AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
jel netko zna odgovor na pitanje na koji se način sustav integrira i kako je stupnjevanje riješeno u Hrvatskoj???
O integraciji ima na 223 str., ako na to misliš.
A što se tiče Hrvatske, nalazi se dvostupanjski sustav.
Prvi stupanj su općine i gradovi osnovne ustrojstvene jedinice
Drugi stupanj županije- više jedinice.

Nirvana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
u zakonu piše da je protiv rješenja o raspuštanju moguća tužba upravnom sudu, a kod ovlasti povjerenika ja mislim da je trebalo spomenuti ovlasti navedene u članku 88. Zakona o lok.samoupravi

ljubeeee

ekipaa..rezultati stigli..

Rezultati pismenog dijela ispita iz predmeta Lokalna samouprava
Komisijski ispiti, četvrtak, 7.2.2013., G10, soba 3b, u 14.00
Matić Ljubica (+)
Terzić Nikola (+)
Usmeni ispit, petak, 8.2.2013., 14,00 sati, soba 29/ĆM4 (ispituje: doc. dr. sc. V. Đulabić)
Paukovac Ana
Pokas Mateja
Valentić Petra
Usmeni ispit, četvrtak, 7.2.2013., 13.00 sati, G10, soba 21/3 (ispituje R. Manojlović)
Ahel Anđelko-Ivan
Baljak Franka
Bartolović Toni
Benović Ana
Uvid u negativno ocjenjene testove od slova A- I moguće je obaviti u četvrtak 7.2., u 13h, G10, soba 21/3, a od slova H-Ž u petak, 8.2., u 14h, ĆM4, soba 29

rijekaboy

jel mi moze netko nesto napisat o: uloga vijeca europe u procesu regionalizacije
nisam siguran al možda bi to mogao niti nacrt europske povelje o regionalnoj samoupravi, vijeće europe je izradilo nacrt te povelje al još nije usvojena, :confused: :confused: :confused:

Nirvana

vijeće Europe je pratilo razne aspekte organizacije i djelovanja lokalnih samoupravnih jedinica u zemljama članicama. Kao unifikator je pripremilo prijedlog Europske povelje o lokalnoj samoupravi te ju je 1985. ratificirala većina zemaja članica. Vijeće je konstatiralo da postoji snažna tendencija prema decentralizaciji poslova i službi s države na lokalne jedinice. U drugom je izvješću utvrdilo da postoji određena homogenost funkcija koje se obavljaju na lokalnoj razini te je utvrdilo poslove koje obavljaju te jedinice što predstavlja jezgru zapadnoeuropske lokalne samouprave.

eto to su neke aktivnosti koje je poduzimalo vijeće, znači pridonosi harmonizaciji sustava

O integraciji ima na 223 str., ako na to misliš.
A što se tiče Hrvatske, nalazi se dvostupanjski sustav.
Prvi stupanj su općine i gradovi osnovne ustrojstvene jedinice
Drugi stupanj županije- više jedinice.
pitanje na koji se način sustav integrira je navedeno kao pitanje iz ovog zadnjeg ispita pa ni meni nije jasno što se tu zapravo traži, kako se uopće sustav može integrirati, koji su načini - stupnjevanje i suradnja???

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
pitanje na koji se način sustav integrira je navedeno kao pitanje iz ovog zadnjeg ispita pa ni meni nije jasno što se tu zapravo traži, kako se uopće sustav može integrirati, koji su načini - stupnjevanje i suradnja???
Tu se vjerojatno treba objasniti kako se uopće odvija taj proces stupnjavanja i suradnje, karakteristike, kako dolazi do toga i slično.

Magi

Drage kolege, ako netko može odgovoriti je li bilo kakvih promjena u literaturi što se tiče zakona. Negdje na internetu sam našla da se ZLRS mijenjao u 2012. pa me zanima jel se ispit temelji na tim izmjenama ili još uvijek vrijedi ovo iz 2009.?
Hvala!

xxxx

Bas nam je logican ovaj abecedni poredak za uvid u negativne testove od A-I u cet,a od H-Ž u petak,pa ja sam pod H,pa imam privilegij izgleda da oba dana mogu doci:)

rijekaboy

Bas nam je logican ovaj abecedni poredak za uvid u negativne testove od A-I u cet,a od H-Ž u petak,pa ja sam pod H,pa imam privilegij izgleda da oba dana mogu doci:)
mislim da ne, jer od A-I su ispiti kod manojlović a ona ispituje danas, a kod dulabica od H-Ž.(d.o.o :grin: ) jer on ispituje u petak i to ne u gundulićevoj nego tamo gore! :sneaky:

Nirvana

načelom supsidijarnosti se nižim jedinicama prepušta obavljanje javnih poslova u mjeri u kojoj je to efikasno i ekonomično. Na taj način država prepušta lokalnim jedinicama da zadovolje interese svojih građana. Potiče se autonomija lokalnih jedinica. Na taj se način postiže demokratičnost u upravljanju jer niža razina ima primat prema višim razinama i najbolje zna koji su interesi prioritetni.

Ana0305

prošla sam jučer kod manojlović,pitanja: sve o mjesnom odboru, tipovi izvršnog sloja i objasni razvijeni monokratski, varijante samo nabrojati, nadzor u lok.samoupravi ali to nisam baš znala pa me je pitala načela centralno-lokalnih odnosa..prva sam bila gotova pa za ostale neznam kak su prošli..

rijekaboy

prošao jučer kod manojlović, pitanja razlike između općine i grada što se tiče samoupravnog djelokruga, dokumenti koji dodatno afirmiraju regionalizaciju i koji je najutjecajniji i to je to!!!

5ra

posla kod djulabica pitanja: suradnja jedinica lok samouprave po zakonu o lok i pod samoupravi, monotipka i politipska struktura, mjesni odbor

ROBI75

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pozdrav,ako mi može netko napisati kako bi glasio točan odgovor na pitanja :
institucije neposrednog odlucivanja gradana u svijetu i u hrvatskoj?
te
institucije neposrednog sudjelovanja građana u lokalnim poslovima u svijetu i u hrvatskoj ?
nikako neznam šta bi bio potpuno točan odgovor na to ,šta god napišem nikad nije potpuno točno ...

I da,ako netko ima iskustva ili saznanja kako je na komisiji,koliko ih bude i tko ? hvala

Leptiric_20

pozdrav,ako mi može netko napisati kako bi glasio točan odgovor na pitanja :

I da,ako netko ima iskustva ili saznanja kako je na komisiji,koliko ih bude i tko ? hvala
ja kad sam bila prvi puta bio je teo i manojlović, i vratili mi prijavnicu, i onda drugi rok bila manojlović i đulabić i prošla, a teo me rušio prvi puta!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks