AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

arizona

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
gotovo sigurno petak jer oni uvijek srijedom navečer objave rezultate, a usmeni su četvrtkom ili petkom
Hvala ti na odgovoru ali su si odlučili dati truda i rezultate objaviti danas kako bi se sutra održao usmeni.

zagreb

Spremam ovaj ispit, pa bih molila one koji su bili na pismenom jučer, da napišu pitanja te dojmove sa usmenog sutra.
Hvala puno!!!

Silvia

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Položila sam ovaj ispit u veljači, i usmeni je bio kod prof. Giljevića. Mogu samo reći da je jako ugodan ispitivač, ulazi po troje, prvome postavi pitanje i da vremena da razmisli, a za to vrijeme postavlja drugome pitanje i tako redom. Pita tri pitanja, sad se više ne mogu točno sjetiti, nešto sistematizacija tijela drž.uprave prema Uredbi o unutarnjem ustrojstvu tijela državne uprave, tu sam se malo zbunila, ali me prof. Teo navodio i odgovor je bio uprave, zavodi i ravnateljstva, onda me pitao jedno načelo iz te uredbe, to nisam uopće znala :) i ovlasti predsjednika Vlade RH. Sve u svemu, očekivala sam teža pitanja. Na kraju je svima ponudio mogućnost odgovarati za veću ocjenu.

mape5

Super Moderator
je, istina, stvarno je bio dobar u veljači, tada sam kod njega odgovarala ULJUP i DU. Sve stoji kak je i Slivija napisala.

a pitanja su negdje na prethodnim stranicama.

jwn

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Giljević je ok, ako dobro napišeš pismeni a na usmenom štekaš (žešče) na temelju pismenog ti da dva...stvarno je korektan i fer...od tri postavljena pitanja dobio je odgovor na jedva dva, što više reći...sretno

katarina.g

koja je najbolja skripta za državnu? Izlazim prvi put pa sam mislila probat po skripti pa ako neko ima neka iskustva u vezi ispita neka podjeli :)

anjica

Može li mi netko odgovoriti koja je razlika između ministarstava i agencija? Takoder me zanima sto je najvaznije napisati kada dode pitanje: upravni i inspekcijski postupak i koje su razlike? Hvala! :)

Ina18

jel ima netko prociscene zakone i ove uredbe da mi posalje, jer na stranicama nn nisu procisceni tekstovi, niti ih ima u skriptarnici? :S

mape5

Super Moderator
Može li mi netko odgovoriti koja je razlika između ministarstava i agencija? Takoder me zanima sto je najvaznije napisati kada dode pitanje: upravni i inspekcijski postupak i koje su razlike? Hvala! :)
3. PROVEDBA UPRAVNOG NADZORA
Članak 20.
U provedbi upravnog nadzora tijela državne uprave nadziru provedbu zakona i drugih propisa te zakonitost rada i postupanja tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnih osoba koje ima javne ovlasti u povjerenim im poslovima državne uprave.
Članak 21.
U provedbi upravnog nadzora, tijela državne uprave nadziru osobito:
1. zakonitost rada i postupanja,
2. rješavanje u upravnim stvarima,
3. djelotvornost, ekonomičnost i svrhovitost rada u obavljanju poslova državne uprave,
4. svrhovitost unutarnjeg ustrojstva i osposobljenost službenika i namještenika za obavljanje poslova državne uprave te
5. odnos službenika i namještenika prema građanima i drugim strankama.

4. POSEBNE ODREDBE O INSPEKCIJSKOM NADZORU
Članak 24.
U provedbi inspekcijskog nadzora, u skladu s posebnim zakonom, provodi se izravan uvid u opće i pojedinačne akte, uvjete i način rada nadziranih pravnih i fizičkih osoba te poduzimaju zakonom i drugim propisima predviđene mjere da se ustanovljeno stanje i poslovanje uskladi sa zakonom i drugim propisima.
Inspekcijski nadzor provode inspektori i drugi državni službenici ovlašteni za provedbu nadzora, kad je to određeno posebnim zakonom (u daljnjem tekstu: inspektori).

cit. iz zakona o sustavu državne uprave. To obavezno znati

Vugra

Obavijesti - DrĹľavna uprava
rezultati

1.tko i na koje nacine obavlja financijski nadzor nad drzavnom upravom
b)inspekcijski nadzor
2.a obiljezja agencija
b)odnos agencija i ministarstva kroz tri modela(bouckaert i peters)
3.a objasni dva oprecna procesa u kontekstu kojih su se odvijale upravne reforme u tranzicijskim zemljama
b) postupak pridruzivanja Hrvatske europskoj uniji
4.a)uzi kabinet vlade
b) koji uredi se osnivaju zakonom o vladi i tko im je na celu
5.a nacelo funkcionalnosti i fleksibilnosti unutarnjeg ustrojstva
b) koje strucne sluzbe se osnivaju za obavljanje poslova drzavne uprave

kruska

Odgovarala kod Džinić, pitala me kriterij upravnih kapaciteta i koje osobe su zaposlene u upravi( drzavi sluzbenici, namjestenici, drzavni duznosnici, rukovodeci drzavni sluzbenici), razlika izmedu dduznosnika i rukovodecih ds te nabrojat.Sretno !

Chelsea94

jel se ove uredbe pojavljuju uopće na pismenom? Ili to više ispituju na usmenom? Baš su ono, ne znam uopće kaj bi sve važno bilo iz njih pa ih samo čitkaram :/

babebibobu

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Javne sluzbe nastale su u francuskoj. Razvile su se kroz praksu drzavnog savjeta u 19.stoljecu. a pod posebnim nadzorom su jer je pravilo da su vezane za javni interes. Sto god da rade moraju uvijek biti orjentirane prema gradanima.
Barem sam ja to tako shvatila. Ako grijesim neka me netko ispravi. :)

Rabbit Roe

Pitanja:
1a. Tko imenuje glavnog tajnika i predstojnika Ureda predsjednika Vlade? Kome su odgovorni?
1b. Ovlasti glavnog tajnika
2.a. Grupiranje poslova prema kriteriju vrste rada? prednosti i nedostaci
2.b. Glavni instrumenti horizontalnog razgraničenja poslova. Ukratko objasni.
3.a. Koje su upravne organizacije u sastavu ministarstva, objasni svaku.
3.b. Tko imenuje glavnog tajnika ministarstva, zamjenike predstojnika drž ureda i zamjenika ravnatelja, kome su odovorni i njihove ovlasti? (nisam sigurna za ovo pitanje)
4.a.Razlika između ustanove i javne ustanove?
4.b. Osnovni modaliteti obavljanja komunalnih djeatnosti?
5.a.Funkcionalni aspekt mjera za modernizaciju u Rh?
5.b.Upravnotehnički smisao - mjere za jačanje koordinacije Vlade.

pravnik5

Jel mozda neko zna kakav je teo na usmenom? imam komisijski u cetvrtak, al pretpostavljam da ce me on ispitivat.. hvala unaprijed :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks