AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Vježbe iz nomotehnike

lucy

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Re: Nomotehnika

Ja sam tek počela i ne ide mi baš. Isprintala sam si svašta s neta i sad to proučavam. Nešto ću iskombinirati do 01.06.
Mislim da je ustavna osnova članak 4. stavak 2. Ustava.
članak 2. stavak 4. !!!

nea

Mislim da je ista kao i zakonu kojeg mijenjaš/dopunjuješ - ako u Ustav sadrži odredbe o tom pitanju - ustavna osnova je taj članak, a ako ne onda članak 4., stavak 2.

Ja sam završila zakon i sad još moram pisati obrazloženje.
Budući da je prof. rekla da ne smijemo prepričavati, već obrazložiti zašto smo nešto propisali kako smo propisali tj. što se time želi postići, dosta mi je teško objasniti posebno svaki članak.
Zanima me, ako netko zna, smijemo li napisati jedno obrazloženje za tri članaka. Npr., ja imam tri članka kod kaznenih odredbi - mogu li dati jedno objašnjenje za sva tri?
Hvala.
ja sam isto to napravila, kod kaznenih odredbi sam stavila obrazloženje za tri članka jer mi nije imalo smisla da se ponavljam, a vidjet ćemo kako će se to svidjeti prof.Banić :)

Tihana I.

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.

Treebam pomoć..pišem izmjene i dopune...pošto sam nadopunila s nekim člancima,pa mi recimo članak 3 više nije članak 3 već članak 5 ...to moram napisat i tak za svaki sljedeći...npr.članak 3 mijenja se i postaje članak 5,,

Nji

Treebam pomoć..pišem izmjene i dopune...pošto sam nadopunila s nekim člancima,pa mi recimo članak 3 više nije članak 3 već članak 5 ...to moram napisat i tak za svaki sljedeći...npr.članak 3 mijenja se i postaje članak 5,,
Ej ovako ...ako se ja dobro sjećam,to se kad nadopunjavaš radi tako,da ubaciš,npr. iza članka 4.,članak 4a.,pa 4b,i tako...
Neka me netko ispravi ako nisam u pravu!Al po sjećanju mislim da je to bilo ispravno.

Evo pogledala sam u svoj rad,mi smo tako radili...dobili 5...

sretno!

LIV

danas sam bila na faksu predat pravilnik kod šuška i nije ga bilo, pa mi je sanja iz referade rekla da će konzultacije biti u srijedu 2.6. u 12i 30..pa ako nekoga zanima, tj. mora isto predati tu vježbu neka dođe tada.

molekulica

dobila sam prijedlog zakona koji već postoji,da li u ocjeni stanja trebam pisati kao da taj zakon ne postoji pa ga zato predlažem ili nekako drugačije,nije mi uopće jasno.razumijem izmjenu i dopunu ali kako da napišem prijedlog zakona ako on već postoji...da li netko zna?

LIV

molim za pomoć nekoga tko ima za napisati zakon o navijačima. taj zakon o navijačima ne postoji, tako se samo kolokvijalno naziva. pravi naziv mu je zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. mene zanima koji od ta dva zakona moram napisati...
...

Tompa

molim za pomoć nekoga tko ima za napisati zakon o navijačima. taj zakon o navijačima ne postoji, tako se samo kolokvijalno naziva. pravi naziv mu je zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. mene zanima koji od ta dva zakona moram napisati...
...
Zakon nazoveš onako kako je Banićka odredila zadatak, dakle Zakon o navijačima.

Tihana I.

dobila sam prijedlog zakona koji već postoji,da li u ocjeni stanja trebam pisati kao da taj zakon ne postoji pa ga zato predlažem ili nekako drugačije,nije mi uopće jasno.razumijem izmjenu i dopunu ali kako da napišem prijedlog zakona ako on već postoji...da li netko zna?
U ocjeni stanja pišeš zašto postojeći zakon nije dobar tj.što ti novim prijedlogom zakona nudiš kao promjenu!

chuchi

...
zadatak je jasan! ZAKON O NAVIJAČIMA! znači tako se zove, i o tome pišeš! upravo je poanta u tome da ne postoji taj zakon, nego ga izmisli sam/a rukovodeći se sa ovim o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima

molekulica

molila bi neku dobru dušu da mi pomone u vezi ustavne odredbe za prijedlog zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom,veliko hvala unaprijed

goga1

Pozdrav, može mi netko upućeniji od mene potvrditi slijedeće:

da se obrazloženje mora pisati samo uz prijedlog zakona i uz zakon o izmjenama i dopunama?

Hvala.

chuchi

ako me pamćenje dobro služi, mislim da je profka navela na predavanjima da je ustavna osnova u odredbi članka 2. stavka 4. Ustava Republike Hrvatske ( „Narodne novine“ , broj 41/01 – pročišćeni tekst), i to za svaki zadatak koji nam je dala... eventualno se može kombinirati sa nekim drugim člankom iz Ustava, ali ovaj broj 2 je kao glavni. npr. u zakonu o navijačima to je ustavna osnova, ali u '' suradnji'' sa čl. 16 Ustava, u kojem je navedeno da se neka prava i slobode mogu ograničiti.. bla bla bla (pročitati ustav)...
dakle, čl.2 st.4 je baza, ali se može navesti još neka odredba povezana sa temom.
molim nekoga, ukoliko misli da nije tako, neka me ispravi, iako sam ja 95 % sigurna da je tako rečeno :)

da se obrazloženje mora pisati samo uz prijedlog zakona i uz zakon o izmjenama i dopunama?
mislim da moraš pisati obrazloženja, temeljem one odredbe iz poslovnika Hrv. Sabora. jer se mora objasniti tko što kako i zašto je pisac htio reći :crazy:

LIV

zadatak je jasan! ZAKON O NAVIJAČIMA! znači tako se zove, i o tome pišeš! upravo je poanta u tome da ne postoji taj zakon, nego ga izmisli sam/a rukovodeći se sa ovim o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima
još malo pomoći molim... Na temelju kojeg članka Ustava donosim ovaj zakon?? jel to onaj članak 2 ili... :confused2::confused2::confused2:

tiky

ej... ja sam predala rad od prof. Banić jos prije 3,4 tijedna i koliko sam vidjela, bilo je dosta radova tamo na kupu... i rekla je ova u referadi da ce ih ona uzet kad dođe na predavanje za redovne...
pa me zanima kad ce ona nama javit dal je to napisano za pozitivno i tak... kolko se sijecam rekla je da ce cak i vratit rad na popravak ako bas ne bude dobro napisan... dal je netko zvao referadu moza?

mya_zg

meni su prije 2 tj rekli da će objaviti na stranici od faksa a mislim da nema još ništa

vukren

ja sam predala prošli tjedan i rekla mi je ova u referadi da će i za nas izvanredne biti održana tzv rasprava o radovima, e sad kada? ovisi kad će to ona pregledat, uglavnom biti će objavljeno na internetu i og.ploči.
Isto tako mi je rekla da je kod redovnih bilo i dosta loših radova i da se ne trebamo brinuti jer Banićka nastoji maksimalno izvuć iz rada da ne treba vraćati na ispravak, i da se razgovorom s njom o radu može i povisit ocjena.
Tak da pripremite se na raspravu o svom radu s njom.

tiky

Da li netko zna kada je rok za predati rad profesoru?
ja sam bila na predavanju za izvanredne i profa je rekla da je rok 31.05., a profesor kolko se sijecam nije ništa reko... čim prije tim bolje ;)

LIV

ej... ja sam predala rad od prof. Banić jos prije 3,4 tijedna i koliko sam vidjela, bilo je dosta radova tamo na kupu... i rekla je ova u referadi da ce ih ona uzet kad dođe na predavanje za redovne...
pa me zanima kad ce ona nama javit dal je to napisano za pozitivno i tak... kolko se sijecam rekla je da ce cak i vratit rad na popravak ako bas ne bude dobro napisan... dal je netko zvao referadu moza?
ja sam danas predala rad i rekla mi je (teta iz referade) da ništa ne zna, tj. da ćemo sve znat kad se stavi na oglasnu ploču.. ne zna kada će to biti ali sigurno ne prije nego što prođe rok za predaju radova. ja se ne nadam ničemu prje sredine sljedećeg mjeseca.

Da li netko zna kada je rok za predati rad profesoru?
Njegove su konzultacije četvrtkom u 12 i 30, no pošto ga prošli tjedan nije bilo, a neće ga biti niti sutra, rad se treba predati 2.6. u 12 i 30.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks