AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

Tara2503

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
22.9 - PITANJA

1. što je načelo supsidijarnosti i gdje se(ili na koga) primjenjuje
koncepcije u Hrvatskoj - obrazloži odgovor
2. zahtjev cjelovitosti i na koje se načine može riješti
velike općine - prednosti i nedostaci
3. objasni vrste izbornih sustava
mandat članova predstavničkog tijela u RH
4. mjesni odbori - čime se određuju i za koja područja
tko vrši nadzor nad njima i kada se može raspustiti vijeće mjesnog odbora
5. definicija općine
koliko općina ima u RH i kako je određen njihov samoupravi djelokrug

- ako sam nešto krivo napisala ispravite me !!!

pepy

što mislite kada će biti usmeni u petak ili ponedjeljak? rezultati su u četvrtak na netu!

može mi netko reć na koji način se može riješiti zahtjev cjelovitosti? i koje su koncepcije bile u Rh nakon osamostaljenja?

Molim vas ako netko zna??

Tara2503

Na zahtjev cjelovitosti ja sam odgovorila :
1. jedno naselje - 1 općina --- ali teško primjenjivo u praksi
2. da se cjelovitost postigne tako da se obuhvati dio područja koji činu prirodnu, gospodarsku, društvenu ili neku drugu cjelinu

Koncepcije u RH :
do 1990 - marksistička koncepcija komune
1992-2000 - koncepcija upravne decentralizacije s nekim elem. samouprave
2001 - 2003 - koncepcija pol. decentralizacije + načelo supsidijarnosti
2004 - ... - recentralizacija ?

pepy

za koncepcije sam i ja isto napisala samo sam malo godine pomiješala zapravo sam zamjenila godine kod političke i upravne i napisala da je marksistička do 1992 bila.

što mislita kada će biti usmeni u petak ili ponedjeljak? prošli rok je bilo u ponedjeljak

Tara2503

Pitanja - Đulabić :
1. sve i Povelji što znaš ( i ko ju je donio)
2. nadzor zakonitosti akata ( razlika između općih i pojedinačnih)
3. upravna tijela
4. što je grad , a što veliki grad , koliko imamo gradova , status Zagreba ...

treksdata

koprić mi je rekao da postoje izmjene zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2009 godine znali netko koji su broj u NN te izmjene.

martina28

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam ucila skriptu koju je napisala lolly i zakone i još jedan mali dio iz knjige "regionalizam"-dio koji je napisao Đulabić
ali procitaj još Koprićevu skriptu,jer zanju biti pitanja iz nje tipa vezano za općine
prošla iz prve i 4 kod Koprića

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
koprić mi je rekao da postoje izmjene zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2009 godine znali netko koji su broj u NN te izmjene.
Posljednje izmjene na stranici NN-a su iz 2008. (br.125).

Nji

ima i iz 2009.

br. 36 iz 2009. 2 komada,to su izmjene izmjena...

A mene zanima odgovor na pitanje...Tu je negdje u topicu pitanje,al ja nemrem naći odgovor...

Vertikalna i horizontalna integracija sustava???(kriteriji,prednosti,nedostaci??)A ja opće nemam ideje di to spada...Pa nek mi netko help please!!
Ili sam blesava skroz kad nemrem to nać,ili jednostavno ne vidim dobro...Ili je pitanje krivo...

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Vertikalna i horizontalna integracija sustava???(kriteriji,prednosti,nedostaci??)A ja opće nemam ideje di to spada...Pa nek mi netko help please!!
Ili sam blesava skroz kad nemrem to nać,ili jednostavno ne vidim dobro...Ili je pitanje krivo...
netko je napisao ranije da se tu radi o povezivanju i stupnjevanju. samo ne znam koja su to tri kriterija vezana uz to. ako netko zna, molim da podijeli s nama. hvala.

Nji

kitty je napisala to pitanje ali mislim da je drugacije formulirano
mislim da je dovoljno odg ovo što je KITTY napisama

3 kriterija radi cega se opce integrira sustav

"radi uspješnog i ekonomičnog obavljanja službi velikog teritorijalnog dometa, uspostavljanja političkih institucija u kojima ce se oblikovati i izražavati širi teritorijalni interesi te radi osiguranja djelotvornog nadzora i pomoći države-potrebno je da se sustav vertikalno i horizontalno inegrira..

to se postiže na dva načina- stupnjevanjem i povezivanjem lokalnih jedinica(str 220.knjige ) i onda je pod b trebalo ja mislim nest rec o tom dvoje..prednosti i nedostaci"

Ispričavam se na duplo postavljenom pitanju...
I znači to je to??Ziher...
baš sam se pitala jel to povezano s tim stupnjevanjem i povezivanjem...
I to je dosta napisati??
???:mellow:
Ostah zbunjena...A niš čudno...S ovom katedrom...:wink5:

Nji

ispravila bih par pitanja--bilo je statisticke regije, ne općine...to sam jucer cijeli dan trazila po knjizi i nasla sam nakraju na 252.str u knjizi zadnji ulomak...ima 4 reda o tome. a ne da je nebitno nego ono nemogu jos vjerovati da su to stavili...

i bilo je pitanje odnos zupanija kao jedinica regionalne samouprave i ureda drzvane uprave u zupaniji.---prekrasno pitanje, jos sam u potraznji za odgovorm,pa ak je neko naso nek javi...:)

prednosti i nedostaci prenesenog djelokruga i terirorijalnih ekspozira..to ima u onoj koprićevoj skripti..naravno ko bi reko da ce to staviti..

ja jos nemrem vjerovat kakva su pitanja bila..iz roka u rok sve goreee...uzas...necu nikad to polozit... jedino sto sam ziher znala su oni upravni odjeli jer je ti jedino normalno i konkretno pitanje...bar sto se mene tice...

Da to baš i ja gledam,i tražim za te statističke regije...I našla sam to sitno nekaj,kaj je to to???Baš, ne vjerujuem da su to stavili,to baš da zbune skroz...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

martina28

ja sam statisticke regije ucila na višestupanjskoj
mislim da se dijele na
1)središn- zapadnu hrva
2)sjeve- istocnu
3)južna

Nji

Evo ja došla s ispita...zadovoljna sam,mislim da sam napisala za prolaz dovoljno,a na knap mi je bilo,još 5 min i taman bi bilo...
pitanja su bila ok,evo ih...

1)a) suradnja l.j.,šta je,šta se njome želi postići,te prednosti i nedostaci?
b) Funkcionalna i organizacijska,objasni,i nabroji oblike organizacijske suradnje?

2)a) Preneseni djelokrug,šta je,prednosti i nedostaci?
b) Tehnike prenošenja,i kako je to uređeno u RH?

3)a) Razvijeni monokratski tip,šta je u kojim varijantama se javlja?
b) Politička odgovornost općinskog načelnika/gradonačelnika/župana,kakva je RH?(tak nešto je pitanje nisam točno sigurna više,kak je bilo postavljeno...to nisam napisala...)

4)a) Vijeće mjesnog odbora-kako nastaje,tko ga i kada može raspustiti?
b) Kompetencije vijeća mjesnog odbora?

5)a) Nadzor prema Povelji?
b) Opiši nadzor statuta i općih akata predstavničkog tijela po našem zakonu?

Nadam se da sam sve ok napisala,nek me netko ispravi u suprotnom,rezultati će biti na webu objavljeni u četvrtak navečer...

Sretno svima...

beeee

meni su bila teža pitanja , ne mogu se svega sjetiti ali čini mi se da su bila puno teža.Mislim da su bila sva ona pitanja od predhodnih par postova

beeee

1.jedinice lok.samouprave,koliko ih ima ,koliko naselja obuhvaćaju
odnos županija i ureda drž.uprave u županijama
2.nešto vezano za regionalizam ststističke regije

pepy

ako netko može odgovoriti na ova dva pitanja:

kompetencije mjesnog vijeća?
nadzor prema Povelji o lok. samoupravi?

hvala

Nji

meni su bila teža pitanja , ne mogu se svega sjetiti ali čini mi se da su bila puno teža.Mislim da su bila sva ona pitanja od predhodnih par postova

Kaj smo i mi imali 2 grupe?Pojma nisam imala...

Ma da stvarno užas,u 11:15 smo počeli pisat,a ispit je kao trebao bit u 10 !!!

Ma katastrofa!!!Još su pol sata kasnili...Pa dok su se jadni snašli...Ma...

ako netko može odgovoriti na ova dva pitanja:

kompetencije mjesnog vijeća?
nadzor prema Povelji o lok. samoupravi?

hvala

Ma kompetencije su ti po zakonu,poslovi i ovlasti vijeća,ono donošenje programa rada,poslovnika,pravila,financ.plana i obračuna...I ono sve drugo nemrem se sjetit više...

A nadzor po Povelji,pa nadzor ustavnosti i zakonitosti u samoupravnom djelokrugu,a u prenesenom i svrsishodnosti...To sam ja napisala...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks