AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Lokalna samouprava

mrt

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Početkom 2020 nizom su zakonskih izmjena na županije preneseni poslovi ureda državne uprave koji se odnose na rješavanje u upravnim stvarima i obavljanje drugih upravnih i stručnih poslova. Pri osmišljavanju takve mini-reforme u obzir se nisu uzele sugestije nekih zainteresiranih aktera (udruge gradova, neovisnih stručnjaka), a sam prijenos poslova nije pratila odgovarajuća decentralizacija financijskih sredstava.

a) Obrazložite kojom se koncepcijom o ulozi lokalnih jedinica rukovodila središnja vlast pri opisanoj decentralizaciji?

b) Objasnite koje komponente profesionalnog upravljanja decentralizacijom nisu uvažene pri provedbi opisane reforme?

ODGOVOR:

Središnja vlasst se rukovodila koncepcijom upravne decentralizacije jer je na županije prenijela samo izvršavanje nekih poslova državne uprave, a ne i ovlasti regulacije. U pogledu obavljanja poslova državne uprave, jedinice su podložne jačem nadzoru (i svrhovitosti) te djeluju kao produžena ruka države. Ne uživaju autonomiju koju zagovara koncepcija političke decentralizacije.

Iz opisane situacije proizlazi da nisu uvažene najmanje dvije komponente profesionalnog upravljanja decentralizacijom - ravnoteža top-down i bottom-up djelovanja, jer nisu uvažene primjedbe lokalnih aktera niti je osigurano njihovo sudjelovanje kao ni komponenta sustavnog i integralnog pristupa decentralizaciji jer sam prijenos poslova nije pratila i povezana mjera decentralizacije potrebnih sredstava.

Usmeni ispit

Studenti koji polože pisani dio ispita, pristupaju usmenom dijelu ispita putem poveznice na Google Meet sastanak koju će im ispitivač poslati po objavi rezultata pisanog dijela ispita.

Prikaži poruku u forumu (za izravan pristup potrebna je prethodna prijava)

Monika02

Ako se ne varam, na proslom roku koji se isto pisao online nisu bila ovakva pitanja ili?
Nemam nista protiv toga da se daju i takvi zadaci ali 45 minuta je ipak premalo. Ne znam tko ce im ovo proci

alma1311

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Bila su normalna pitanja + dulje vrijeme za pisanje - to sam zakljucila po objavama onih koji su pisali tada. Valjda su novi rezim uveli zbog manjeg opsega literature... tko ce ga znat.
Ako se ne varam, na proslom roku koji se isto pisao online nisu bila ovakva pitanja ili?
Nemam nista protiv toga da se daju i takvi zadaci ali 45 minuta je ipak premalo. Ne znam tko ce im ovo proci

Monika02

Isto tako po ovome ispada da mi koji smo prosli kolokvij jos jednom moramo proci i taj dio kojeg smo trebali biti oslobodeni. Jer u ovom pitanju pod a) su koncepcije iz kolokvija, a pod b) drugi dio gradiva. Odlicno

ana.lagin

Isto tako po ovome ispada da mi koji smo prosli kolokvij jos jednom moramo proci i taj dio kojeg smo trebali biti oslobodeni. Jer u ovom pitanju pod a) su koncepcije iz kolokvija, a pod b) drugi dio gradiva. Odlicno
Necemo morati dva puta pisati isti dio gradiva. Ovo je samo primjer.

SIME8M

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Mozete kopirati taj primjer ovdje?
Početkom 2020 nizom su zakonskih izmjena na županije preneseni poslovi ureda državne uprave koji se odnose na rješavanje u upravnim stvarima i obavljanje drugih upravnih i stručnih poslova. Pri osmišljavanju takve mini-reforme u obzir se nisu uzele sugestije nekih zainteresiranih aktera (udruge gradova, neovisnih stručnjaka), a sam prijenos poslova nije pratila odgovarajuća decentralizacija financijskih sredstava.

a) Obrazložite kojom se koncepcijom o ulozi lokalnih jedinica rukovodila središnja vlast pri opisanoj decentralizaciji?

b) Objasnite koje komponente profesionalnog upravljanja decentralizacijom nisu uvažene pri provedbi opisane reforme?

ODGOVOR:

Središnja vlasst se rukovodila koncepcijom upravne decentralizacije jer je na županije prenijela samo izvršavanje nekih poslova državne uprave, a ne i ovlasti regulacije. U pogledu obavljanja poslova državne uprave, jedinice su podložne jačem nadzoru (i svrhovitosti) te djeluju kao produžena ruka države. Ne uživaju autonomiju koju zagovara koncepcija političke decentralizacije.

Iz opisane situacije proizlazi da nisu uvažene najmanje dvije komponente profesionalnog upravljanja decentralizacijom - ravnoteža top-down i bottom-up djelovanja, jer nisu uvažene primjedbe lokalnih aktera niti je osigurano njihovo sudjelovanje kao ni komponenta sustavnog i integralnog pristupa decentralizaciji jer sam prijenos poslova nije pratila i povezana mjera decentralizacije potrebnih sredstava.

Mamanafaxu

Dali znate vi koji ste prošli kolokvij, hoćemo li mi dobiti neka posebna pitanja koji pišemo drugi dio kolokvija,ili samo nećemo morati odgovarati na dio pitanja koji smo položili? Pitala bih profesora ali možda ovdje znate..?

ana.lagin

Dali znate vi koji ste prošli kolokvij, hoćemo li mi dobiti neka posebna pitanja koji pišemo drugi dio kolokvija,ili samo nećemo morati odgovarati na dio pitanja koji smo položili? Pitala bih profesora ali možda ovdje znate..?
Pa kolko se sjecam iz ostalih kolegija koje drze, uvijek bi dobili isti broj pitanja, 5 pitanja pod a i b, ali te kolokvije smo do sad uvijek pisali netom prije ispitnog roka, ne sjecam se da sam iti jedan pisala bas na ispitnom roku.

pupi

Hmm pa mislim da bi trebali odvojiti pitanja jer kako ce nama posebno ograničiti vrijeme za pisanje, ili cemo imati isto vremena kao oni sto pisu cijeli test heheh
Ali u svakom slučaju bilo bi dobro pitat prof

marija93

Mozete kopirati taj primjer ovdje?
Primjer problemskog zadatka s odgovorom za 4 boda

ODGOVOR:

LuciaL

Hmm pa mislim da bi trebali odvojiti pitanja jer kako ce nama posebno ograničiti vrijeme za pisanje, ili cemo imati isto vremena kao oni sto pisu cijeli test heheh
Ali u svakom slučaju bilo bi dobro pitat prof
Zar nije Kopric na kolokviju rekao da se oni koji produ trebaju mailom javit prije ispita i da bi trebali dobiti drukcija pitanja,tj.samo iz drugog dijela gradiva?

ana.lagin

Jel mozda netko kojim slucajem slao kopricu mail u vezi nas koji smo prosli kolokvij? Kak ce izgledat ispit? mislim sutra se ne radi, u petak tko zna hoce li javiti, preko vikedna sigurno nece..i eto ti ponedjeljka i mi i dalje nista ne znamo -.-

Mamanafaxu

Jel mozda netko kojim slucajem slao kopricu mail u vezi nas koji smo prosli kolokvij? Kak ce izgledat ispit? mislim sutra se ne radi, u petak tko zna hoce li javiti, preko vikedna sigurno nece..i eto ti ponedjeljka i mi i dalje nista ne znamo -.-
Da ,mi ćemo dobiti svoja drugačija pitanja od ostalih.

pupi

Jel zna netko što ako padnemo sad ispit, jel vrijedi na rokovima u 6 i 7mj jos kolokvij?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks