AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Filip M.

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Bilo je dobro, jedna cura sa bolonje i ja sa starog programa, izašle i prošle. Žao mi je što su dr. cure odustale( i ja sam već bila odustala ali sam se predomislila), samo jedna je cura pala mislim sa socijalnog( mislim da je bilo pitanje o državnim službenicima, rekla da nije znala), svi ostali prošli. Kada vas pitaju da li bi izvlačili kartice, nemojte, jer kad vas oni pitaju to su osnove, normalna pitanja i ako vide da znate ne gnjave. mene su pitali pitanje iz ZOR, Mirovinsko i jedno pitanje povezano za otkazima i naknadom na zavodu, za višu ocjenu još pitanje iz Mirovinskog, osnovnu mirovinu.Mene je strah uhvatio, pa sam im neke stvari na primjerima objasnila, čak sam osnovnu mirovinu rekla im definiciju koju sam si sama izvukla sa abecede na stranici mirovinskog i povezala sa zakonom. Prof Vukorepa se nasmijala jer je ona pitanje postavila, bitno da sam joj točno rekla,ja shvatila, jer mi po zakonu bilo teško to naučiti. Bile sve tri prof. i stvarno su ok.

đurđa 1

onaj dio iz knjige sam ja učila iz zakona o državnim službenicima i prošla, knjigu nisam nit pogledala :happy:
Zakon o radu
Zakon o državnim službenicima
Zakon o suzbijanju diskriminacije
Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama
Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti
Zakon o mirovinskom osiguranju
Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju

znači to je dovoljno?(naravno kod nekih samo određeni članci)

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Zakon o radu
Zakon o državnim službenicima
Zakon o suzbijanju diskriminacije
Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama
Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti
Zakon o mirovinskom osiguranju
Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju

znači to je dovoljno?(naravno kod nekih samo određeni članci)
da :wink5:

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
kod kojih treba znati samo određene članke?
Evo kompletne literature;

1. Knjige:

POtočnjak, Željko. Radni odnosi državnih službenika, u: Crnić, Ivica et al. Radni odnosi u Republici Hrvatskoj (ur. Potočnjak, Željko). Zagreb: Pravni fakultet u Zagrebu; Organizator, 2007., stranice: 803-819.

2. Zakonski tekstovi:

Radno pravo:

Zakon o radu (Narodne novine 149/09, 61/11);
Zakon o državnim službenicima (Narodne novine 92/05, 142/06-uredba, 77/07, 107/07, 27/08, 49/11, 150/11, 34/12, 49/12 - pročišćeni tekst)
Zakon o suzbijanju diskriminacije (Narodne novine 85/08);
Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama (Narodne novine 85/08, 110/08, 34/11);i
Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (Narodne novine 80/08, 94/09, 121/10, 25/12).

Socijalno pravo:

Zakon o mirovinskom osiguranju (Narodne novine 102/98, 127/00, 59/01, 109/01, 147/02, 117/03, 30/04, 177/04, 92/05, 43/07 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-I-1152/2000 i dr. od dana 18. travnja 2007. godine, 79/07, 35/08, 40/10 - Odluka USRH broj U-I-988/1998 od 17. ožujka 1998., 121/10, 139/10, 61/11): samo članci 1.-126.a;
Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju (Narodne novine 150/08, 94/09, 153/09, 71/10, 139/10, 49/11, 22/12): samo članci 1.-67. i 103.-111.

rijekaboy

ljudi počeo bi učiti radno pa me zanima dal mi je dovoljno vremena do prvog jesenskog roka pa jel dovoljno onda, evo recimo da svaki dan učim 2-3 sata i koji su onako dijelovi gradiva najvažniji pa da možda prvo njih učim!!!

martina_sk

Administrator
dal se moze na prijavnicu napisat kod koga zelimo odg, dal to uvazavaju? tko je po vama najbolji? hvalaa
ne.

ljudi počeo bi učiti radno pa me zanima dal mi je dovoljno vremena do prvog jesenskog roka pa jel dovoljno onda, evo recimo da svaki dan učim 2-3 sata i koji su onako dijelovi gradiva najvažniji pa da možda prvo njih učim!!!
ako stvarno budeš učio kako spada i dovoljno je. a najvažniji ti je zakon o radu i mirovinskom (njih cijele nauči), a dalje su ti malo manje bitan o obveznom zdravstvenom pa onda o posredovanju pri zapošljavanju, o rodiljnim naknadama i diskriminaciji. ta zadnja tri možeš i iz skripte s pitanjima i odgovorima učiti.

walle

Najpametnije ti je zakon o radu prvi skroz naučiti, pa mirovinsko, pa zdravstveno.. Prvi je najveći, al najviše ga pitaju, treba znati sve detalje skoro..

tapravnica

Ispričavam se ako se ponavljam,
zanima me kolko treba vremena za naučit ovaj predmet?
Koje je lakše, ovo ili građansko? Kolko treba vremena za građansko??

Andreja

Ispričavam se ako se ponavljam,
zanima me kolko treba vremena za naučit ovaj predmet?
Koje je lakše, ovo ili građansko? Kolko treba vremena za građansko??
oko mjesec, mjesec i pol, a sad meni je lakše bilo radno, jer mi je zanimljivije bilo, sve ovisi o tome kako ti sjedne gradivo

rijekaboy

koliko vidim po forumu i koliko sam skužio izvlače se kartice sa pitanjima kojih pretpostavljam ima tri pa ako neko ima iskustva koja onako pitanja su najčešća i najvažnija za prolazak i da li se iz zakona posebice zakona o radu trebaju znati svi oni rokovi za davanje mišljenja tužba i sl. jer ih ima mali milijon!!!

Andreja

koliko vidim po forumu i koliko sam skužio izvlače se kartice sa pitanjima kojih pretpostavljam ima tri pa ako neko ima iskustva koja onako pitanja su najčešća i najvažnija za prolazak i da li se iz zakona posebice zakona o radu trebaju znati svi oni rokovi za davanje mišljenja tužba i sl. jer ih ima mali milijon!!!
sve uči, može ti bit bilo koji članak iz zakona za pitanje

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks