AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Sudska kontrola uprave

dada

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ofak je vrlo korektan i fer ispitivač. Ustavna tužba, privremene mjere po ZUS-u, obustava spora- razlozi, rješenje o obustavi i njegova dostava, zaštita okoliša po Povelji, sukob nadležnosti iz UZUS, dobra uoprava...

dsvlux

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ljudi, je li bitna knjiga od prof.Omejec za sudsku kontrolu uprave? Koliko znam Hartley je zastario. Jel treba znati knjigu isto od prof.Đerđe?

Marinchy

Ljudi, je li bitna knjiga od prof.Omejec za sudsku kontrolu uprave? Koliko znam Hartley je zastario. Jel treba znati knjigu isto od prof.Đerđe?
Đerđa je najbitniji od tih knjiga i ok je sve objašnjeno. Nema puno 30-ak str., a sad na ovom roku je zadnje pitanje na pismenom bilo iz Đerđe.
Prezentacije s katedre su dosta, ja sam učila po njima i prošla + svi propisi.
Iz Omejec je bitno ono o Vijeću Europe, to Staničić zna pitat na usmenom.

13.04.
Pitanja:
1.Načelo učinkovitosti
2.Izvršenje presuda - objasniti
3.Kada Ustavni sud može privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata?
4.Europski ombudsman po Povelji
5.Pravo na privatnost i obiteljski život po Konvenciji
6.Bitna povreda pravila postupka

mopsy4ever

Prosla kod stanicica u utorak. Pitao me: neizravno pobijanje, vijece europe, tijela i funkcije i sukob nadleznosti prema uzusu, brzo i bezbolno :)

dsvlux

Znači ipak VE. Ok. A jesi učila po knjizi one konvencije tj.pravne temelje itd.ili je to dovoljno samo po propisu proći. Vidim da Omejec to sve detaljno opisuje,a ne znam na sto konkretno stavljaju naglasak.

dsvlux

Ljudi ja imam puno nedoumica glede ovog ispita pa ako mi netko moze napisat. Ovako, kako uciti konvenciju i povelje? Da li iz knjige od prof.Omejec ili putem propisa? Treba li uopce uciti knjigu od prof.Omejec jer ljudi dosta nisu sigurni u odgovorima. Drugo, primjetio sam da se kod onih povelja spominju djelovi i u prezentacijama. A trece kako povezati protokole sa konvencijom? I da li to uciti opet po knjizi ili po propisu?

mopsy4ever

Ovako Konvenciju i Povelju uči ovako same po sebi, dosta su slične, ali vidjeti ćeš kako je Povelja modernija i šira. Omejec pročitaj, jer je mene Prof. Staničić pitao iz te knjige, ali kad naučiš Povelju i Konvenciju, dovoljno je da pročitaš, čisto da staviš u neki kontekst donošenje tih dokumenata i ulogu Vijeća Europe. Prezentacije također učiti, jer one sadržavaju stvarno najbitnije. Protokoli su izmjene Konvencije, pa si ih isprintaj i tih par članaka koji su se mijenjali ili nadopunjavali samo zapamti, i broj tih protokola, tipa 6 i 13, znam da su dva bila važna protokola, ali ne sjećam se koji točno, i pojavljivalo se pitanje kako se mijenjalo uređenje smrtne kazne, to je da je prvo bila dopuštena, pa ne, samo u slučaju ratnog stanja, pa onda uopće ne :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks