AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Lokalna samouprava

milla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Kolegice, trebate slati sa onog maila, pravo.hr inace vam profesori nisu duzni odgovoriti, ja sam isto odmah poslije rezultata poslala mail, odgovor sam dobila danas ujutro, tj.poveznicu za uvid sutra kod Djulabica
E hvala ti,
Isla sam sad na sluzbeni mail da posaljem i sa njega i stoji mi pozivnica od prof Đulabica za danas.

alma1311

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Rok kod prof Lopizic
Korektna profesorica,daje vremena za razmisljanje i ne moras citirat knjigu. Vise voli da razumijes gradivo
Pitanja- politicka i upravna decentralizacija, uloge lokane samouprave, prednosti politicke decentralizacije, opca klauzula i enumeracija, preneseni i samoupravni djelokrug, predstavnicko tijelo, tipovi izvrsnog sloja, djelogrug zupanija, koji kriteriji moraju biti zadovoljeni da bi doslo do politicke decentralizacije... neka kolega koji je odgovarao samnom nadopuni ako sam ista izostavila. Ugl. oboje smo prosli! Zadnji ispit rijesen :D

SIME8M

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ekipa evo ja sam jedva nekako prošao. Prof. Iva me pitala, enumeraciju i klauzulu, uloge, preneseni i samoupravni djelokgrug, politička i upravna decentralizacija, što je decentralizacija, poslovi županija, ovlasti izvršnog tijela, kriteriji (homogenost itd) ,
oke je fkt ne traži puno...Ja saam jedva prošao. zbunio sam se i nekako jesam prošao.... sretno svima !!!

alma1311

ekipa evo ja sam jedva nekako prošao. Prof. Iva me pitala, enumeraciju i klauzulu, uloge, preneseni i samoupravni djelokgrug, politička i upravna decentralizacija, što je decentralizacija, poslovi županija, ovlasti izvršnog tijela, kriteriji (homogenost itd) ,
oke je fkt ne traži puno...Ja saam jedva prošao. zbunio sam se i nekako jesam prošao.... sretno svima !!!
Cestitam kolega, bitno da ste rijesili. Bravo za nas :)

ana.lagin

Dojmovi kod koprica. U mojoj grupi su svi prosli. Pitanja su stvarno normalna bila, voli postavljat primjere, ali opet vecina njih je ionako napisana u knjigama. Neka od pitanja iz moje grupe: teh i pol razlozi, lokalni referndum, opca klauzula, vrste decentralizacije, regulacijska tijela, opoziv celnika, raspustanje predstavnickog tijela, mjesna samouprava, komitetski tip, skupstina gradjana, cetralno lokalni odnosi nacela, bilo je jos toga, ali kazem nista sto inace ne bi doslo npr u pismenom. Sve pohvale!

milla

Objavljena su pitanja samo iz kolokvija, iz ispita NISU
Ispit je bio nekako ovako, pokusat cu srocit iako nije bas tako glasio. Poprilicno je zbunjujuce...
1. Primjer donosenja novog zakona i opisana situacija . Sjecam se da je pisalo da su jedinice dobile jednake ovlasti ali da su se izdvojila 4 velika grada (naravno tekst je puno duzi)
a) koja su nacela koja je zakonodavac osobito uzeo u obzir prilikom donosenja novog zakona
b) Koja je varijanta za koju se odlucio zakonodavac?
2. Primjer grada Samobora i nekoliko okolnih naselja su se izdvojili (tako nesto)
a) na koji nacin građani tih novonastalih opcina mogu sudjelovati. (Nekak tak, ugl mjesni odbor i sve o tome)
b) jesu li odluke građana obvezujuce
3. Primjer predatavnicko tijelo grada Varazdina donijelo je odluku o necemu (nemam vise pojma)
Bilo je prisutno 7 od 14 zastupnika i glasalo za tu odluku (ne znam vise koliko)zastupnika. ( ugl stavljene su brojke koje ne zadovoljavaju kvorum ali to nas se ne pita pa ne trrba ni pisat o tome)
a) koje je ovlasti tijelo imalo prilikom donosenja te odluke
b) pravni ljek na to
4. Bilo je nesto o okrupnjavanju jedinica, također primjer, ovaj put njemacka.
a) koji su pozitivni ucinci koje su nastale okrupnjavanjem jedinica (tak nes)
b) i nesto u stilu prednost velikih jedinica
( odgovor je u kopricevom tekstu)
5. Primjer je ovaj put Češka da su ukinuti uredi kao prvostupanjska tijela... nemam pojma jer sam.stigla samo otvorit pitanje
Odgovori su uglavnom upravna decentralizacija i koncepcija up dec ( naravno to se mora zakljucit iz teksta)

Evo ako tko od kolega zeli nadopunit ili ispravit, slobodno...

milla

Drzava x je nakon dugotrajnih priprema reformirala svoj sustav lokalne samouprave na nacin da je svoju lokalnu samoupravu ustrojila na mnostvu malih lokalnih jedinica . Jedinon10 gradova vecih od 100000 stanovnika imaju zaseban status i sere ovlasti.iznad lokalne razine ustrojena su dva samoupravna dodatna stupnja
A) objasnite kojima od glavnih europskih modela je bipa inspirirana ova reforma
B ostvarenju kojih zahtjeva terirorijalne organizacije pogoduju male lokalne jedinice a za koje zahtjeve takve jedinice nisu pogodne

2. Koje tipove i varijante izvrsnih tijela u lokalnoj sampupravi hrvatska imala od neovisnosti naovamo? Obrazlozi
B) kojim instrumentima lokalnanlredatavnicka tijela mogu nadzirat rad izvrsnih celnika u hrvatskoj

3. Vlada je izmjenama zakona o lok i pod samoup propisala daodatan razlog za raspustanje lokalnih predatavnickih tijela ako je sjednica tijela sazvana od neovlastene osobe
A) s kojim od nacela nadzora nad lokalnom samoupravom iz ep o lok sam nova zakonska odredba nije suglasna? Obrazlozi
B) tko i pod kojim uvjetom moze sazivati sjednicu lokalnog predstavnickog tijela prema postokecim propisima

4a) Grad split je odlucio decentralizirati upravljanje svojom lok jedinicom kako bi stanovnici razlicitih naselja grada mogli izraziti svoje specificne interese inodlucivati o pitanjima koja su od svakodnevnog utjecaja na nj ihovzivot
A) koje org oblike i kojim aktom grad split ustrojio s ciljem davanja autonomije stanovnicima određenih dijelova grqda da odpucuju o pojedimim pitanjima
B) koja su tijela tih org oblika i kako se biraju
5. stanovnici opcine x pokrenuli su referendunskuninicijativu zelimo srednju skolu kojom traze osnivanje srednje skole u njihovoj opcini. Uspjeli su prikupiti potreban br postisa i inicijativu predat op vijecu no referendum nije raspisan jer je nadlezno ministarstvo pitanje ocijenilo nezakonitim
A) zbog kojeg razloga je ova ref inicijativa ocijenjena nezakonitom te referendun nije raspisan
B) na koji je nacin ipak moguce udovoljit gradanima i u opcini osnovat srednju skolu

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks