AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Sociologija javne uprave

Mery

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Molim da netko odgovori na pitanja:
1.
1. REFORME UPRAVE KOJE SU INICIRALE IMF; OECD

2. UPRAVNE REFORME SIGMA/OECD/WB

3. NOVA JAVNA UPRAVA ŠTO DONOSI U UPRAVI

4. UPRAVA KAO PODUZETNIČKA VLAST

Hvala! :)

Nirvana

Molim da netko odgovori na pitanja:
1.
1. REFORME UPRAVE KOJE SU INICIRALE IMF; OECD

2. UPRAVNE REFORME SIGMA/OECD/WB

3. NOVA JAVNA UPRAVA ŠTO DONOSI U UPRAVI

4. UPRAVA KAO PODUZETNIČKA VLAST

Hvala! :)
prva dva pitanja su ti ista odnose se na novi javni menadžment i novu javnu upravu koje vode do ujednačavanja osnovne paradigme javne uprave pa se provodi deregulacija, smanjuje se teritorijalna i stvarna decentralizacija odnosno poslovi se povjeravaju na privatnim i kvaziprivatnim institucijama, uvodi se načelo otvorenosti čime se osigurava javnost djelovanja uprave i uvodi participacija građana, potiču se pitanja etike s ciljem smanjivanja korupcije i nepotizma, provodi se privatizacija kako bi se rasteretio državni proračun

Nova javna uprava dovodi do privatizacije, deregulacije, delegacije poslova, smanjivanja uprave, koncentracije, prenose se modeli iz drugih država i preuzimaju metode za razvoj javne uprave. To ti je zapravo sve ovo gore već nabrojano u prethodnom odgovoru.

uprava kao poduzetnička vlast - mijenja se princip djelovanja uprave uvođenjem metoda privatnog sektora ali i vrijednosti kao što su konkurentnost, transformacija upravljanja organizacijom, zadovoljavanje potreba kupaca, participacija umjesto hijerarhije, tržišna načela. Jedino jaka, učinkovita i organizirana javna uprava može odgovoriti na zahtjeve globalizacije i pružiti bolje usluge. Javna uprava se stoga potiče na inicijativu i aktivnost te umjesto pasivnog izvršitelja postaje generator promjena i regulacije.

Aderma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Upravo se vratila sa upisa ocjene iz ljudskih prava. prof. Kregar je rekao da je pismeni ispit iz sociologije javne uprave ipak u 18 sati, dvorana IV, 3. kat TMT3. Tko nije u 11 sati upisao ocjenu iz ljudskih prava, može doći u 18 sati kad je i ispit iz sociologije.

Aderma

Usmeni je u 15 sati, a i poslije pismenog koji je u 18, će isto biti usmeni. Sad da li će to biti samo usmeni za ove koji su pristupili pismenom u 18 sati ili i za neke druge to ne znam.

Pontifex

Evo pitanja s današnjeg ispita:

1. Studija vremena i pokreta
2. disfunkcija hirerahije
3. Hijerarhija motiva
4. objasniti teoriju x
5. razlika između normi i vrijednosti
6. Nova javna uprava
7. Kulturni univerzalizam
8. karakteristike upravne kulture
9. Nabrojati najmanje 3 načela javnog života prema Nolanu
10. Karakteristike sala modela

*tamarica*

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pitanja s današnjeg usmenog: Fayol - načela, nabrojila sam ih svega par, a onda morala objasniti jedinstvo komande i jedinstvo usmjeravanja; a kolegica je imala birokraciju!
Kolege, sretno i bez straha!

Maja K

Poštovani kolege, izvanredan sam student i nisam mogla prisustvovat predavanjima, te nemam nikakve bilješke s predavanja, zanima me dali je za pripremu i polaganje ispita dovoljna literatura navedena na web stranici i prezentacije? Hvala Vam.

martina_sk

Administrator
inače, kaže mi kolegica koja je išla na predavanja da kregar priprema knjigu za 6 mjesec. pa eto, možda bi bilo bolje položiti što prije da ne bi knjiga bila jako opširna :)

tinach

ma ljudi, odite na ispit što prije..ispit je stvarno laganica.
ja sam se pripremala 2 dana, iz nekih bilješki koje sam dobila, napravila sam si skriptu i po njoj učila za vikend i dobih 5.:)koliko znam , nitko nije pao.

Bleble

Evo, da se ija priključim sa svojim djmovima. Isto kao i kolege savjetujem da odete na ispit što prije. Ja sam se za oba kolokvija pripremala dan,dva. Pitanja na usmenom: zamjerke Taylorovoj koncepciji. Kolegice koje su bile sa mnom unutra pitao ih je sala model, škola ljudskih odnosa i Maslowa.
Kome trebaju bilješke, skripta nek mi se javi u inbox, drage volje ću mu poslati

anci89

Ja bih ti se javila ali ne mogu ti poslati privatnu poruku. iz tehničkih ili drugih razloga ne dozvoljava :/

pigetic

Ispit je bio super, dosta nas je dobilo jako dobre ocjene,gradivo je meni osobno zanimljivo i lako shvatljivo, i bilo mi je super to učiti( a neke stvari smo već i prije učili). Profesor je na ispitu bio sasvim ok, pitanje jedno i to je to.
Dobro, mi smo prvi i kolokvirali smo tako da, možda im se postrože kriteriji kad se malo uhoda predmet i kad bude knjiga koja bi mogla imati 150 stranica, možda i više pa će to možda biti teže učiti..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks