Hvale vrijedna su ova dva članka- intervjua s prof. Koprićem, do sada, ono što sam barem ja čitala uvijek je zamagljivanje stvarnog stanja državne uprave i državnih službenika, osobito kad sam pročitala u Jutarnjem listu od petka, 1.2.2008. članak o 65.000 zaposlenih državnih službenika, a nedostaje stručnjaka, pa na postavljena pitanja gosp.državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za upravu, o preglomaznosti naše drž.uprave, odgovara da su to bedastoće, i navodi kako Slovenija koja je duplo manja od nas ima na pola manje od nas dr.službenika, također i Austrtiju navodi kao duplo veću od nas, i pokušava uvjeriti jadnu javnost kako je sve u redu, a zapravo ništa nije u redu, izbjegava dati komentar na težište problema, a to je efikasnost i učinkovitost same državne uprave, koliko su građani zadovoljni u ostvarivanju svojih prava putem državne uprave, kakav je sam odnos državnih službenika na njihovom radnom mjestu i sam odnos spram radnog mjesta, stupanj i mogućnosti obrazovanja...gore spomenuti gospodin navodi podatke za Austriju i Sloveniju, uvjeravajući da je krivo kritizirati našu državnu upravu, a ne napominje da i Slovenija i Austrija imaju dobro obrazovane službenike, što je sama srž dobre učinkovitosti uprave, a sigurno su time i mnogi postupci ostvarivanja prava građana bolje riješeni koji vode zadovoljstvu građana spram uprave, no, sigurno je da ni jedna država nema idealnu dr.upravu, sigurno svaka ima neke probleme, ali važno je napomenuti da su ove osnovne s kojima se mi bavimo nekako riješile...
Slovenija ima Fakulteta za upravo, u Ljubljani, ili vam je dovoljno u google-ovu tražilicu upisati pojam 'faculty of public administration' i bit će te upoznati na jednostavan način osnovama obrazovanja u Europi za područje javne uprave....
Posebno mi je žao one činjenice koju prof. Koprić navodi da su iz Europe primljena velika sredstva za reformu dr.uprave, a u tom procesu nije kontaktirana akademska zajednica, koja sigurno je, ima puno izvrsnih stručnjaka i koji bi svojim prijedlozima mogli pripremiti i više nego dobra rješenja....
Na odličnom je mjestu ona posljednja rečenica 'Hrvatska je jedina europska zemlja koja nema odgovarajućeg visokog obrazovanja', tvrdnja koja dovoljno govori o većini problema vezanih uz drž.upravu i koju osobito treba zapamtiti i isticati...
Teška je naša budućnost ako će se svoditi na zamagljivanje stvarnog stanja, vodeći se politikom da je važno javnost umiriti, a sve ostalo će se nekako riješiti...
Za kraj, a možda najvažnije, veličina poštovanja prema ozbiljnosti zalaganja prof. Koprića za našu budućnost očita je i u izjavi g. Pičuljana da ako prof. Koprić slučajno odustane od rješavanja pitanja visokog obrazovanja za nas onda je tu stvarno kraj jer drugi nitko u tome više i ne vidi interesa.