
prava nezaposlenih na novčanu naknadu, ugovorna kazna kod ugovorne zabrane natjecanja i prestanak rada udruge poslodavac ili udruge radnika tj. kad prestaje.
raspored radnog vremena, udruge sindikata i poslodavaca i utvrđivanje prava iz mirovi.osiguranja(tako nesto, uglavnom negdje oko 106.čl u zomo je to) i jos me pitala puno i nepuno radno vrijeme, izvanredni otkaz, starosnu mirovinu, kako se ona racuna, osnovna mir, kako se racuna i jos nesto al se ne mogu sjetiti sad vise..
ostala pitanja koje je pitala su bila regresna odgovornost radnika prema poslodavcu, obavješćivanje rad.vijeća i jos nesto u vezi rad.vijeća, stanka, invalidska mirovina, zasnivanje radnog odnosa, osiguranici u mir.osiguranju.

martina_sk

Administrator
kakva je Grgić??
grgić je ok. ako znaš prođeš, ne maltretira, nije škrta na ocjenama, samo trebaš biti što sigurniji u sebe i lijepo pričati i to je viša ocjena. možda nekad ima bezobraznu facu kao da joj se gadiš :D al nije loša, zna malo odbrusiti nevezano za tvoje odgovaranje.

dal je Gotovac tak strašan kak se priča? :/
paaa je :D jedino koliko znam jednom je na dekanskom puštao ljude s dvojkom. inače ako baš sve znaš (postavi 100 pitanja) uspiješ dobiti 2. znam dvpje kolega koji inače imaju super ocjene i jedva su uspjeli izvući dvojku. al opet, bilo je i ljudi koji su kod njega 4 dobili.

wooya

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
dal netko zna prava i zaštitu radnika privremeno neposobnih za rad?

i još jedno pitanje.šta konkretno treba znat iz zakona o drž.službenicima.sumnjam da ga baš treba cijelog znat.znam da treba rapolaganje,premještaji,prijam u drž.službu i prestanak drž.službe(sumnjam da ostalo pitaju)

ivaanai

dal netko zna prava i zaštitu radnika privremeno neposobnih za rad?

i još jedno pitanje.šta konkretno treba znat iz zakona o drž.službenicima.sumnjam da ga baš treba cijelog znat.znam da treba rapolaganje,premještaji,prijam u drž.službu i prestanak drž.službe(sumnjam da ostalo pitaju)
lake i teske povrede sluzbene duznosti, sluzbenicki sudovi, probni rad, drzavni ispit...

walle

To sam pitanje ja izvukla jednom, zaštita privremeno nesposobnih za rad. Imaš u zakonu o radu, na početku skoro, nekoliko članaka o tome. Tipa, zaštita od otkaza, i slično.. Iz zakona o državnim službenicima se često javlja probni rad i stručni ispit, da.. Al rijetko ko izvuče ta pitanja, uglavnom imaš zakon o radu, mirovinsko i zdravstveno.. To ti je glavno..

wooya

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
To sam pitanje ja izvukla jednom, zaštita privremeno nesposobnih za rad. Imaš u zakonu o radu, na početku skoro, nekoliko članaka o tome. Tipa, zaštita od otkaza, i slično.. Iz zakona o državnim službenicima se često javlja probni rad i stručni ispit, da.. Al rijetko ko izvuče ta pitanja, uglavnom imaš zakon o radu, mirovinsko i zdravstveno.. To ti je glavno..
da,da,našla ovo za zaštitu,nisam znala da se odnosi na to:)

a onda ok:).jer mi je muka od same pomisli da još trebam učit sva ona silna prava i dužnosti drž.službenika,napredovanje,ocjenjivanje...previše nepotrebnog.i previše podsjeća na uljp :angry:

Paola

Ako netko zna možda odg.na koje od ovih pitanja bila bi vam zahvalna :)
-načela međugeneracijske solidarnosti
-povezati prava i rizik mirovinskog osiguranja
-tko još osim maloljetnika može koristiti g.o. 5 tjedana
-zasnivanje r.o. kod namještenika
-uloga radničkog vijeća kod otkaza
-postupak odlučivanja radnika
-što se dešava nakon dugotrajnog bolovanja
-što se događa s radnom knjižicom kad uđemo u eu

+ radnopravne značajke kod službeničkog odnosa?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks