AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

pepy

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja imam još jedno pitanje, ;)
koji se način prenošenja poslova koristi u RH? i obrazloži?

je li to sporazumom? kako to obrazložit?

Nji

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da i ja tražim i nemrem naći na stranici!
Na katedri upravna znanost,bi to trebalo biti?!

Ma super glavno da sam na popisu!
Sretno svima vidimo se sutra!!!

Tko ispituje jel se zna?

Da evo našla i ja...Ma ja sam uvijek išla prvo na katedru,pa onda društveno veleučilište...ovaj prvi klik kad tek uđeš na stranicu sam davno otpisala...Pošto je vodio na stranicu baš veleučilišta na kojoj nikad niš nije bilo...
Ne piše tko ispituje...

E da jel netko ima ideju šta bi trebalo odgovoriti na ono pitanje politička odgovornost opć.načelnika/gradonačelnika/župana??

Jel bi to bilo možda, one odredbe o razrješenju???Kaj mislite??

pepy

ja mislim da je odgovor na to pitanje ono iz zakona kada opć.načelnik, gradonačelnik i župan podnose polugodišnje izvješće o svom radu predstavničkom tijelu.

Nji

Ne, mislim da je ovo o razrješenju,tj.o referendumu o razrješenju...A vidjet ćemo ak me pita to...Pa ćemo znat jel točno...:laughing:

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Pa zakonom!!!
To piše u zakonu!Zlps...
Gdje točno to piše? Pronašla sam samo samoupravni djelokrug poslova.
A u bilješkama sa predavanja piše da je u RH to riješeno ekspoziturama!?
(i još piše da je suradnja među ekspoziturama vrlo slaba, kao i suradnja između ekspozitura i lokalnih jedinica)

Nji

E sad već pričamo o dve različite stvari!

Tehnika prenošenja je zakonom!!! čl 23. ZLP(R)S

A ekspoziture su jedna od mogućnosti obavljnja poslova državne uprave na lokalnoj razini...

I piše u skripti da su u RH prisutna oba načina i preneseni djelokrug i ekspoziture...

beeee

evo 2 je pala ,pitanja lagana -građanska inicijativa i monotipska i politipska struktura.-profesor dobre volje,pomaže ,izvlači .

uh zaboravih radi se o profesoru Đulabiću

pepy

i ja prošla 2 dobila:

pitanja su mi bila:

institucije sudjelovanja građana u lok. poslovima, što je honoracija i koje se institucije sudjelovanja kod nas primjenjuju
upravna tijela koja su, tko im je na čelu i tko ga bira

svi su odprilike imali tako po dva seta pitanja i to je to, cura koja je bila sa mnom je pala, ona je jedina do tada pala ostale su još dvije odgovarati poslije mene tako da ne znam šta je s njima bilo.

Nji

Je prošle smo i nas dve zadnje!
Pitanja kolko se sjećam:
-razrješenje predst.tijela i zaštita lok.samouprave u tom slučaju
-odnos izvršnog tijela i predst.tijela
-opće i specijalne jedinice
-...i nemrem se sjetit dalje...možda se kolegica sjeti...

Napišem kad se sjetim...

Nji

E sjetih se...izborni sustavi...

Pa literatura je točna ona iz vodiča valjda...dijelovi iz knjige javna uprava-nastavni materijali,povelja,i zakon o l. i p. s. sa svim promjenama od kojih je zadnja najbitnije iz 2007.

i skripta koprićeva...

andreya

imam nekoliko pitanja na koja nisam našla neki točan, iliti pouzdan odgovor, pa ako netko zna, neka odgovori, ili me samo neka uputi di da to pronađem:

1. Odnos ureda državne uprave u županiji i jedinica lokalne samouprave
2. Sudski nadzor l. s.
3. Zajednički upravni odjeli (pročitala sam nešto u zakonu, no skroz mi je nejasno)

Hvala

p.s. ako netko sazna u koliko sati je ispit u utorak, neka javi

gea.fax

jedino što sam uspjela naći vezano za odnos ureda drž.uprave u županiji i jedinica lok.samouprave je čl. 22 Zakona o lok.samoupravi koji kaže;
Odlukom prestavničkog tijela jednice lok.samouprave u skladu s njezinim statutom i statutom županije mogu se pojedini poslovi iz samoupravnog djelokruga jedinice lok.samouprave prenijeti na županiju odnosno mjesnu samoupravu. Predstavničko tijelo jednice lok.samouprave može tražiti od županijske skupštine da joj uz suglasnost sred.tijela drž.uprave nadležnog za poslove lok. i podru.samouprave povjeri obavljanje određenih poslova iz samoupravnog djelokruga županije na području te jedinice ako može osigurati dovoljno prihoda za njihovo obavljanje.

sunce

može mi netko pojasniti samoupravni i preneseni djelokrug?
to mi se čini dosta jednostavno, ali opet mi to nikako nije sjelo,

vidim tu na forumu puno različitih pitanja, pa ne znam o kojem treba šta reći:
npr.
1.prednosti i nedostaci samoupravnog djelokruga (( da li je to veća autonomija lok. jedinica, jača pozicija lok.jedinica i nedostatak: veći utjecaj centralne vlasti ili još nešto)
2.tehnike prenošenja poslova u samostalni djelokrug lok.jedinica ( opća klauzula i enumeracija ili?)
3.preneseni djelokrug i koje su tehnike (jel to isto pitanje)
4.samoupravni djelokrug grada kako se određuje ( da li treba nabrojati one poslove i zakona i da se određuje općom klauzulom)

hvala

Ivy

Admin
Samoupravni djelokrug su poslovi lokalne jednice koji su izvorno njezini poslovi.

A preneseni djelokrug su polovi državne uprave koji su preneseni na LJ stime da odgovornost za njihovo obavljanje ima drzavna uprava, povecan nadzor i ostalo...
tu se jedinica javlja kao produzema ruka sredisnje vlasti (nista ju se ne pita a mora raditi sto oni kazu )
1. da to bi bilo to
2 upravo tako
3 ovako kako pise moglo bi biti isto pitanje samo sto nije napisano do kraja :D
a ako je trebalo pisati kao nacini prenosenja poslova (lokalni elementi centralnih poslova)
Postoje dvije mogucnosti: a to je preneseni djelokrug
i osnivanje ispostava/ekspozitura tijela centralne drzavne uprave

4. Samoupravi djelokrug grada odreduje se zakonom pravno tehnikom opce klauzule.
gradovi u svojem samoupravnom djelokrugu obavljaju poslove od lokalnog znacaja kojima se neposredno stvaruju potrebe građana a koji nisu ustavom ili zakonom dodjeljeni drzavnim tijelima i to osobito poslovi koji se odnose na:
-uređenje naselja i stanovanje
prostorno i urbanisticko planiranje
komunalno gospodarstvo
briga o djeci
socijalna skrb
primarna zdrastvena zastita
odgoj i osnovno obrazovanje
kulturu, tjelesnu kulturu i šport
zastitu potrošaca
zastitu i unapređenje prirodnog okoliša
protupozarnui civilnu zastitu
promet na svom podrucju
te ostale poslove sukladno posebnim zakonima

Nji

2. i 3. su ti ista pitanja i to su ti tehnike prenošenja - zakonom ,ugovorom i sporazumom,to imaš u skripti...

A zadnje mislim da je to kaj si napisala,napisat poslove i kako se određuje...
A načini određivanja su opća klauzula i enumeracija...
Tolko se sjećam još...

a prvo si isto ok napisala,to je ono iz skripte...Ja sam to brljala na pismenom,te prednosti i nedostatke...,nekaj po svom sam pisala...a svejedno prošla...

Ivy

Admin
joj da ovo a pravne tehnike za prenosenje pd su opca klauzula i enumeracija

Da da
zakonom
sporozamumo
ugovorom

jao toga se ne bi nikada sjetila

puno hvala nji

Ivy

Admin
Pitanja pismeni:

1a Definicija suradnje- prednosti i nedostaci
1b Tipovi suradnje i objasni organizacijusku/Funkcionalnu

2a Preneseni djelokrug definicija, prednosti nedostaci
2b Tehnike odredivanja, kako je kod nas, detaljno objasni

3a utjecaj regionalizma na zemlja EU (ili slicno)
3b zakonska definicija zupanije, te kao je određen njezin samoupravni djelokrug

4a Vijece mjesnog odbora, kako nastaje, tko ga ima pravo raspustiti
4b kompetencija VMO

5a Nadzor po Povelji (preneseni i samo upravni djelokrug)
5b Nadzor opcih akata

Nije bilo tako tesko, to mogu sada reci kada sam se ispuhala i izbacila svu ljutnjujer nisam dobro napisala

Rezultati su u cetvrtak prijepodne (LOL) na netu

sretno spretnijima od mene:D

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks