AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Vježbe iz nomotehnike

mateja19

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Re: Nomotehnika

ako je netko počeo pisati zadatak o regulatornim agencijama, molila bi neke smjernice kako početi jer sam još uvijek izgubljena oko svega toga i nemam pojma kaj treba pisati, sa čime početi...:unsure:

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.

ako je netko počeo pisati zadatak o regulatornim agencijama, molila bi neke smjernice kako početi jer sam još uvijek izgubljena oko svega toga i nemam pojma kaj treba pisati, sa čime početi...:unsure:
ja sam par postova iznad napisala kaj je sutkinja govorila na konzultacijama za regulatorne agencije, nadam se da će ti pomoći :)

mateja19

ma vidjela sam, i pomoći će sigurno kada krenem...ali ne znam krenuti,ne znam formu kako treba izgledati, ne znam ništa. imam primjer jednog zadatka koji mi je poslala jedna forumašica i probat ću po tome, ali opet ne mogu skroz po tome jer to je prijedlog zakona a ja moram napisati zakon . uglavnom, da li to treba ovako ići:

znači skroz gore da piše hrvatski sabor-odbor za zakonodavstvo pa naziva zakona i datum. nakon toga :
I ustavna osnova za donešenje zakona (da li tu uvijek ide isto- da je sadržana u čl.2 stavak 4 ili?)
II ocjena stanja i osnovna pitanja koja se trebaju urediti zakonom te posljedice koje će donošenjem zakon proisteći (kaj tu??)
III ocjena i izvori potrebnih sredstava za provedbu zakona
i šta dalje?
ajde ljudi pomozite, meni je ovo koma i iskreno bi radije na ispit izašla.

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

ma vidjela sam, i pomoći će sigurno kada krenem...ali ne znam krenuti,ne znam formu kako treba izgledati, ne znam ništa. imam primjer jednog zadatka koji mi je poslala jedna forumašica i probat ću po tome, ali opet ne mogu skroz po tome jer to je prijedlog zakona a ja moram napisati zakon . uglavnom, da li to treba ovako ići:

znači skroz gore da piše hrvatski sabor-odbor za zakonodavstvo pa naziva zakona i datum. nakon toga :
I ustavna osnova za donešenje zakona (da li tu uvijek ide isto- da je sadržana u čl.2 stavak 4 ili?)
II ocjena stanja i osnovna pitanja koja se trebaju urediti zakonom te posljedice koje će donošenjem zakon proisteći (kaj tu??)
III ocjena i izvori potrebnih sredstava za provedbu zakona
i šta dalje?
ajde ljudi pomozite, meni je ovo koma i iskreno bi radije na ispit izašla.

Svatko mora napisati kompletan prijedlog zakona, što uključuje:

I. Ustavnu osnovu za donošenje zakona- uglavnom uvijek čl.2.st.4, no ako postoji još koji članak/ci iz Ustava koji se odnose na temu, i to isto napisati.
II. Ocjena stanja i osnovna pitanja koja se trebaju urediti zakonom te posljedice koje će donošenjem zakona proisteći-
ocjena stanja- tu prvo treba napisati kakvo je stanje u zakonodavno svezi određene teme odnosno dali postoji još koji zakon/propis/uredba koja se odnosi na predmet o čemu pišeš, znači kako je zakonodavno uređeno.
I onda napišeš da radi neadekvatnog zakonskog uređenja je potrebno donest taj zakon o kojem pišeš - nekaj u tom smislu. (pogledaj si ostale prijedloge zakona)
pitanja koja se trebaju urediti- tu pišeš što se treba tim zakonom urediti (znači u kratkim crtama što se osniva zakonom i zašto)
posljedice - tu pišeš posljedice donošenja tog zakona, znači ako zakonom osnivaš novu agenciju, napišeš da bi se novim zakonom jasno definirala uloga te agencija, njena djelatnost itd.
II. Ocjena i izvori- tu treba napisati iz kojih izvora se financira, tu možeš napisati proračun ili neki drugi izvori ili slično.

Iza toga slijedi sam teksta zakona (15-30 čl.), te naposljetku obrazloženje. U obrazloženju se opisuje svaka cjelina zasebno ili svaki članak zasebno, kako želiš, znači samo se opisuje što je uređeno novonastalim zakonom.

Ilvana

Molim nekoga tko ima Zakon o poticajima u podrucjima od posebne drzavne skrbi, da napise neke smjernice o tome!!! i koja je osnova za donosenje tog zakona?? HVALA!!!

ana1

molim ako mi netko može reći gdje dobijem taj zadatak šta treba napraviti za nomotehniku?ja planiram ići na ispit sad krajem drugog mjeseca pa me zanima gdje da odem po taj zadatak i hoću li uspjeti do tada to napraviti.hvala!

majolada

molim ako mi netko može reći gdje dobijem taj zadatak šta treba napraviti za nomotehniku?ja planiram ići na ispit sad krajem drugog mjeseca pa me zanima gdje da odem po taj zadatak i hoću li uspjeti do tada to napraviti.hvala!
ako si stari program i ideš na ispit onda ne radiš zadatak,a ako si bolonja onda nemaš ispit

ana1

super,hvala vam puno.stari sam program i imala sam ta predavanja prije sto godina tako da se ničega više ne sjećam. HVALA PUNO!!!

čedomir

Može mi netko reći, tko ima napravit izmjenu i dopunu zakona, koji čl.je stavio kao ustavnu osnovu? čl.2 ili čl.80? hvala!

Nirvana

martina, ti imaš zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika? ako da, što tu zapravo treba raditi jer u samom zakonu obveza nikakvih niti nema nego su navedena samo prava. jel treba izmisliti onda po vlastitoj volji i da li treba gledati da tako nešto nije već navedeno u nekom drugom zakonu?

martina_sk

Administrator

martina, ti imaš zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika? ako da, što tu zapravo treba raditi jer u samom zakonu obveza nikakvih niti nema nego su navedena samo prava. jel treba izmisliti onda po vlastitoj volji i da li treba gledati da tako nešto nije već navedeno u nekom drugom zakonu?
da. pa možeš i jedno i drugo. mi ćemo sigurno uspoređivati sa sličnim zakonima i onda vjerojatno izmisliti i nešto novo što se nama čini da bi bilo dobro.

Marinica

Jletko zna koja je ustavna osnova za zakonom o pravima i obvezama vjerskih zajednica? ja sam tražila u ustavu i nisam ništa posebno našla tak da je valjda ono čl 2.

Andreja

Jletko zna koja je ustavna osnova za zakonom o pravima i obvezama vjerskih zajednica? ja sam tražila u ustavu i nisam ništa posebno našla tak da je valjda ono čl 2.
rekla je ak nemožemo nać drugi, onda je taj članak 2. :wink5:

tihic

rekla je ak nemožemo nać drugi, onda je taj članak 2. :wink5:
a šta nemože biti ovaj članak ustavna osnova ???

Članak 41.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, so*cijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Marinica

Članak 41.

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, so*cijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.
mislim da ne jer nigdje se ne spominje donošenje zakona i propisa kojima bi se uredilo nešto iz područja vjerskih zajednica

martina_sk

Administrator

mislim da ne jer nigdje se ne spominje donošenje zakona i propisa kojima bi se uredilo nešto iz područja vjerskih zajednica
ja mislim da je zato što se spominje u skladu sa zakonom i time se misli na zakon o vjerskim zajednicama i to ti je ustavna osnova.

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

Članak 41.

Kao Ustavna osnova bi se moglo napisati otprlike ovo:

Ustavna osnova za donošenje Zakona pravima i obvezama vjerskih zajednica sadržana je u odredbi čl.2 st.4podst.1, a u svezi s odredbom članka 41. Ustava Republike Hrvatske.

Ako se neki članak također odnosi na predmet zakona treba se navesti i taj članak, tako je i kod ostalih prijedloga zakona, ako nema takvoga, samo se navodi čl.2. Ima na netu puno Prijedloga zakona, pa prolistajte da vidite kako otprilike treba izgledati.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks