AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Vježbe iz nomotehnike

zan1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Re: Nomotehnika

ima tko pitanja koja ispituje prof susak - za stari program da mi posalje

zan1

pa ne vjerujem da nitko nema pitanja iz ovog predmeta;
ako tko ima molim da mi posaljete
stari sam program; pa me zanima kako izgleda taj usmeni; i da li je skripta dovoljna ova iz skriptarnice

ninaa

hej! Skripta ti je ok i evo ti par pitanja sa usmenog: definicija normativne djelatnosti, hijerarhija akata u RH, vremensko vazenje akata, kada akt prestaje vaziti, procedura donosenja zakona, struktura pravnog akta i ukratko opisati svaki dio (uvodni dio, naslov itd.), metode normiranja centralnog dijela..Meni je kolegica dala ta pitanja i ona je polozila ispit prije par mj. Da li znas kad je ispit,tnx!

Jegnja

Jučer sam bila u Zg.,ali raspored za nomotehniku još nije bio izvješen.Molim Vas čim netko bude raspolagao informacijom kad je ispit, da je podjeli s nama.Hvala

ninaa

Frend mi je jučer bio na faksu i jos nista nisu izvjesili u vezi nomotehnike,ali su u referadi rekli da je najvjerovatnije u cetvrtak samo ne znam u koliko sati.

nikoletta

pliz ljudi jel zna netko prednosti i nedostatke metoda normiranja?
vidim da to puno pita, a toga nema u skripti..

pliz ako netko zna, hvala!:confused2:

ninaa

1. Kod metode TAKSATIVNOG NORMIRANJA nedostaci su u ogranicenosti primjene sadrzaja propisa koji je izreaden putem taksat. normiranja
2. Kod metode PRIMJERICNOG NORM. nedostaci su u sirini moguce interpretacije cime se domasaj pr. propisa moze prisiriti i na slucajeve koji ne bi potpadali pod odredbe tog pr. propisa.
3. Kod metode APSTRAKTNOG NORM. nedostatak je u tome sto se prosirivanjem obujma propisa oslabuje sadrzaj propisa sto dovodi do neodredenih pojmova koji izazivaju dvojbe u primjeni.

TO JE SVE STO ZNAM I NADAM SE DA CE TI POMOCI, TO SAM PREPISALA IZ KNJIGE.

goge

...jel mi može netko reč koji je protokol kod ovog ispita - ide se na konzulatacije po zadatak ili kako...pa se onda prijavi ispit ...ili???"malo" sam van toka. hvala unaprijed. :)

nikoletta

1. Kod metode TAKSATIVNOG NORMIRANJA nedostaci su u ogranicenosti primjene sadrzaja propisa koji je izreaden putem taksat. normiranja
2. Kod metode PRIMJERICNOG NORM. nedostaci su u sirini moguce interpretacije cime se domasaj pr. propisa moze prisiriti i na slucajeve koji ne bi potpadali pod odredbe tog pr. propisa.
3. Kod metode APSTRAKTNOG NORM. nedostatak je u tome sto se prosirivanjem obujma propisa oslabuje sadrzaj propisa sto dovodi do neodredenih pojmova koji izazivaju dvojbe u primjeni.

TO JE SVE STO ZNAM I NADAM SE DA CE TI POMOCI, TO SAM PREPISALA IZ KNJIGE.

hvala ti puno, za principijelno i precedentno normiranje ništa ne piše??

ninaa

Za metodu principijelnog norm. pise da pridonosi skracenju teksta propisa i izbjegavanju nepotrebnog ponavljanja sadrzaja (Pretpostavljam da je to prednost ove metode). Nadalje, specificna je za izradu pr. propisa nastala kao posljedica okolnosti sto su odredena uopcavanja pr. pojmova svedena na principe koji dobivaju karakter pr. nacela i postaju zajednicki za vise pr. propisa.
A za metodu precedentnog norm. pise isto ono sto i u skripti.

ninaa

Najvjerovatnije je ispit u cetvrtak oko pola jedan. Kad tocno saznam javim!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks