AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

martina28

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
hej
bilo je jedno pitanje sad na ovom roku

--opcine--koliko stanovnika najčesće imaju u odnosu na druge europske zemlje

pliz da li netko zna ovo pitanje
neka bude dobar pa odgovori... plllliiizzzzzzzzz

amalka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ne znam što je točno trebalo odgovoriti, valjda prosječan broj stanovnika (ne znam napamet, piše negdje u Koprićevoj skripti), pa usporedba s brojem stanovnika Francuske i Velike Britanije, jer su te dvije primjer malih i velikih općina...

tako sam barem ja odgovorila, al na žalost ne brojkama, pa ne znam...

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Jel može netko svojim riječima objasniti ona četiri kriterija za formiranje lokalnih jedinica (homogenost, gravitacija, komplementarnost i ekonomsko-financijski kapacitet)

martina28

homogenost-istovrsnost po nekom kriteriju te razgranicenje od okoline
tj.zahtjeva da se u istu jedinicu uvrste podrucja istovrsna po kriteriju...
primjer opcina-više naseljenih mjesta koja predstavljaju prirodnu, gospodarsku i društvenu cijelinu te koja su povezana zajedničkim interesima stanovništva

gravitacija-određena mjesta privlace određene društvene proces...
primjer grad-– prigradska naselja koja s gradom čine gospodarsku i društvenu cjelinu, dnevne migracije i svakodnevne potrebe stanovništva od lokalnog značenja

komplementarnost-težnja da se postigne jedna samoupravna cjelina...
razliciti prirodni i društveni procesi moraju se međusobno nadopunjavati u što kompletnijem zadovoljavanju interesa i potreba ljudi
primjer županija-jedinice područne (regionalne) samouprave predstavljaju prirodnu, povijesnu, gospodarsku, društvenu i samoupravnu cjelinu → lokalno stanovništvo može zadovoljiti sve svoje lokalne potrebe

ekonomsko-financijski kapacitet-– lokalna jedinica mora imati dovoljnu ekonomsku osnovu za financiranje javnih službi...

martina28

Kopric je jedna jako dobra i strpljiva osoba.super je profesor.jako puno pomaže

pitanja-lokalne jedinice
-marksisticka koncepcija komune-koja zamlja je imala (Hrv do 1990)
-komitetski odbor+primjer koja zemlja
- nadzor zakonitosti opceg akta
-tijela u županiji (župan,županijska skupština ...)
-dali županija može imati više upravnih odjela i službi...

Nicole

Ako netko zna.. koji je odgovor na pitanje: Funkcije izvršnih tijela?

Prema nekim bilješkama koje imam odgovor bi bio: funkcije prema predstavničkom tijelu, funkcije prema upravnim tijelima, prema građanima i prema središnjoj državi.
Funkcije prema skripti su: upravna koordinacija, polit. integracija, transmisija, izolacija, vertikalna integracija i zastupanje lok. interesa.

Sad mi nije jasno što od toga treba napisati u testu, jer sumnjam da ću imati vremena pisati o svemu ovome..

P.S. bilo bi odlično kada bi netko napisao nekoliko pitanja koja su se postavila na usmenom.

Hvala!

amalka

funkcije izv. tijela su ove koje si prema skripti napisala.

bila sam kod prof. Koprića na usmenom, stvarno korektan i ok, nema frke jer pomaže i ima strpljenja... a pita svašta... cure prije mene je pitao samo i isključivo pitanja iz zakona (općine, županije, gradovi, upravna tijela...), a mene pitanja iz knjige, političku decentralizaciju. pitao me 2 pitanja i trojka je pala, a ako zapneš, čeka, pomaže... uglavnom je super, nadam se da su svi jučer prošli... :laughing:

btw., iznenadila sam se bodovima na testu, nisam čak ni prolaz očekivala, a imala sam čak 13 bodova... odgovorila sam na svako pitanje po malo...

Nicole

Dosadna sam sa pitanjima, ali evo još jedno (a možda i još koje poslije toga, do utorka :) ).

Zanima me gdje se nalazi odgovor na pitanje:
Kako je ''gravitacija'' uređena u rh (ili tako nešto).

felicity

Dosadna sam sa pitanjima, ali evo još jedno (a možda i još koje poslije toga, do utorka :) ).

Zanima me gdje se nalazi odgovor na pitanje:
Kako je ''gravitacija'' uređena u rh (ili tako nešto).
Gradovi su uredjeni prema kriteriju gravitacije jer prigradska naselja gravitiraju gradu tj. povezana su svakodnevnim migracijskim kretanjima stanovnistva i potrebama stanovnistva od lokalnog znacaja

pepy

kriteriji za dobivanje statusa grada su:

administrativni kriterij - grad je svako mjesto u kojem je sjedište županije
populacijski kriterij - mora imati više od 10000 stanovnika
kriterij iznimke - gradom se može utvrditi mjesto ako za to postoje posebni razlozi (povijesni, gospodarski..)

a zna možda netko horizontalnu i vertikalnu intergaciju i 3 kategorije toga, te prednosti i negdostatke?

martina28

pogledaj nadzor zakonitosti opcih akata
ja bi o tom govorila
župan je dužan dostaviti statut,poslovnik,proračun ,druge opce akte predstojniku ureda državne uprave u županiji...

martina28

kitty je napisala to pitanje ali mislim da je drugacije formulirano
mislim da je dovoljno odg ovo što je KITTY napisama

3 kriterija radi cega se opce integrira sustav

"radi uspješnog i ekonomičnog obavljanja službi velikog teritorijalnog dometa, uspostavljanja političkih institucija u kojima ce se oblikovati i izražavati širi teritorijalni interesi te radi osiguranja djelotvornog nadzora i pomoći države-potrebno je da se sustav vertikalno i horizontalno inegrira..

to se postiže na dva načina- stupnjevanjem i povezivanjem lokalnih jedinica(str 220.knjige ) i onda je pod b trebalo ja mislim nest rec o tom dvoje..prednosti i nedostaci"

Tajana

Jel postoje dijelovi knjige koji su izostavljeni u skripti, a da se ipak trebaju naučiti? Kao npr. ova tri kriterija za integriranje sustava?

Tara2503

Može li netko odgovoriti na ovo pitanje ? Vratila sam knjigu , a zaboravila naknadno to izvaditi ...
Upravna decentralizacija u Fra nakon 1789?

martina28

-tradicionalne i moderne opcine
Francuska: 36.400 općina s prosječno 1.300 stanovnika i 15 km2
Švedska: 278 općina s prosječno 29.500 stanovnika i 1.595 km2
to imaš u koprićevoj skripti na 7 str
ne trebaš uciti brojke
samo da kažeš francuska ima puno opcina s malo stanovnika dok švedska ima malo opcina s puno stanovnika na vecoj površini i npr usporediš s našim opcinama.
pogledaj još one tablice u koprićevoj skripti

Tajana

Ej Tara ja sam ti za to pronašla nešto, ne znam koliko je točno, ali evo: str. 260.
Radikalna decentralizacija na početku 1790.-ih obilježena nedjelotvornošću i neredima povezana je s općim teškim prilikama u zemlji i opasnošću izvana. Takvom je razvoju pridonijela borba za vlast između žirondinaca i montanjra te je takav razvoj prema (re)afirmaciji centralizma ostavio značajnog traga na položaj lokalnih jedinica, pa onda i na režimu vlastitih, samoupravnih poslova lokalnih jedinica u Franc., kao i u zemljama pod njenim utjecajem.

Ako to nije točan odgovor, neka me onda netko ispravi

Kako glasi odgovor na pitanje kakve su općine po velićini u odnosu na druge europske države?

I još imam jedno pitanje: koji su oblici sudske zaštite prava na lokalnu samoupravu?

mirjana24

da li netko zna odgovor na pitanje upravna tijela u RH: KAKO SE DIJELE, TKO JE NA ČELU, TKO IMENUJE PROČELNIKE, TKO RADI U NJIMA,

UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

Tajana

Dijele se na upravne odjele i službe, na čelu su pročelnici koje na temelju javnog natječaja imenuje općinski načelnik, gradonačelnik i župan, a u njima rade službenici i namještenici.
To ti je sve iz zakona o čl. 53. do 56.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks