AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Vježbe iz nomotehnike

Jegnja

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Re: Nomotehnika

Zvala sam u referadu pa mi je gospođa rekla da je u četvrtak u 12.30,čak je bila toliko ljubazna da me provjeri da li sam na spisku,iako je imala veliku gužvu oko upisa.
Mogu samo reći, svaka čast na razumjevanju i veliko hvala.Osobito stoga što putujem izdaleka i ovisim o takvim možda za neke trivijalnim informacijama,ali ne i za mene.
Eto vidite da su tete u referadi čisto zlato.

ivahrup

molim vas, da li mi može netko reci kada ima konzultacije i gdje prof. susak?

ANCI

Dali je mozda bio netko na ispitu sada u četvrtak a da je po starom programu prije bolonje. ja sam ga prijavila za rok od 21-25. 09 pa me zanima tko je ispitivao i koja su bila pitanja na usmenom. Napravila sam zadatak i odnijeti ću ga na rok pa dali je to ok? nisam bila na nikakvim konzultacijama jer vidim da se zadatak ponavlja! dajte vi malo stariji studenti podijelite svoja iskustva jer vidim da bolonjci imaju drugačiji princip polaganja ovog ispita!

ninaa

Dali je mozda bio netko na ispitu sada u četvrtak a da je po starom programu prije bolonje. ja sam ga prijavila za rok od 21-25. 09 pa me zanima tko je ispitivao i koja su bila pitanja na usmenom. Napravila sam zadatak i odnijeti ću ga na rok pa dali je to ok? nisam bila na nikakvim konzultacijama jer vidim da se zadatak ponavlja! dajte vi malo stariji studenti podijelite svoja iskustva jer vidim da bolonjci imaju drugačiji princip polaganja ovog ispita!
bok! Ja sam ti po starom i danas sam bila na ispitu kod profesora koji nas ispituje( Ivica Susak) ,dakle nema dr. profesora. Ispit je skroz ok,kao i profesor. Ne postavlja teska pitanja i sam ispit kratko traje. Evo ti par pitanja: metoda primjericnog normiranja (prednosti i nedostaci),metoda apstraktnog norm.(prednosti i nedostaci),objektivne i subjektivne odgovornosti,zakljucne odredbe, uglavnom moras znati sve metode normiranja (to je bitno). Meni je postavio 3 pitanja i doista je ok. Zadatak mu doneses na samom ispitu i to ti je to. SRETNO!

zan1

bok! Ja sam ti po starom i danas sam bila na ispitu kod profesora koji nas ispituje( Ivica Susak) ,dakle nema dr. profesora. Ispit je skroz ok,kao i profesor. Ne postavlja teska pitanja i sam ispit kratko traje. Evo ti par pitanja: metoda primjericnog normiranja (prednosti i nedostaci),metoda apstraktnog norm.(prednosti i nedostaci),objektivne i subjektivne odgovornosti,zakljucne odredbe, uglavnom moras znati sve metode normiranja (to je bitno). Meni je postavio 3 pitanja i doista je ok. Zadatak mu doneses na samom ispitu i to ti je to. SRETNO!

Nina koji si zadatak imala za napravit; ja sam dobio pravilinik o poslovnoj tajni pa ako imas primjer da mi posaljes na mail: [email protected]

ANCI

Nina koji si zadatak imala za napravit; ja sam dobio pravilinik o poslovnoj tajni pa ako imas primjer da mi posaljes na mail: [email protected]
Kada si dobio taj zadatak? Ja sam napravila onaj pravilnik o radu drustvenog veleucilista, joj neda mi se opet to pisat!!!

zan1

Prije 2 tjedna ja sam izvaredni stari program. Pa ne znam da li ima razlike da svaki dobije razlicito?

ANCI

Dali netko zna kada je tocno ispit drugi tjedan, dali isto u cetvrtak ili?

ANCI

Ako netko ima volje neka napise hijerhiju podzakonskih akata u RH ( po redu) i ako se netko sjeća onih većina zastupnika za 1. Podnošenje prijedloga za pokretanje postupka za donošenje zakona, 2. Za prijedlog zakona, 3. Za izglasavanje i donošenje zakona. Mozda se netko sjeća tih većina jer meni se više sve pobrkalo pa da se ne obrukam ako me prof pita jer to su stvarno osnove!

jsoka15

Ako netko ima volje neka napise hijerhiju podzakonskih akata u RH ( po redu) i ako se netko sjeća onih većina zastupnika za 1. Podnošenje prijedloga za pokretanje postupka za donošenje zakona, 2. Za prijedlog zakona, 3. Za izglasavanje i donošenje zakona. Mozda se netko sjeća tih većina jer meni se više sve pobrkalo pa da se ne obrukam ako me prof pita jer to su stvarno osnove!
Te većine zastupnika odnose se na donošenje i promjenu Ustava, i to;
1. Ustav se donosi 2/3 većinom svih zastupnika Sabora,
2. izmjenu može predložiti najmanje 1/5 zastupnika,
3. da li će se pristupiti promjeni odlučuje se većinom glasova svih zastupnika
4. o promjeni se također odlučuje 2/3 većinom svih zastupnika

a što se tiče Zakona slijedeći je postupak;

Kako se donosi zakon?
1. Donošenje zakona
a. Pokretanje postupka
b. Prijedlog zakona
c. Razmatranje u radnim tijelima
d. Prvo čitanje
e. Konačni prijedlog zakona
f. Drugo čitanje
g. Treće čitanje
h. Hitni postupak
2. Organski zakoni
3. Amandmani
4. Vjerodostojno tumačenje zakona
5. Donošenje državnog proračuna
6. Ostali akti Sabora
7. Glasovanje i odlučivanje
8. Objava zakona

Pregled zakonodavnog postupka
Postupak donošenja zakona pokreće se dostavom prijedloga zakona predsjedniku Sabora. Predsjednik Sabora primljeni prijedlog zakona upućuje predsjednicima svih radnih tijela, zastupnicima i predsjedniku Vlade, kada Vlada nije predlagatelj. Pravo predlaganja zakona ima svaki zastupnik, klubovi zastupnika i radna tijela Sabora te Vlada.
Prije rasprave o prijedlogu zakona na plenarnoj sjednici Sabora, predsjednik matičnog radnog tijela i Odbora za zakonodavstvo dužni su prijedlog zakona uvrstiti na dnevni red sjednice radnog tijela i provesti raspravu. Radna tijela izjašnjavaju se o svim elementima prijedloga zakona, a Odbor za zakonodavstvo posebno i o ustavnim osnovama zakona.
Rasprava o prijedlogu zakona provodi se u dva čitanja. Prvo čitanje zakona je prvi dio u postupku donošenja zakona koji se provodi na sjednici Sabora. Ono obuhvaća: uvodno izlaganje predlagatelja, opću raspravu o prijedlogu zakona, raspravu o pojedinostima koja uključuje i raspravu o tekstu prijedloga zakona, raspravu o stajalištima radnih tijela koja su razmatrala prijedlog, kao i donošenje zaključka o potrebi donošenja zakona.
Konačni prijedlog zakona predlagatelj je dužan podnijeti u roku od šest mjeseci od dana prihvaćanja prijedloga zakona. U suprotnom, smatrat će se da je postupak donošenja zakona obustavljen. Rasprava o konačnom prijedlogu smatra se drugim čitanjem zakona i ono obuhvaća: raspravu o tekstu konačnog prijedloga zakona, raspravu o stajalištima radnih tijela, raspravu o podnesenim amandmanima, odlučivanje o amandmanima te donošenje zakona.
U slučajevima kada je na tekst konačnog prijedloga zakona podnesen veći broj amandmana ili kada su amandmani takve naravi da bitno mijenjaju sadržaj konačnog prijedloga zakona, provodi se i treće čitanje.
Iznimno, zakon se može donijeti po hitnom postupku. Zakoni se po hitnom postupku donose kada to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi, odnosno kada je to nužno radi sprečavanja ili otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu.
Procedura donošenja akata razlikuje se ovisno o tome o kakvom je aktu riječ, pa se tako procedura razlikuje za donošenje organskih zakona, državnog proračuna, no sam zakonodavni proces uvijek završava objavom zakona u službenom glasilu Republike Hrvatske.
U postupku donošenja odluka, deklaracija, rezolucija, preporuka i drugih akata Sabora primjenjuju se odredbe Poslovnika o postupku za raspravu o konačnom prijedlogu zakona s tim da je rasprava o tim aktima jedinstvena.

ANCI

Super!!! Bas ti hvala na trudu! Jos samo ako znas hijerarhiju podzakonskih općenormativnih akata?

zan1

ispit je u cetvrtak 24/09 u 12.30 u gundulicevoj; kao i uvijek

no na popisu vidim da ima nekih koji 2 ili 3 put polazu; zar je i to moguce da on rusi na usmenom? zna li tko sto o tome?

ANCI

Dali nas je puno na popisu! Ja imam u 14 građevinsko pa me zanima dali cu stici ili morati moliti profa da me prvu pita. Zan1 sta prijavljuju 2 i 3 put ili bas izlaze na ispit?

zan1

Dali nas je puno na popisu! Ja imam u 14 građevinsko pa me zanima dali cu stici ili morati moliti profa da me prvu pita. Zan1 sta prijavljuju 2 i 3 put ili bas izlaze na ispit?
polazu 2 ili 3 put tako je barem na popisu

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks