AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

makitra

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Evo samo jedan savjet za drugi rok...ako cijenjeni asistent Škarica bude ocjenjivao pismene ispite kao na ovom roku, a slučajno budete imali 7 bodova otiđite profesoru Kopriću i zamolite neka vam pregleda test...imat ćete barem 3 - 4 boda više i prolaz na usmeni...
Sretno kolege!

Nji

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ma čak i nisu problemi s katedrom..
Meni bar,ovaj predmet nije bio baš tolko zanimljiv!

A s katedrom,pa mislim da to vrijedi za sve,ovisi kakav im je dan...

Ivy

Admin
zna li netko gdje se nalazi odgovor na pitanje: predstavničko tijelo općine i kako je uređen njihov mandat?
Naravno odgovor mozes naci u zakonu

a odgovor glasi

Opcinko vijece, gradsko vijece ili zupanijska skupstina predstavnicka su tijela

dakle opcinsko vijece je predstavnicko tijelo opcine
Mandat clana predstavnickog tijela izabranog na redovnim izborima traje 4 godine

Mandat clana PT izabranog na prijevremenim izborima traje do isteka tekuceg mandata PT izabranog na redovni izborima
Clanovi PT nemaju obvezujuci mandat i nisu opozivi...

Mene zanima dali netko zna sta je najvaznije nauciti o regionalizmu?

hedviga

da li mi netko može reć koja knjiga i tko ju je napisao i koji zakoni
javna uprava: nastavni materijali, poglavlje 8-Lokalna samouprava tj.str.169.-324.

skripta prof.Koprića, imaš je u skriptarnici forumskoj

Ustav
E.povelja o lokalnoj samoupravi
Zakon o lok. i područ. samoupravi
Zakon o Gradu Zagrebu

koliko shvaćam, Ustav i Zk o gr.Zgb. se ne uči
pročišćene tekstove zakona imaš na pravo.hr pod Katedra za Upravnu znanost

molekulica

imaju li tu knjigu u fotokopiraoni blizu faxa pošto ne vidim tko je autor i da li kopričeva skripta sadržava nešto dodatno ili sve je isto kao u knjizi?

hedviga

imaju li tu knjigu u fotokopiraoni blizu faxa pošto ne vidim tko je autor i da li kopričeva skripta sadržava nešto dodatno ili sve je isto kao u knjizi?
da li ima gdje za fotkat, ne znam, vjerojatno ima
grupa autora je napisala te nastavne materijale, prema vodiču, 2006.izdanje
prema raspravama na forumu, skripta prof. Koprića je neka skraćena verzija nekih nabrajanja u knjizi, ali sadrži i neke dijelove kojih u knjizi nema, tak da treba kombinirati

Ivy

Admin
na proslom roku je bilo pitanje utjecaja regionalizma na zemlje EU

dali se odgovor moze protumaciti kao posljedice formiranja regionalinh jedinica
1 olaksava upravljanje javnim poslovima
povecava interakciju po vert.dimenziji
omogucava rjesavanje regionalnih problema
omogucava koncipiranje razvoja na sirem podrucju
omogucava izgradnju i odrzavanje mreze razlicitih insitucija
bolja operacionaalizacija?

______

jel je to odgovor ili se uistinu odgovor nalazi kroz temeljne dokumente reg

bila bi zahvalna na odgovoru

sway

na proslom roku je bilo pitanje utjecaja regionalizma na zemlje EU

Ja bi na ovo pitanje odgovorila objašnjavajući Povelju zajednice o regionalizaciji-Eu parlament je 1988.g usvojio dokument pod nazivom community charter for regionalization,dokument je izraz nastojanja sa se regionalna razina prepozna i dodatno legitimira u zemljama članicama Unije...
U mnogim pitanjima dokument postavlja minimum demokratskih standarda kojih bi se trebale pridržavati zemlje članice u pogledu organizacije i ustrojstva regionalne razine.
A tu je i Deklaracija o regionalizmu u Europi koja je 1996. izrađena i usvojena u okviru Skupštine eu regija
Iako Deklaracija nema znagu međunarodnog doc ona predstavlja izraz pol nastojanja regija da ojačaju svoj položaj u cjelokupnom sustavu diobe vlasti...
?barem po mojem?

sunce

Zna li netko gdje se nalaze ovi odgovori:

zahtjev cjelovitosti i na koje se načine može riješiti (ima li to veze s komplementarnosti)?
horitozntalna i vertikalna integracija sustava-3kriterija?
teorija razvoja zajednice ( jel se to odnosi na upravnu decentralizaciju?)

Ivy

Admin
opa pa nitko nije objavio pitanca
dakle imamja tu cast

sada nece biti identicno i po redu ali ide ovako nekako:

1akoristi politicke decentralizacije
1b Lokalna samouprava po EPLS
2ametoda samoupravnog djelokruga grada, nabroji poslove
2b kriteriji za dodjelu statusa grada
3anacela centralno lokalnih poslova
3bzastita nezakonitog raspustanja PT
4a dilama ralicitog teritorijalnog radijusa
4b razvijeni monokratski tip objasni i varijante
5azahtjetvi koji se odnose na lokalne jedinice
5b koja su izvrsna tijela kako se biraju...

to je sve vise manje

rezultati su u petak u 17h

najvjerovatnije nece biti na netu...

makitra

Zna li netko gdje se nalaze ovi odgovori:

zahtjev cjelovitosti i na koje se načine može riješiti (ima li to veze s komplementarnosti)?
horitozntalna i vertikalna integracija sustava-3kriterija?
teorija razvoja zajednice ( jel se to odnosi na upravnu decentralizaciju?)
Zahtjev cjelovitosti nalaže to da svaka jedinica predstavlja cjelinu, različitu od ostalih lok. jed. u svom okruženju, a rješava se na način da jedna lok jed. obuhvati jedno naselje -Jedno naselje - jedna općina
A druga je mogućnost da se u lok. jedinici obuhvati područje koje predstavlja prirodnu, gospod., društvenu cjelinu, npr. jedan otok-jedna jedinica.

Horizont. i vertik. integracija sustava je potrebna radi uspješnog i ekonomičnog obavljanja službi velikog teritorijalnog dometa, uspostavljanja političkih institucija u kojima će se izražavati i oblikovati širi regionalni interesi i radi osiguranja djelotvornog nadzora i pomoći države.

A teorija razvoja zajednice se odnosi na upr. decentr. i to je dokrtina UN-a za pomoć zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama.

Pontifex

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pojedinačni akti se nadziru kroz sustav redovnih i izvanrednih pravnih lijekova u upravnom postupku!

gea.fax

...protiv pojedinačnih akata koje donose općinska i gradska upravna tijela može se izjaviti žalba nadležnom tijelu županije a protiv pojedinačnih akata koja u prvom stupnju donose upravna tijela županije i veliki gradovi može se izjaviti žalba nadležnom ministarstvu ako posebnim zakonom nije drugačije propisano. primjenjuju se odredbe ZUP-a odnosno za konačna pojedinačne akte odredbe ZUS-a tj.pokreće se upravni spor.

mislim da bi to bilo to.
btw za uljp su stavili rezultate na net pa možda stave i za lokalnu :)

iriam

Ej! Zamolila bi nekoga da mi kaže odgovor na pitanje: ODNOS ŽUPANIJE I UREDA DRŽAVNE UPRAVE U ŽUPANIJI? Ili barem gdje se taj odgovor nalazi..ZAHVALJUJEM!!! :)

Ivy

Admin
Ako su mi promjenili spol, to sam isto ja?

I mene isto zanima taj odnos
znam da se odgovor nalazi u zakonu o sustavu drzavne uprave

ali jos nisam stigla pogledati
pa ako ti ulovis vremena

objavi odgovor :D
tnx

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks