AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Zapošljavanje nakon završetka Studija za javne uprave

gricka vjestica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
a treba s necim i te kozice i pajceke nahraniti ;)
znaci rad/posao na zemlji i oko zemlje, kopanje i oranje ;)
al drzava ce, kad vec hoce da budemo seljaci, davati velike poticaje, pa cemo imati i za izvoz kulena, prsuta, kobasa i sira :D

Eriatarka

Hehe, mene samo zanima zašto su svi nevjernici i ljudi koji sa sigurnošću tvrde da nema posla s našim faxom, UOPĆE upisali naš fax? Ili ga završili? Nije mi jasno.... explain it to me...

gricka vjestica

eh, eriatarka neznam :unsure:
dobrovoljno smo ga upisali, kao sto ga dobrovoljno mozemo i ostaviti :wink5: al sušajući i gledajući kako nas EU pritišće i udara na problem ''uprava'', vjerujem da ce se i nama otvoriti prava vrata :wink5:
al posao ne kuca na nasa vrata, mi moramo kucati na njegova.
kao sto treba, doktora, dizajnera, novinara, gradevinara, frizera, tako treba i upravnih pravnika :happy:

ja optimist

redone

eh,biti seljak nije tako lako kako izgleda,taj mora dežurati 24/7 i još nije 100% siguran da će zaraditi (a pogotovo u RH,gdje se uvozi sve čega imamo u izobilju)...
a na pitanje zašto su ljudi upisali fax blah,blah...e,pa neke stvari saznaš tek kad upišeš/pohađaš fax...u biti ne neke,nego skoro sve!
Ipak,nadam se svijetlijoj budućnosti upravnih pravnika...!

gricka vjestica

jucer sam gledala emisiju lice nacije pod temom ''NARAŠTAJ BUDUĆNOSTI ILI IZGUBLJENI NARAŠTAJ''
ukratko vidi se kako je velika nezaposlenost pogotovo mladih, u svim područjima.
Kod nas je 30% mladih, ispod 30 godina nezaposleno, tj. trazi prvi posao, dok je to u sloveniji 14%, a čini mi se u svedskoj 7%
takoder drugo ispitivanje je pokazalo, da su i sami mladi nezainterasirani, a također za takvo stanje prvo krive sebe, pa roditelje pa tek drzavu.
sto mi je isto interesantno bilo, receno je da mladi svoje uzore traze u pjevačima, izlascima, Big Brotheru, igranje igrica....sto mi se čini istina.
iznesena je i činjenica je kad bi i samog školarca poslao i pitao da se digne u 7sati ili da radi za 2500 kuna, s vrlo vjerojatno ne bi pristao.....

poruka je da na nama mladima svijet ostaje (iako je u hrv. sve vise starijeg stanovništva, jer bilo gdje teško ćemo naći zaposlenika mlađeg od 30godina), ali ako se i sami ne probudimo, i samu državu da više ulaže u nas nece nitko i bit ce odljev mozgova jos veći (meni se osobno vrti u glavu kakvu plaču imaju odredeni ljudi).

Pontifex

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Nije isto kojeg se školarca pita da se digne u 7 sati ili da radi za 2500 kuna, jer ako se to pita jednog frizera, kuhara, automehaničara ili nekoga drugog sa trogodišnjom srednjom školom vjerojatno je da će oni i pristati na to jer su i sami svjesni koliko su ti poslovi plačeni. Ali ako jednom prvostupniku javne uprave ponudite posao na kojem će imati plaću 2500kn, dakle istu kao i prije spomenutim zanimanjima, on na nju ne bi trebao pristati jer ipak se školovao 4 godine više nego prethodni...

Mimi

ne bih se baš složila s tim da mladi ljudi u hrvatskoj ne žele raditi.naravno uvijek ima izuzetaka,ali takve ljude ja ne mogu shvatiti.mislim da ako netko želi raditi da može naći posao.e sad tu treba staviti sa strane naše trenutačne želje,katkad treba i preći preko nekih stvari. ne uzimajuću u obzir naš faks,koliko od vas je spremno ići čistiti sobe u hotelu,ili pomagati u nekoj kuhinji i prati suđe?
mislim da je to većini ljudi ovdje ispod časti.
svi misle da će kad završe fakultet odmah dobiti posao sa plaćom od 6000 kn+prijevoz+gablec,i da će se uguziti u neku finu foteljicu.
e pa zaboravite.
prvo ćete biti sretni ako uopće dobijete posao,jer vam treba debela veza da upadnete na neko dobro pozicionirano mjesto,zato prestanite sanjati da ćete odmah dobiti mjesto šefa nekog odjela i da će vas svi ljubazno tapšati po leđima.tko nije aktivno tražio posao ne zna koje su sve igre i igrice u pitanju.
zato ću ja staviti sa strane to kaj sam pametna,sposobna i imam dobar prosjek ocjena,i stavit ću sa strane foru da bi me neko mogao zaposliti na temelju mojih ljepih okica i predivnog dekoltea.zna se kako u hrvatskoj doći do dobrog radnog mjesta.preko veze ili love.pošto ja nemam ovo drugo,kopam si vezu,i nije me sramo to reć.
sad me možete popljuvati da nisam u pravu,samo naprijed,ja stojim iza svega ovog što sam napisala,jer znam kako je to aktivno tražiti posao i raditi poslove koji nemaju veze sa mojom strukom niti sposobnostima,poslove za manje od 2500 kn,na crno i sl.
i nismo mi mladi niti krivi niti ljeni,nego ovaj prokleti sistem i način razmišljanja u hrvatskoj,gura sposobne na dno,a nesposobne budale i tatine sinove na vrh.
zato vam svima savjetujem,s kupa sa mnom da prestanete sanjati i da počnete skupljati lovu za mito ili počnite provjeravati da li je možda neki načelnik u poglavarstvu vaš daljnji rođo.
ili se pouzdajte u ludu sreću i usud,makar sam ja od toga već odavno odustala.

myra

poruka je da na nama mladima svijet ostaje (iako je u hrv. sve vise starijeg stanovništva, jer bilo gdje teško ćemo naći zaposlenika mlađeg od 30godina)
Istina je da je svijet na nama mladima. Ali ovo da se teško nađe zaposlenik mlađi od 30 god je istina, ali kao i sve drugo, ne mora značiti da je za SVE firme tako. Primjerice, kod mene na poslu ima podosta mladih, čak i od 19 godina, a prilično je "star" posao. Tako da, iako je statistika takva kakva jest, mislim da dosta poslodavaca zapošljavaju (barem pokušava) više mladih ljudi kako bi imali mladu snagu. Na kraju, i njima je u interesu što dulji vijek firme. A to neće dobiti nezapošljavanjem mladih ljudi. Iako većina njih traži veliko iskustvo. Mislim, kakav bi im gubitak bio zaposlit mlade bez ikakvih iskustava?!?! I mi trebamo nekako početi!!! A kako početi ako nas nitko ne želi zaposliti bez iskustva U STRUCI???

ako se i sami ne probudimo, i samu državu da više ulaže u nas nece nitko i bit ce odljev mozgova jos veći (meni se osobno vrti u glavu kakvu plaču imaju odredeni ljudi).
To je itekako istina (kod nas u Hrvatskoj), zato bismo (nekako) trebali potaknuti prije svega državu da potakne zapošljavanje mladih ljudi bez iskustva...

Mislim da se svima nama vrti od pomisli kakve plaće imaju određeni ljudi. A sigurno u svakoj firmi ima takvih osoba... Još kad pomislimo da su te osobe starije od 55, 60 godina...mislim da je svaka daljnja riječ suvišna...

Bez uvrede svakom tko ima tatu/mamu, baku/djeda na takvim položajima...
Zar nije budućnost na mladima???

:unsure: :unsure: :unsure:

gricka vjestica

i nismo mi mladi niti krivi niti ljeni,nego ovaj prokleti sistem i način razmišljanja u hrvatskoj,gura sposobne na dno,a nesposobne budale i tatine sinove na vrh.
zato vam svima savjetujem,s kupa sa mnom da prestanete sanjati i da počnete skupljati lovu za mito ili počnite provjeravati da li je možda neki načelnik u poglavarstvu vaš daljnji rođo.
ili se pouzdajte u ludu sreću i usud,makar sam ja od toga već odavno odustala.
odlično :crazy:
moja kasica prasica je tek skupila koju somu kuna :crazy:
.................

da na neki nacin su nas ova istrazivanja ocrnila,
zato se svi moramo drzati zajedno :blushed:

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Za kolege forumaše koji su završili faks - tj. Stručni studij javne uprave, procedure za prijam u državnu službu su slijedeće:
Postupak prijama u državnu službu provodi se sukladno odredbama Zakona o državnim službenicima i Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi.
Natječajni postupak provodi komisija koju imenuje čelnik državnog tijela koje je raspisalo natječaj.
U sastavu svake komisije za provođenje natječaja obavezno sudjeluje predstavnik Središnjeg državnog ureda za upravu. U pravilu, u komisiji za provođenje natječaja je član imenovan iz reda službenika zaduženih za razvoj i upravljanje kadrovima. Uobičajeno će biti član komisije i službenik koji dobro poznaje poslove i upravno područje u kojem se popunjavaju radna mjesta.
Natječajna komisija utvrđuje listu kandidata prijavljenih na javni natječaj-interni oglas, koji ispunjavaju formalne uvjete propisane javnim natječajem-internim oglasom.
Kandidate sa liste koji ispunjavaju formalne uvjete komisija upućuje na testiranje radi provjere njihovih stručnih sposobnosti, vještina i stečenog radnog iskustva u struci.
Kandidati moraju biti obaviješteni o danu održavanja testiranja najmanje 8 dana prije testiranja. Obavijest o vremenu održavanja testiranja, načinu na koji će se vršiti testiranje i iz kojeg područja, te pravni i drugi izvori za pripremanje kandidata za testiranje, objavit će se na web stranici koja će biti naznačena u tekstu javnog natječaja-internog oglasa, te na oglasnoj ploči državnog tijela koje je raspisalo javni natječaj-interni oglas.
Za kandidata koji ne pristupi testiranju smatra se da je povukao prijavu na javni natječaj- interni oglas.
Testiranje za vježbenike u državnoj službi sastoji se od provjere poznavanja osnova upravnog područja za koje se raspisuje javni natječaj te osnova poznavanja ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske (redovno zapošljavanje).
Kod zapošljavanja osoba koje imaju više od 12 mjeseci staža u struci (izvanredno zapošljavanje), testiranje se sastoji od provjere poznavanja ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske i provjere znanja, sposobnosti i vještina bitnih za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se prima.
Kod internog oglasa testiranje se sastoji od provjere znanja, sposobnosti i vještina bitnih za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se prima.
U slučaju da se za pojedino radno mjesto kao uvjet traži znanje stranog jezika i (ili) znanje rada na računalu, kandidati će biti testirani i iz tog dijela.
Za svaki dio provjere znanja kandidatima se dodjeljuje određeni broj bodova od 1 do 10.
Kandidati su položili ako su za svaki dio provjere znanja, sposobnosti i vještina dobili najmanje 6 bodova.
U slučaju kada nijedan kandidat nije postigao zadovoljavajuće rezultate na provedenom testiranju, postupak prijma se obustavlja. Prije pokretanja novog postupka prijma u državnu službu za ista radna mjesta preispitat će se sadržaj testiranja i imenovati nova komisija za provedbu natječaja.

Kandidati koji su uspješno položili testove pristupaju dalje razgovoru (intervjuu) s komisijom, koji se isto tako boduje bodovima od 1 do 10.
Komisija kroz intervju s kandidatima utvrđuje interese, profesionalne ciljeve i motivaciju kandidata za rad u državnoj službi.
Intervjuom se postiže neposredno opažanje, od strane komisije, interesa kandidata, motivacije, dosadašnjeg rada, (ako je kandidat sa iskustvom), kao i njegov pristup budućim poslovima i radnoj sredini.
Dobro koncipiranim intervjuom komisija može dobiti kompletan uvid u mogućnosti svakog kandidata i prije samog psihološkog testiranja.
Nakon provedenog testiranja i intervjua komisija utvrđuje rang-listu kandidata prema ukupnom broju ostvarenih bodova. U postupku provedbe javnog natječaja, kod izvanrednog prijama, komisija upućuje do pet kandidata s rang liste prema redoslijedu s liste na psihološko testiranje radi procjene sposobnosti za obavljanje poslova radnog mjesta, ako je to propisano Pravilnikom o unutarnjem redu državnog tijela.
Psihološku procjenu daje psiholog zaposlen u državnom tijelu ili drugi psiholog koji ima odgovarajuću dopusnicu sukladno posebnom zakonu.

Sva ta testiranja koja se prolaze za prijam u državnu službu, nažalost moraš imati nekoga da te pogurne, inače ako se ne uspije ponovo sve ispočetka.

Jadranka15 je dodao/la ovaj tekst nakon 6 minuta i 53 seknudi:

Kada je kandidat dobio zeleno svjetlo za prijam u državnu službu, slijedi dalje postpak:
Rješenje o prijamu i rasporedu na radno mjesto

Nakon provedenog postupka natječajna komisija dostavlja čelniku tijela izvješće o provedenom postupku i rang-listu kandidata odnosno psihološka procjena ako je provedena. Prije donošenja rješenja o prijmu u državnu službu, izabranom kandidatu dostavlja se obavijest o izboru, s primjerenim rokom u kojem mora dostaviti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti. Ako kandidat ne dostavi navedeno uvjerenje, neće biti primljen u državnu službu. Troškove izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti snosi državno tijelo koje je raspisalo natječaj.
Čelnik tijela donosi rješenje o prijamu u državnu službu (kod javnog natječaja) odnosno rješenje o rasporedu na radno mjesto (kod internog oglasa). Protiv rješenja može se podnijeti žalba Odboru za državnu službu (sjedište pri Središnjem državnom uredu za upravu). Žalba se podnosi državnom tijelu koje provodi natječajni postupak, a Odbor odlučuje o žalbi. Rok za žalbu je 15 dana od dana primitka rješenja. Po konačnosti rješenja o prijamu, donosi se rješenje o rasporedu na radno mjesto (kod javnog natječaja).
Osoba primljena u državnu službu postaje državni službenik danom početka rada. Dan početka rada može se odgoditi iz opravdanih razloga za najviše 60 dana, o čemu se donosi posebno rješenje.

Prava i dužnosti državnih službenika

Državni službenici imaju određena prava i dužnosti koje se temelje na Zakonu o državnim službenicima, drugim zakonima, te podzakonskim propisima. Sa svim pravima i obvezama državni službenici upoznat će se već prilikom prijama u državnu službu.

Ponašanje državnih službenika utvrđeno je posebnim propisom, odnosno Etičkim kodeksom državnih službenika („Narodne novine“, broj 49/06). Čelnik državnoga tijela ili osoba koju on ovlasti, dužni su upoznati službenike koji se primaju u državnu službu s odredbama Etičkoga kodeksa, odnosno s načelima i pravilima ponašanja sadržanih u Etičkom kodeksu.
Neke od ostalih obveza službenika nakon prijama u državnu službu navodimo u nastavku.
a.Probni rad
Osobe se, u pravilu, primaju u državnu službu na neodređeno vrijeme uz obvezni probni rad. Probni rad ima različito trajanje, ovisno o tome da li se radi o prijamu vježbenika ili osoba sa radnim iskustvom.
Za vježbenike je probni rad 12 mjeseci, a za osobe s radnim iskustvom 6 mjeseci.
Na kraju probnog rada službenika se ocjenjuje ocjenom „zadovoljava“ ili „ne zadovoljava“. Službeniku koji na probnom radu nije zadovoljio otkazuje se državna služba u roku 8 dana od dana isteka probnoga rada. Ukoliko se rješenje ne donese u navedenom roku, smatra se da je službenik zadovoljio na probnom radu.
b.Državni stručni ispit obavezni su položiti, u roku šest mjeseci od isteka probnog rada, svi državni službenici zaposleni u državnim tijelima, koji zadovolje na probnom radu i nemaju položen državni stručni ispit sukladno dosadašnjim propisima. Dakle, državni stručni ispit dužni su položiti:
o službenici koji imaju radno iskustvo u struci i koji su primljeni u izvanrednom postupku prijama u državnu službu, nakon isteka probnoga rada od šest mjeseci,
o službenici koji su bez radnog iskustva u struci (vježbenici) primljeni u redovitom postupku prijama u državnu službu, nakon isteka probnoga rada u trajanju od 12 mjeseci.

Šestomjesečni rok za polaganje Ispita, kod redovitog i izvanrednog prijama u državnu službu, počinje teći od dana isteka probnoga rada (dakle šest ili dvanaest mjeseci). Službeniku koji u navedenom roku ne položi ispit (osim u slučaju produženja državne službe) prestaje državna služba po sili zakona istekom posljednjeg dana roka za polaganje Ispita. Sretno!

Jadranka15 je dodao/la ovaj tekst nakon 18 minuta i 25 seknudi:

Za zapošljavanje u državnoj službi je jedna velika sigurnost, ali zato su plaće ispod nivoa, tj. prava mizerija, a s obzirom na sve to još se moraš uz rad stručno usavršavati da ne dobiš krila, jer se svašta zadnjih godinu dana prima u državnu službu. Sretno!

mimi18

nova sam na forumu i ova tema me zainteresirala buduci da sam brucosica i ocekujem nesto od ovoga faksa... sta su prognoze za nase buduce zaposlenje tak crne kao sta se ovdje pise?! i zanima me sta je s onim da se nakon 2 god. studija mozemo opredjeliti za management? hvala...:)

nikanika

evo ja jučer razgovarala s curom koja diplomirala u 10mj, u 12mj je počela radit u državnoj službi, kao vježbenik plaća joj 75%, oko 4500,pa kaj to nije super,a svi vi nevjerujete u naše diplome

schuman

Plaća vježbenika sa bivšom VŠS u državnoj upravi iznosi 75 % osnovice koeficijenta složenosti radnog mjesta na koje je raspoređen, to iznosi cca. 3700 kn. nakon odrađenog vježbeničkog staža i polaganja državnog stručnog ispita plaća je oko 4000 kn za VŠS. Nakon toga raste za 0.5 % za svaku navršenu godinu radnog staža ili u prijevodu 20-tak kuna godišnje. Osoba sa 20 godina staža ima plaću od cca. 4500 kn. Govorimo o VŠS naravno, jer to smo mi.:wink5:

ups

Plaća vježbenika sa bivšom VŠS u državnoj upravi iznosi 75 % osnovice koeficijenta složenosti radnog mjesta na koje je raspoređen, to iznosi cca. 3700 kn. nakon odrađenog vježbeničkog staža i polaganja državnog stručnog ispita plaća je oko 4000 kn za VŠS. Nakon toga raste za 0.5 % za svaku navršenu godinu radnog staža ili u prijevodu 20-tak kuna godišnje. Osoba sa 20 godina staža ima plaću od cca. 4500 kn. Govorimo o VŠS naravno, jer to smo mi.:wink5:
U prijevodu: po završetku faxa, državna uprava je posljednje mjesto gdje ću poslati molbu za posao. :mellow:

_Maca_

mi po bolonji, tj., prvostupnici više nismo všs, zato jer po bolnji postoji samo vss.mi smo prvi stupanj vss, a ako završimo magisterij, tj. ako nam uvedu još dodatne godinu, dvi, bit ćemo drugi stupanj vss.treći, zadnji je doktorat.tako je nama objasnia profesor pičuljan, neka me netko ispravi ako griješin.

agatha

mi po bolonji, tj., prvostupnici više nismo všs, zato jer po bolnji postoji samo vss.mi smo prvi stupanj vss, a ako završimo magisterij, tj. ako nam uvedu još dodatne godinu, dvi, bit ćemo drugi stupanj vss.treći, zadnji je doktorat.tako je nama objasnia profesor pičuljan, neka me netko ispravi ako griješin.
grijesis jedino u gramatici, bar se jednom potrudi napisati koju rijec knjizevno
bez ljutnje - samo mala opaska na velike pogreske!!!

_Maca_

nastojat ću, profesorice...!:wink5::tongue2:.ah, valjda kod mene proradila poslovična dalmatinska lijenost, pa mi se nekad ne da baš pazit na gramatiku.:laughing:.inače, imala sam uvik 5 hrvatski, jel se to računa pri komentiranju mojih gramatičkih sposobnosti...?:happy:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks