AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pozdrav,ako mi može netko napisati kako bi glasio točan odgovor na pitanja :
institucije neposrednog odlucivanja gradana u svijetu i u hrvatskoj?
te
institucije neposrednog sudjelovanja građana u lokalnim poslovima u svijetu i u hrvatskoj ?
nikako neznam šta bi bio potpuno točan odgovor na to ,šta god napišem nikad nije potpuno točno ...
Institucije neposrednog odlučivanja građana (sredstva neposredne demokracije)
- u njima sudjeluju svi građani koji žive na teritoriju lokalne jedinice i imaju politička prava
- svi oblici formaliziranog neposrednog utjecaja građana na političko odlučivanje
- obično su dopunski, supsidijarni oblik političkog odlučivanja, uz predstavnički mehanizam (tako i Povelja)
1. lokalne skupštine svih građana
- jednom godišnje, u malim lokalnim jedinicama
- obično odlučuju o (a) statutu i općenormativnim aktima (regulativne odluke), (b) lokalnom proračunu, završnom računu, lokalnim porezima i drugim financijskim pitanjima (financijske odluke), (c) izboru lokalnih dužnosnika (personalne odluke)
- u oko 90% komuna u Švicarskoj
- problemi: sudionici (zavičajnost-rođenje, prebivalište, duljina boravka), organiziranje (kvorum, itd.), učestalost sazivanja (nedostatak kontinuiteta i planskog rada), veličina (manipuliranje velikim skupom, glomaznost), uža tijela (preuzimaju i stvarni utjecaj), itd.
2. konzultativni zborovi građana užeg dijela lokalne jedinice
- neposredno sudjelovanje građana u odlučivanju o pitanjima lokalnog značaja
- konzultativni skupovi – raspravljaju ali ne odlučuju
- mjesni zbor građana (čl. 63. ZLRS i čl. 60-62. ZRDOOS)
3. lokalni referendum
- neposredno i tajno odlučivanje svih građana lokalne jedinice o pitanju lokalnog značaja s «da» ili «ne»
- obligatoran ili fakultativan – prema obaveznosti raspisivanja o određenom pitanju
- rezultati mogu biti obavezujući ili savjetodavni
- po sadržaju može se odnositi na statut, teritorijalna pitanja, konkretna pitanja iz samoupravnog djelokruga, itd.
- formalna inicijativa
- često se prakticira u Švicarskoj
- u RH je fakultativan, a po rezultatima obavezujući, dok je o teritorijalnim pitanjima fakultativan
4. građanska inicijativa
- grupa građana može lokalnom predstavničkom tijelu predlagati donošenje određenog akta ili rješavanje određenog pitanja iz lokalnog samoupravnog djelokruga (čl. 25. ZLRS)
- pravo na podnošenje predstavki i pritužbi
od toga u HR imamo lokalni referendum, građansku inicijativu i konzultativne zborove građana

Institucije sudjelovanja građana u lokalnim poslovima su:
1. teritorijalno decentralizirana politička tijela
- za uže područje lokalne jedinice
- susjedski odbori, seoski odbori, gradske četvrti, itd.
- ekspoziture lokalnog predstavničkog tijela ili oblici mjesne samouprave (posebno izabrani predstavnici građana s konzultativnim, ali i odlučujućim ovlastima)
- u RH: mjesna samouprava s mjesnim odborom kao temeljnim oblikom, uz gradske kotareve kao fakultativni oblik (u GZ gradske četvrti i mjesni odbori)
2. kooptiranje građana u odbore
- ti građani nisu izabrani, nego kooptirani, odabrani, određeni, imenovani od lokalnog predstavničkog tijela najčešće u njegove odbore
- kooptiranje je dugo karakterizirano englesku lokalnu samoupravu, jer se do 1/3 lokalnog predstavničkog tijela popunjavalo kooptiranjem (kooptirani vijećnici – eldermen, na 6 godina, osiguranje kontinuiteta i određenog socijalnog sastava; ukinuto 1973.)
- kooptiranje u odbore je vrlo rašireno, dozvoljeno je uvijek ako nije izrijekom zabranjeno
3. autonomne organizacije lokalnog stanovništva
- organizacije/udruge koje imaju svrhu utjecati na neke lokalne poslove
- organizacije interesenata (poznate su organizacije poljoprivrednika u Francuskoj)
- civilno društvo, NGO, treći sektor…
4. honoracije
- M. Weber – načelna dužnost svakog stanovnika ili pripadnika relevantne klase stanovnika (npr. feudalnog staleža) da preuzme besplatno vršenje određene funkcije (npr. mirovnog suca, justice of the peace) u lokalnom sustavu (naročito u Engleskoj, ali i u Njemačkoj)
- Povijesni (u suvremeno doba nepostojeći) oblik lokalne samouprave (opreka prema središnjoj vlasti) koji nije nužno demokratski
a od toga imamo samo teritorijalno decentralizirana politička tijela

ROBI75

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ispričavam se ,mislio sam samo u Hrvatskoj za jedno i za drugo šta treba navesti ,dakle institucije neposrednog odlučivanja u rh i institucije sudjelovanja građana u lok.poslovima u rh ?

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ispričavam se ,mislio sam samo u Hrvatskoj za jedno i za drugo šta treba navesti ,dakle institucije neposrednog odlučivanja u rh i institucije sudjelovanja građana u lok.poslovima u rh ?
Pa kolegica je napisala, znači;

Institucije neposrednog odličivanja građana, odnsono sredstva neposredne demokracije u RH:
-konzultativni zborovi građana užeg dijela lokalne jedinice - mjesni zbor građana (čl. 63. ZLRS i čl. 60-62. ZRDOOS*)
-lokalni referendum - građani mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem refrenduma (čl. 24 ZLRS)
-građanska inicijativa - grupa građana može lokalnom predstavničkom tijelu predlagati donošenje određenog akta ili rješavanje određenog pitanja iz lokalnog samoupravnog djelokruga (čl. 25. ZLRS)

Institucije sudjelovanja građana u lokalnim poslovima u RH:
-teritorijalno decentralizirana politička tijela - u RH: mjesna samouprava s mjesnim odborom kao temeljnim oblikom, uz gradske kotareve kao fakultativni oblik (u GZ gradske četvrti i mjesni odbori)

*Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave

xxxx

koji je dokument najutjecajniji kod regionalizacije?
U knjizi piše da ideju regionalizma najsnažije promovira Deklaracija o regionalizmu i Nacrt Europske povelje o regionalnoj samoupravi,no oni nisu obvezujući dokumenti...No nadalje piše da najviše pažnje zaslužuju Ustavni ugovor za Europu i Nacrt Europske povelje o reg. samoupravi,jer ukoliko stupe na snagu predstavljaju pravne temelje...
E SAD ŠTO REĆI ZA TO???

Nirvana

možda je to ipak ustavni ugovor koji je prepoznao regionalnu razinu i usvojio protokol supsidijarnosti. Koliko se sjećam potpisan je prije otprilike godinu dana

martina_sk

Administrator
možda je to ipak ustavni ugovor koji je prepoznao regionalnu razinu i usvojio protokol supsidijarnosti. Koliko se sjećam potpisan je prije otprilike godinu dana
ustavni ugovor je neslavno propao mislim 2006 i onda je umjesto njega 2009 potpisan lisabonski ugovor koji je manje narušavao suverenitet država.

Nirvana

da, tako je. Malo sam pobrkala dokumente. Ustavni je ugovor odbačen i prihvaćen odnosno potpisan Lisabonski ugovor koji zapravo ima snagu ustava ako se ne varam.
Sve u svemu meni na kraju nije jasno onda koji je dokument najvažniji kod regionalizma.

Nirvana

a jel netko možda zna odgovor na pitanja:
Kada grad može obavljati poslove iz djelokruga županije
status i financiranje lokalne samouprave osim što se financiraju iz vlastitih prihoda

Afrodita

a jel netko možda zna odgovor na pitanja:
Kada grad može obavljati poslove iz djelokruga županije
status i financiranje lokalne samouprave osim što se financiraju iz vlastitih prihoda
Prvo pitanje piše u članku 21.i čl 22.st.2 Zakona o lokalnoj samoupravi, to je tzv. preneseni djelokrug.

Financiranje lokalnih jedinica je čl. 68.st.3 Zakona o lokalnoj samoupravi, onih 8 točka nabrojanih, uglavnom osim vlastitih prihoda financira se i prihodima iz državnog proračuna i drugim prihodima određenim zakonom.

Nirvana

molim nekoga da mi kaže na kojem su stupnju veliki gradovi? da li je točno da su na prvom stupnju kao gradovi i općine?

Afrodita

molim nekoga da mi kaže na kojem su stupnju veliki gradovi? da li je točno da su na prvom stupnju kao gradovi i općine?
Na prvom stupnju su kao i gradovi i općine. To je vidljivo i u zakonu gdje piše "veliki gradovi su jedinice lokalne samouprave".
No veliki gradovi za razliku od gradova mogu obavljati i poslove iz djelokruga županije (čl. 21 ZLS) tj. poslove na regionalnoj, odnosno drugoj razini.

muholovac

pozd, koliko je važno naučiti ona 4 dokumenta kod regionalizma, točnije one odredbe ustavnog zakona europe, kaj je tu najbitnije?

Afrodita

Kada grad može obavljati poslove iz djelokruga županije? i da li je kod nas povezivanje ili stupnjevanje? hvala puno.
Prvo pitanje sam napisala doslovno par postova unatrag, a na drugo pitanje je odgovor stupnjevanje (dva stupnja).

kikica

Da li na pismenom dijelu ispita na pitanje institucije neposrednog odlučivanja građana i institucije sudjelovanja građana treba samo nabrojati koje su kod nas i u svijetu ili objasniti svaku ?

Andreja

Da li na pismenom dijelu ispita na pitanje institucije neposrednog odlučivanja građana i institucije sudjelovanja građana treba samo nabrojati koje su kod nas i u svijetu ili objasniti svaku ?
ako će ti pisati nabroji, onda ih samo nabrojiš, a ako ti piše nabroji i objasni onda ih i objasniš :)

xxxx

ako će ti pisati nabroji, onda ih samo nabrojiš, a ako ti piše nabroji i objasni onda ih i objasniš :)
Eh na prošlom pismenom ispitu,bilo mi je upravo to pitanje, i nije ništa pisalo niti NABROJI niti NABROJI I OBJASNI,nego Institucije neposr. odlučivanja,koje su u rh a koje u svijetu...Ja sam isto gledala da li samo nabrojati,ili i nabrojati i objasniti,i pitala onu jednu mladu asistenticu i rekla je da se kod njih podrazumijeva da svaki pojam koji se navede treba i objasniti,tako da treba i NABROJATI I OBJASNITI...:meh:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks