AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Lokalna samouprava

marta.

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Sve pohvale za profesora Škaricu koji je imao strpljenja i pomoga mi podpitanjima.
Francuski model samouprave - što je karakteristično za njega, a Hrvatska je isto to preuzela? (Izravan izbor načelnika)
Predstavnička tijela - raspuštanje i da li tijela imaju kakva prava? (Imaju pravo na tužbu Visokom upravnom sudu)
Lokalni referendum - tko ga sve može predložiti, kakva je situacija kad ga podnosi 20% birača, a kakva kad ga podnose ostali ovlašteni predlagači
Harmonizacija - aspekti harmonizacije, EPLS i harmonizacija
Županije - o njima, djelokrug poslova
kakav je bio pisani dio ispita?

Posljednje uređivanje:

Edvin

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.

SIME8M

Pozdrav ekipa. Meni je lokalna ostala kao zadnji ispit..
Odlučio sam nakon stanke sad to riješiti.. Već mi je sva literatura od skripte nadopunjene knjigom, Ustava, Zakona, Povelje i Zakona o gr Zagrebu spremna... Ispisao sam i sva ispitna pitanja po forumu...

Zanima me jel itko izlazi na rok u 6 mjesecu?
Ispit će biti online pa me zanima jel ima netko više inf kako to funkcionira?
Jel profesori nadziru nad kamerom ili ?
Znam da za usmeni normalno da da ...

LuciaL

Pozdrav ekipa. Meni je lokalna ostala kao zadnji ispit..
Odlučio sam nakon stanke sad to riješiti.. Već mi je sva literatura od skripte nadopunjene knjigom, Ustava, Zakona, Povelje i Zakona o gr Zagrebu spremna... Ispisao sam i sva ispitna pitanja po forumu...

Zanima me jel itko izlazi na rok u 6 mjesecu?
Ispit će biti online pa me zanima jel ima netko više inf kako to funkcionira?
Jel profesori nadziru nad kamerom ili ?
Znam da za usmeni normalno da da ...
Pismeni se ne nadzire, imas 50 minuta za 10 pitanja. Pitanja se otvaraju po 2 na stranici i kad odgovoris i kliknes dalje, prebaci te na nova 2 pitanja i ne mozes se vise vracati nazad na prethodna pitanja. Ugl, sve pohvale, odlicno su to osmislili. Usmeni bude preko Google meet aplikacije.

SIME8M

Pismeni se ne nadzire, imas 50 minuta za 10 pitanja. Pitanja se otvaraju po 2 na stranici i kad odgovoris i kliknes dalje, prebaci te na nova 2 pitanja i ne mozes se vise vracati nazad na prethodna pitanja. Ugl, sve pohvale, odlicno su to osmislili. Usmeni bude preko Google meet aplikacije.
Odlično dakle bez nadzora , dok vjerujem da usmeni ide normalno preko kamere jel....
Ma super...potruditi ću se hvala puno na inf... :)

Moki

Jesu pitanja kakva su i inače na toj katedri ili su više problemski zadaci?

PesamoscaS

Prema stranicama koje je prof dao ne. I meni je isto to bilo čudno.
Profesor je rekao da ce provjeriti kad dođe doma, jer nije kod sebe imao popis literature, pa taj dio 4.i5. pitanje ne bi gledao, nego dao ocjenu temeljenu na prva tri.

marija93

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Profesor je rekao da ce provjeriti kad dođe doma, jer nije kod sebe imao popis literature, pa taj dio 4.i5. pitanje ne bi gledao, nego dao ocjenu temeljenu na prva tri.
Da li se netko može sjetiti svih pitanja koja su bila?

LuciaL

Evo koliko se sjecam:
Grupa A
1.a)objasniti germanski model LS
b) objasniti engleski model LS
2.a) povelja EU, def LS i povezi sa 2 koncepcije (objasniti zasto)
b)zastita granica l.j.prema Povelji
3.a) teritorijalna org RH (objasni razvoj,kriterije...)
b) samoupravni djelokrug u RH
4.a) lokalni poslovi,tehnicki razlozi
b) germanska tradicija u odredivanju lok.poslova
5.a) razlika izmedu samoupravnog i prenesenog djelokruga
I b) ne sjecam se
Nek nadopuni netko ako se sjeca detalja

Posljednje uređivanje:

ana.lagin

Grupa B
-objasni upravnu decent.+primjer zemalja
-politicka decent. i prednosti
-razlika monotipska i politipska; nedostatci za jednu i drugu
- ekonomska uloga; socijalna uloga
-valovi regionalizacije+ primjeri zemalja koje su provele reg.reformu
-svasta nesto u vezi zupanija, od zakonskog kriterija, do toga da objasnimo onu fazu u Hrv iz 1993-2001
- samoupravni djelokrug- jedno pitanje se odnosi na kako se prema povelji odredjuju lok.poslovi, a drugo se odnosi na decentralizaciju poslova u hrv 2000tih godina..ugl tu cu dobiti dvije nule jer ni ne znam gdje se taj dio nalazi haha

*fali mi mozda pitanje ili dva, pa neka se netko od kolega nadoveze

Mamanafaxu

Dali netko zna odgovor na pitanje iz B grupe a glasilo je ovako: Za kakav način obavljanja lokalnih poslova se zalaže Europska povelja o lokalnoj samoupravi,tako nešto i dali je to Hrvatska napravila u skladu s Poveljom?
Isto tako pitanje je bilo nešto o NUITS 2 jedinicama u hrvatskom zakonodavstvu to isto nemam pojma,ako netko koji su odgovori...

ana.lagin

Dali netko zna odgovor na pitanje iz B grupe a glasilo je ovako: Za kakav način obavljanja lokalnih poslova se zalaže Europska povelja o lokalnoj samoupravi,tako nešto i dali je to Hrvatska napravila u skladu s Poveljom?
Isto tako pitanje je bilo nešto o NUITS 2 jedinicama u hrvatskom zakonodavstvu to isto nemam pojma,ako netko koji su odgovori...
Jedino gdje se spominju nuits jedinice je kod onog da reg.sam mora zadovoljit kriterij stanovnika, od 800tis-3mil stan..i meni je to uostalom bilo nejasno

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks