AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Sociologija javne uprave

maraya

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pozdrav! Obzirom da na faxu, a ni na katedri zasad nisam uspjela dobiti odgovor, ovdje molim za pomoć, za slučaj da je netko imao sličnu (istu) situaciju....

Upisala sam seminar iz sociologije, na webu je prof. ksenija stavila obavijest da neka seminaristi prijave seminar na studomatu i pripreme kratko izlaganje koje će kod nje izložiti. Nakon izlaganja, u indeks mi je udarila štambilj (s imenom seminara, brojem zapisnika) i upisala ocjenu, seminarski rad nije tražila ni uzela...
Nakon svega, na ispitu, ja ju pitam kada mogu predati rad, ona kaže da ne mogu predati rad o tome o čemu sam izlagala, da to nije seminar, da je izlaganje nešto potpuno drugo. pitam kako onda imam ocjenu, štambilj na kojem piše "seminar iz predmeta...". Ona kaže "to ništa ne znači kolegice, vi ako ste htjeli pisati seminar trebali ste mi se javiti, kako bi se dogovorile o temi i načinu pisanja...sad je završio zimski semestar, tako da ništa...pripremajte neki seminar u ljetnom semestru!"

Što sad to znači? Što mi znači ta trojka u indeksu? Zašto mi stoji otvoren rok na studomatu, kao da sam pala? Zašto mi nudi rokove do 9. mjeseca da mogu prijaviti seminar? Mogu li ja pisati taj seminar i predati ipak, unatoč ovom ludilu? Što ako i u ljetnom semestru naletim na neku "specijalku" s takvim brijama...

Izgubljena sam i cijenila bih bilo kakvu pomoć....

Hvala unaprijed, isprike na dugom postu...

maraya

maraya.... šta si rješila?
Hej ništa do nje nisam uspjela doć jer mi svi daju krivi broj telefona a mailom ni se ne da to sve opet tipkat...konzultacije su u podne pa mi je to nemoguća misija radi posla...uglavnom upisana mi je ocjena u studomatu konačno tak da se okrenem ljetnom roku za tu napomenu o kojoj pričaju u referadi...

mape5

Super Moderator
ispit u utorak 10.4. dojmovi:
bilo nas je dvadesetak. prvo pismeni, pa onda odmah usmeni. Jedan stvarno nestresni ispit.
dakle prof. Kregar je donio testove s osam pitanja: adam smith, peterovo pravilo, kritike klasičnog upravljanja, obilježja birokratske organizacije, ko je pisao o klikama, nešto o prizmatičnom društvu, nešto o disfunkcijama, tipa što su disfunkcije i što je merit system.

odmah je ispravljao ( po ko zna kojim kriterijima :) ) naravno u našu korist i ispitivao. Dakle sve smo prošle. dijelio je i petice i četvorke i trojke. Na usmenom je pitao još nešto pitanja što je već ovdje navedeno. i mislim da nikog nije tražio neke doslovno naštrebane odgovore.. defitivno možeš svojim riječma, onako kako si shvatio. i naravno bio je jako oduševljen kako smo svi dobro napisali pismene.
stvarno super ;)

Povratnica

knjiga je odlična. nama je trebala samo ona. i nije uopće komplicirana.
Hvala :)

a da li se zna što za seminare, čitam po postovima, malo su mi nedorečeni... :D

moramo se javiti za temu ili čekati da objave putem katedre ili kako to sve ide...:eek:

maraya

Objavili su teme mi smo odabrali javili se prof kseniji i ona je javila kad da dođemo.usmeno smo izložili samo i da ti ocjenu ali ti se to ne prizna ko ispunjenje seminarake obveze jer ne predajes rad pa ti u indeksu ne piše da je rad predan i prihvaćen. Mi smo ispunili tu obvezu na seminaru u drugom semestru

Povratnica

Objavili su teme mi smo odabrali javili se prof kseniji i ona je javila kad da dođemo.usmeno smo izložili samo i da ti ocjenu ali ti se to ne prizna ko ispunjenje seminarake obveze jer ne predajes rad pa ti u indeksu ne piše da je rad predan i prihvaćen. Mi smo ispunili tu obvezu na seminaru u drugom semestru
Hvala za informaciju :)

mboki1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
KOLOKVIJ: pitanja od danas , GRUPA 2
1. Objasnite upravljanje kod Taylora
2. Što su to disfunkcije?
3. Što znaš o korupciji?
4. Navesti i objasniti međustupnjeve između uvažavanja i samoaktualizacije kod Maslowa
5. Bennisovi postulati kako će izgledati organizacija
6. Izabrati i objasniti tri Faylova načela

monalisa

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Pozz, jel može netko napisati svojim rječima što je disfunkcija birokracije?
[DOUBLEPOST=1543587514,1543587243][/DOUBLEPOST]U knjizi mi je malo neshvatljivo
[DOUBLEPOST=1548262578][/DOUBLEPOST]Za sve one koji imaju seminar iz ovog predmeta postupak je ovakav. Treba odabrati ponuđenu temu i napisati kratki sažetak u wordu može to biti par stranica. Taj sažetak poslati profesorici. Onda pripremiti kratko izlaganje o toj temi i kad je rok izaći i to izlagati. Možete naučiti napamet taj sažetak što ste poslali. Ako se i čita sa papira prof. ništa nije prigovorila al onda je valjda ocjena manja. I na taj način je riješena seminarska obveza. Pošto preko godine imamo 2 seminara, jedan je potrebno riješiti na način koji sam napisala a drugi je potrebno pisati bas seminarski rad koji bi imao nekih 10-15str. Znači biramo koji od ta dva seminara ćemo pisati bas seminar a koji ćemo samo kratko izlagati. Moje izlaganje je trajalo 5 minuta. Profesorica pita zašto smo odabrali tu temu i to je to. Dobila sam 4. Pišem ovo da drugima dalje bude jasnije pošto su informacije na webu šture.

mape5

Super Moderator
disfunkcija birokracije-prvo gledaš da sve funkcionira, sve je određeno pravilima, sve funkcionira savršeno, ponašanje službenika je savršeno, oni djeluju sukladno pravilima, načelima bla bla i ostalog.

Disfunkcije idu u obrnutim smjeru kada se prestane podvrgavati pravilima, odnosno pravila radi nekih okolnisti više ne vrijede, pa se javljaju ideje stečene nesposobnosti, kad službenik nije sposoban primjetiti neke promjene,okolnosti i situacije na koje nije pripremljen i profesionalne deformacije, u organizacijama se stvaraju neformalne strukture, odnosi među ljudima stvaraju određen oportuizam jer u birokratnskoj organizaciji sve je rutinizirano, vjera u pravila je čvrsta

eto tako bi ja to ukratko..što ne znači da je ispravno :)

monalisa

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
disfunkcija birokracije-prvo gledaš da sve funkcionira, sve je određeno pravilima, sve funkcionira savršeno, ponašanje službenika je savršeno, oni djeluju sukladno pravilima, načelima bla bla i ostalog.

Disfunkcije idu u obrnutim smjeru kada se prestane podvrgavati pravilima, odnosno pravila radi nekih okolnisti više ne vrijede, pa se javljaju ideje stečene nesposobnosti, kad službenik nije sposoban primjetiti neke promjene,okolnosti i situacije na koje nije pripremljen i profesionalne deformacije, u organizacijama se stvaraju neformalne strukture, odnosi među ljudima stvaraju određen oportuizam jer u birokratnskoj organizaciji sve je rutinizirano, vjera u pravila je čvrsta

eto tako bi ja to ukratko..što ne znači da je ispravno :)
Hvalaa

mboki1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pitanja s 2.kolokvija od jučer:
1. Objasniti razliku Weberovog i Riggsovog modela
2. Objasniti problem legitimizacije nadnacionalnih institucija
3. Koje su posljedice globalizacije na javnu upravu?
4. Objasniti načelo ''more for less''
5. Objasniti ekonomski sistem u prizmatičkom društvu
6. Objasniti kako je tekla depolitizacija u UK i Francuskoj

Povratnica

Pitanja sa jučerašnjeg ispita kog prof. Kregara:

birokracija, škola ljudskih odnosa, globalizacija i uprava, manje za više (načelo), prizmatičko društvo u ekonomskom smislu, objasni razlike Weber i Riggs organizacije.

ispit se piše 40 minuta (esejski), nakon toga prof odmah ispravi i na usmenom nas je pitao što najbolje znamo...

sretno!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks