AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Konzularno pravo

lucy

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
1.Mogu osnivati konzularne odjele izvan sjedišta konzularnih ureda, a mogu i održavati tzv. konzularne dane u mjestima izvan sjedišta
2. toga ima jako puno, ne znam napamet jer nisam prošla još konzularne pa si to pogledaj u Berkovićevoj knjizi, u principu diplomatski dužnosnici imaju više privilegija i imuniteta od konzularnih
3. moraju poštivati zakone države primateljice, ne smiju se miješati u njezina unutarnja pitanja, ne smiju obavljati nikakvu profesionalnu ni trgovačku djelatnost radi stjecanja vlastite zarade, trebaju poštivati pravila kurtoazije
4. počasni konzuli obnašaju tu dužnost uz neku drugu glavnu i za istu ne primaju naknadu, za razliku od karijernih konzularnih dužnosnika koji konzularnu funkciju obavljaju kao jedino zanimanje za koju primaju plaću.

Jennifer_1

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Bila na ispitu i prošla, dobila čak 4... sad ono najvažnije, učila sam samo po skripti kojih 2 tjedna i mogu pouzdano reći da je skripta i više nego dobra i ako je se nauči dobro možete očekivati i veću ocijenu... ne zamarajte se knjigom i ne gubite vrijeme , sva pitanja koja pita su 100% iz skripte ...

lucy

Bila na ispitu i prošla, dobila čak 4... sad ono najvažnije, učila sam samo po skripti kojih 2 tjedna i mogu pouzdano reći da je skripta i više nego dobra i ako je se nauči dobro možete očekivati i veću ocijenu... ne zamarajte se knjigom i ne gubite vrijeme , sva pitanja koja pita su 100% iz skripte ...
Znam da je tako, ali svi pišu da je na zadnjim rokovima pitao detaljno i to pitanja koja jesu u skripti, ali nisu dovoljno objašnjena.

Jennifer_1

Bila sam na roku prije točno 2 tjedna... Ma kakvo detaljno...postavi ti normalno pitanje iz skripte (npr. tijela vanjskog zastupanja) i onda pričaš... ako neznaš onda ti naravno postavi podpitanje pa onaj ko nezna to pitanje naravno nezna ni podpitanje... a i da neznaš podpitanje ništa zato, ja nisam znala odgovor na postavljeno glavno pitanje i rekla sam mu da to neznam i na kraju dobila 4... stoga ne brini..
Ovi koji kažu da pita detaljno neznaju ni ono osnovno pa im se svako pitanje čini deteljno...moras nekaj i znati a ne doci na ispit učeći 1 dan jel to naravno nije dovoljno ni da je sa razumijevanjem pročitaš a kamoli da naučiš!!

lucy

Evo me s ispita... Profesor je super. Mislim da se treba potruditi pasti ovaj ispit jer za dvojku pita osnove.
Pitanja koja pita su navedena u prijašnjim postovima (upravne funkcije u konzularnim uredima, tijela vanjskog zastupanja-koja je razlika među njima, postupak akreditacije šefa diplomatskog predstavništva-koja su sve tijela uključena, razredi šefova, međunarodna pravna pomoć, zašto određena država otvara konzularni ured, a ne veleposlanstvo, rangovi diplomatskih predstavništava, javnobilježničke funkcije, privilegije i imuniteti diplomatskih predstavnika-koji je najvažniji...)
Nije pitao ništa što nema u skripti,ali mislim da treba knjigu barem pročitati čisto da bude jasnije jer traži da se razumije gradivo. Učila sam po Berkovićevoj knjizi, a skripticu pročitala. Petica je pala.

Dajana

Drage kolegice i kolege,evo i mene friško sa ispita...deset dana učenja i prolaz je tu!
Bez lažne skromnosti,prof. je stvarno korektan,strpljiv i ne cjepidlači...pita pitanja koja se vrte po forumu i skripta je dovoljna za prolaz(moje iskustvo)...puno sreće svima na sljedećem roku...

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Jel' bio jučer netko na konzularnom?
Kako je bilo?
Bilo nas je malo pa nas je podijelio u dvije grupe. Bila sam u prvoj s jos dvije cure, ispitivao nas je 20-tak minuta. Sve tri smo prosle. Pita pitanja koja se konstantno vrte tu na forumu, bitno mu je razumijevanje instituta i moze se dobiti dobra ocjena bez da nabubate skriptu napamet ako ste razumjeli materiju. Eto, ja sam ucila tjedan dana: dva sam puta procitala Berkovicevu knjigu i jedan i pol puta skriptu i dobila 4, cak mi je rekao da je nijansa falila za 5. Meni osobno skripta nije odgovarala jer nisam tip koji bubeta napamet...

tinach

bila ja jučer, dobila vrlo dobar :)
meni najugodniji ispit ikada. ispit kod njega bi se mogao preformulirati u "na kavu s profesorom"..

elvie

gdi je to ministarstvo pravosuda, dezmanova 10???
kak doci do tam? molim nekog ko bi mi mogao detaljno opisat jer nisam iz zg i nemam pojima! :(

Tompa

gdi je to ministarstvo pravosuda, dezmanova 10???
kak doci do tam? molim nekog ko bi mi mogao detaljno opisat jer nisam iz zg i nemam pojima! :(
Tamo gdje Frankopanska ulica izbija na Ilicu imaš jedan prolaz (Dežmanov prolaz i Dežmanova ulica) - prođeš kroz njega, na desnoj strani nekih 50-tak metara dalje ti je Ministarstvo pravosuđa - vidjet ćeš zastave već izdaleka. Uđeš unutra i na porti pitaš za Pičuljana. Ionako te neće pustit nego će njegova tajnica doći po vas kad se skupite.

elvie

ja drhtim radi tog konzularnog .. imala sam 3 dana vremena da naucim, ufff...
jel moze netko reci dal onak rusi profesor il se moze izvuc s muljanjem i da se bar nekaj veli o pitanju il se mrao baaas pricat o tome?! :(

zvrka

ja drhtim radi tog konzularnog .. imala sam 3 dana vremena da naucim, ufff...
jel moze netko reci dal onak rusi profesor il se moze izvuc s muljanjem i da se bar nekaj veli o pitanju il se mrao baaas pricat o tome?! :(
to i mene zanima... neka ti bude utjeha - ja ziher znam manje od tebe... učila sam za 4 ispita tak da sam skriptu pročitala 2 puta i glupo mi se uopće pojavit sutra... :(

elvie

to i mene zanima... neka ti bude utjeha - ja ziher znam manje od tebe... učila sam za 4 ispita tak da sam skriptu pročitala 2 puta i glupo mi se uopće pojavit sutra... :(
tak sam i ja isto procitala skriptu i sve me strah kaj ce sutra bit...onak nadam se da bude ljetno raspolozen i da ne budemo nutra po pol sata..i da bude neko jednostavno pitanje..agrrrrrrrr...gdi su bas u ponedjeljak stavili :(

prosla konzularno...ok je profesor, ja sam uglavnom zadnja odgovarala kaj 3 cure prije mene nisu znale i dobila 3 na kraju!
pital je izvore medunarodnog prava, obicaje, opca pravna nacela, diplomatska predstavnistva, i medunarodna pomoc
ne znam dal je kos kaj ..ne mogu se sjetiti

zvrka

prosla konzularno...ok je profesor, ja sam uglavnom zadnja odgovarala kaj 3 cure prije mene nisu znale i dobila 3 na kraju!
pital je izvore medunarodnog prava, obicaje, opca pravna nacela, diplomatska predstavnistva, i medunarodna pomoc
ne znam dal je kos kaj ..ne mogu se sjetiti
Supač! Čestitam ;)

ako se sjetiš još ojih pitanja, pošalji...

jesu svi prošli?

elvie

Supač! Čestitam ;)

ako se sjetiš još ojih pitanja, pošalji...

jesu svi prošli?
bile su 2 grupe po 4 cura.. u prvoj grupi su prosle sve i dobile 2 mislim, a u drugoj grupi samo ja, 3 su pale :(((
makar jedna cura je odgovarala nesto mogo je njoj dat barem dva al i svima ostalima..ali onace profesor je super ak se mene pita, simpa! :)

pital je jos izvore medunarodnog prava, subjekte, tijela vanjskog zastupanja i razlika izmedu njih(tu treba reci da su dipl i kon. p redstavnista opunomocena za postupanje a predsjednik, vlada, ministarstvo to je u njihovim poslovima ovlastima ..) uglavnom ja sam ucila po skripti ovoj kaj je na forumu i sva pitanja su bila iz nje ..mada profesor je danas rekao 2 knjige za literaturu sa ukupno negdje 170 strana za naucit da se po tome uci kao a ne po skripti.. al ako malo bolje procitas skriptu tj naucis mozes proc po njoj! ja sam to konzularno ucila cijelu nedjelju dan i noc i taman mi je nesto ostalo uglavi od odgovora i prosla! da je bar taksvaki ispit :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks