AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Lokalna samouprava

mira

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Država X je nakon dugotrajnih priprema reformirala svoj sustav lokalne samouprave na način da je svoju lokalnu samoupravu ustrojila na mnoštvu malih lokalnih jedinica. Jedino 10 gradova većih od 100.000 stanovnika ima zaseban status i šire ovlasti. Iznad lokalne razine ustrojena su dva dodatna samoupravna stupnja.

a) Objasnite kojima od glavnih europskih modela lokalne samouprave je bila inspirirana ova reforma?

b) Ostvarenju kojih zahtjeva teritorijalne organizacije pogoduju male lokalne jedinice, a za koje zahtjeve takve jedinice nisu pogodne?

zna tko odgovor?

livelovelaugh

Država X je nakon dugotrajnih priprema reformirala svoj sustav lokalne samouprave na način da je svoju lokalnu samoupravu ustrojila na mnoštvu malih lokalnih jedinica. Jedino 10 gradova većih od 100.000 stanovnika ima zaseban status i šire ovlasti. Iznad lokalne razine ustrojena su dva dodatna samoupravna stupnja.

a) Objasnite kojima od glavnih europskih modela lokalne samouprave je bila inspirirana ova reforma?

b) Ostvarenju kojih zahtjeva teritorijalne organizacije pogoduju male lokalne jedinice, a za koje zahtjeve takve jedinice nisu pogodne?

zna tko odgovor?
A) francuski model
B) naslov 7.2.1 pod b u skripti od marije,treba svaku objasnit

xxxy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Mi izvanredni možemo isto sada na kolokvije ili će biti posebno za nas s obzirom da nismo imali još predavanja??

Jenny555

Mogu li i izvanredni studenti izaći na kolokvij? I što ako nismo bili na svim online predavanjima za redovite?
Tnx:)

xxxy

Jel možemo izaći na drugi kolokvij ako prvi ne prođemo s obzirom da piše da se na usmenom odgovara kolokvij koji ne položimo? Nisam pratila još predavanja pa ako netko zna..

monkey

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pozdrav, jel itko dobio poveznicu za usmeni? Znam da na jednom roku nije bilo objavljeni rezultati nego su ljudima stizale poveznice za usmeni, pa možda je tako i ovaj put. Ne znam, ja još nisam ništa dobila...

livelovelaugh

Pozdrav, jel itko dobio poveznicu za usmeni? Znam da na jednom roku nije bilo objavljeni rezultati nego su ljudima stizale poveznice za usmeni, pa možda je tako i ovaj put. Ne znam, ja još nisam ništa dobila...
Ja sam danas dobila

TuttiFruti

Zna li netko odgovor na pitanje homogenost kao kriterij za odredivanje l.j i vrste homogenosti? Gdje se to nalazi u skripti?
po meni bi to bilo cjelovitost lokalne zajednice pod zahtjevima koji se odnose na lokalne samoupravne jedinice...tu imas onda ono jedno naselje jedna opcina ili da se obuhvati podrucje koje cini neku gospodarsku, drustvenu itd definiranu cjelinu

DejooDee

Kolokvij 1.

Reformom sustava lokalne samouprave u Hrvatskoj 2.078. godine, redefiniran je odnos lokalnih jedinica i županija na način da su znatno ojačani uloga i položaj općina i gradova. Županije će moći obavljati samo one lokalne poslove koje općine i gradovi ne mogu obavljati dovoljno djelotvorno i ekonomično i to ako ih lokalne jedinice županijama izričito povjere. U tim su slučajevima općine i gradovi dužni županijama doznačiti potrebna financijska sredstva za njihovo financiranje. Također, građani više neće birati izravno članove županijskih skupština, nego će se one sastojati od predstavnika općina i gradova koje će općinska i gradska vijeća imenovati iz reda svojih članova.
a) Elemente kojih koncepcija o ulozi lokalnih jedinica prepoznajete u opisanom primjeru? Obrazložite odgovor.
b) Koji su elementi autonomije lokalnih jedinica, karakteristični za koncepciju političke decentralizacije, ovom reformom županijama oduzeti?

Tijekom demokratskih promjena u državi Y reformirana je lokalna samouprava na način da je svakom naselju omogućeno da postane jedinica lokalne samouprave te su sve lokalne jedinice izjednačene po pravnom statusu i ovlastima. Obavljanje zahtjevnijih lokalnih poslova povjereno je provincijama na drugom i pokrajinama na trećem stupnju lokalne samouprave.
a) Koji od osnovnih modela lokalne samouprave u Europi je poslužio kao inspiracija za opisanu reformu lokalne samouprave? Obrazložite odgovor.
b) Koji su zahtjevi teritorijalne organizacije koji se odnose na pojedine lokalne jedinice u ovom slučaju ispunjeni, a ostvarenje kojih je ugroženo?

Izmjenama 60 sektorskih zakona u studenom 2019., hrvatskim županijama je proširen preneseni djelokrug na način da su im povjereni na obavljanje poslovi državne uprave iz raznih upravnih područja koje su do tada obavljala prvostupanjska tijela državne uprave.
a) Kojom su pravnom tehnikom prenošenja poslova poslovi iz opisanog slučaja preneseni na županije? Objasnite koje druge pravne tehnike se mogu koristiti za prijenos poslova.
b) Objasnite s kojom se europskom tradicijom određivanja lokalnih poslova opisana decentralizacija poslova može povezati.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks