AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Službeničko pravo

anci89

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Profesor Potočnjak na usmenom je bio super. Ne ispituje puno. Meni je postavio dva pitanja (od svakog podpitanja).. Ako vidi da znas, ne ispituje dalje. Ako vidi da ne znaš postavi jos jedno pitanje i na temelju toga ocijeni tvoje znanje. Bio je korektan =) Pitanja: 1. da li se stranci mogu zaposliti u državnu upravu, koji su uvjeti uz to podpitanje: a šta sa državljanstvom EU, da li to ima ikakve veze s ostalim strancima, i 2.Plaće državnih službenika.

tinach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
potpisujem vezano za potočnjaka.
izuzetno korektan, ne gnjavi, želi dignuti ocjenu sa pismenog; nitko nije dobio manju ocjenu od one koju je dobio na pismenom, ja sam dobila vrlo dobar na pismenom i dobih odličan na kraju.:cool:
pitanja- klasifikacija radnih mjesta u državnoj upravi, ocjenjivanje državnih službenika i vezano uz to, koji su mehanizmi na raspolaganju službenicima koji su nezadovoljni, dakle vezano za žalbe i upravne sporove.

p.s. pripazite samo kod pitanja o zapošljavanju stranaca, ako vam postavi pitanje u kojem slučaju se stranac npr. ne može/može zaposliti i ne bude vam bilo jasno što još hoće od vas:), ono što on želi da mu kažete je da bi se pravo na zapošljavanje stranaca trebalo ograničiti tj isključiti na određenim poslovima od javnog interesa.

Juliska

Hvala na podijeljenim iskustvima. Recite mi, kolko vam je vremenski trebalo za pripremit ispit?

nula12

Pitanja s usmenog: sve o plaći i materijalnim pravima drzavnih sluzbenika, prestanak sluzbe po sili zakona, možda me jos nesto pitao, ali se nikako ne mogu sjetiti sto. Preporucujem da na pismenom pisete sve sto znate i na siroko, a usmeni nije strasan uopce, prof. Potocnjak je sasvim korektan,ne gnjavi i nije skrt na ocjenama.
Sto se tice pitanja o zaposljavanju stranaca...odgovor je da ce ministarstvo uprave i dalje morati dati odobrenje za zaposljavanje gradana EU u slucaju da se radi o javnom interesu.

nula12

Potocnjak je bio orijentiran samo na svoju knjigu Radni odnosi i na pismenom i na usmenom, a ta knjiga je napisana kao komentar zakona o drzavnim sluzbenicima.

misel40

U grupi sam onih koji su ovaj petak polagali službeničko. Vidim da su vam kolegice već napisale gotovo sve bitne informacije uključujući onu za koju sam obećala da ću objaviti no nisam imala pristup internetu do danas pa se ispričavam što kasnim.

Znači meni je bilo postavljeno podpitanje u sklopu pitanja o zapošljavanju stranaca u kojim slučajevima Ministarstvo uprave može odbiti dati suglasnost za zapošljavanje stranaca unatoč tome što ispunjava sve tražene uvjete uključujući i Zakon o strancima. Odgovor koji je očekivao ( i hvala Bogu da sam naslutila što bi moglo biti) je da je riječ o onim poslovima odnosno radnim mjestima za koja je od posebnog (javnog) interesa RH da ga obavlja hrvatski državljanin a ne stranac.
Inače pitao me još napredovanje, utjecaj međunarodnih propisa na hr službeničko pravo te utjecaj EU (pravne stečevine ) SIGMU, CARDS, te zanači zapošljavanje stranaca uz ono podpitanje.
Što se tiče pismenog bilo je 5 naizgled vrlo konkretnih pitanja ali je asistentica rekla da su pitanja esejska pa sam se ja raspisala sve što znam o temi i to se pokazalo dobrim pa toplo preporučujem. Prof je sam ispravljao pismene i o pismenima radi svoj neki tablični pregled gdje za svačiji pismeni ima neke svoje "komentare" koji su mu vodič o tome što će vas zapravo pitati. To je sigurno jer je gledao i tražio po imenu u računalu da vidi što je gdje kod koga zapisao i naglas je ujedno razmišljao. Primjetila sam da je one koji su dobili nižu ocjenu pitao više toga ne bi li konačnu ocjenu digao na što višu i svatko je uspio bar za jednu dići ocjenu gore. Izuzetno je ugodan ispitivač, po meni pita puno, pažljivo sluša, ne prekida, ne pušta te da se mučiš ako ne znaš nego postavi slijedeće pitanje, ne cjepidlači, ne komentira ništa neugodno ni zločesto, hoće pripomoći, sve u svemu iako dosta pita nije streno nego baš ugodan ispit.
Naučiti stignete u tjedan dana super bilo da idete po knjizi ili po skripti vrijedne kolegice koja kruži. Po meni ne učite po zakonu jer u njemu nema onoga što ima u knjizi a knjiga je pitka i razumljiva.
Svima sretno!

Kiki_p

Moja pitanja s usmenog u petak kod Potočnjaka: premještaj državnog službenika, premještaj za vrijeme raspolaganja, izvanredni otkaz i suspenzija državnog službenika. Sretno svima!

Juliska

Netko spomenuo skriptu... kak doci do nje? Ak je netko ima,nek se mi javi u inbox radi razmjene mejlova...

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Drga Juliska, nisi dovoljno dugo na forumu da bi mogla slati privatne poruke. Samo kažem... :) Pored toga, zašto privatno razmjenjivati korisne materijale i skripte, dok postoji skriptarnica? :)

Juliska

Koliko citam, bilo je vec rasprave o tome dali objaviti tudju skriptu u skriptarnici ili ne. Pa se rukovodim napisanim.

Nirvana

što je trebalo odgovoriti na ovo pitanje Objasni glavne značajke pravnog položaja državnih službenika? Da li se tu radi o zakonima koji uređuju položaj ili treba navesti karakteristike radnopravnog odnosa i obilježja kao što su javne ovlasti, rad za državu kao poslodavca...

ivaanai

što je trebalo odgovoriti na ovo pitanje Objasni glavne značajke pravnog položaja državnih službenika? Da li se tu radi o zakonima koji uređuju položaj ili treba navesti karakteristike radnopravnog odnosa i obilježja kao što su javne ovlasti, rad za državu kao poslodavca...
Navesti kako je sluzbenicki odnos radni, i ukratko zbog cega, ali kako je posebna vrsta radnog odnosa zbog toga sto je drzava poslodavac i jer obavljaju poslove s javnim ovlastima te se zbog toga se ureduje posebno

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks