AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Nauka o javnoj upravi I.

minnie92

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
QUOTE="Kendje Ind, post: 90275, member: 7647"]2. Zasto je upravljanje kontinuirano i adaptibilno?[/QUOTE]

zato sto se temeljna djelatnost ne prekida, odvija se relativno i upravljanje se odvija stalno prilagodujuci svoje upravljacke funkcije dinamici djelatnosti kojom se upravlja.
to bi bio moj odg, neka netko ispravi ako misli da nije tocno. :)

minnie92

O drzavnoj upravi imas odmah na pocetku na str.3 a o javnim sluzbama na str.7 ali mozda bi najbolji odgovor po meni bio onaj gdje je lekcija o horizontalnoj diferencijaciji gdje pise sto obuhvaca klasicnu drzavnu upravu a to su pravosudje, financije, obrana, vanjski i unutarnji poslovi a u tim resorima drzava djeluje u svojoj izvornoj ulozi kao vlast odnosno kao nositelj fizicke prinude u zajednici, a sto se tice javnih sluzbi u njima se drzava javlja kao nositelj drustveno korisnih poslova i svoje djelovanje ne temelji na prinudi, to su poslovi koji su u javnom interesu( vise na str.33)
hvala na opseznom odgovoru, proucit cu to sad kad znam gdje trebam gledati :)

AndreaŠimičić

Pozdrav, imam pitanje.. Negdje sam čula kako bih morala znati kako izgleda knjiga.. Da li je to istina? Imam kopiranu knjigu, onošto moram učiti. Nisam nikad bila na ispitu idem idući tjedan prvi put pa me zanima kakvi su profesori na usmenom - da li okolišaju ili pitaju konkretno i traže konkretno i to je dovoljno?

Kendje Ind

QUOTE="Kendje Ind, post: 90275, member: 7647"]2. Zasto je upravljanje kontinuirano i adaptibilno?
zato sto se temeljna djelatnost ne prekida, odvija se relativno i upravljanje se odvija stalno prilagodujuci svoje upravljacke funkcije dinamici djelatnosti kojom se upravlja.
to bi bio moj odg, neka netko ispravi ako misli da nije tocno. :)[/QUOTE]

Hvala:)

Kendje Ind

Molim vas ak netko zna da mi napise termin odrzavanja ispita i u kojoj dvorani? Uvod u proucavanje uprave 1. koji se odrzava 2.2.'15? Hvala:)

Nerea

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Molim vas ak netko zna da mi napise termin odrzavanja ispita i u kojoj dvorani? Uvod u proucavanje uprave 1. koji se odrzava 2.2.'15? Hvala:)

sutra će ti pisati na Studomatu, nikome još ne piše. Predmet se zove Nauka o javnoj upravi 1

Kendje Ind

hvala, vidjela sam:) , znas mozda ako si vec bila na tom ispitu kakav je tip ispita ,pise se puni sat, i ako se prodje tad je i usmeni iduci dan ili? I koliko se prije treba doci ? oprosti na zamaranju, ali to mi je prvi puta pa ..

minnie92

hvala, vidjela sam:) , znas mozda ako si vec bila na tom ispitu kakav je tip ispita ,pise se puni sat, i ako se prodje tad je i usmeni iduci dan ili? I koliko se prije treba doci ? oprosti na zamaranju, ali to mi je prvi puta pa ..
ispit ima 10 pitanja, pise se 35 ili 40 min, nisam sigurna tocno koliko. usmeni je u cetvrtak ili petak, ovisi koliko nas bude, prode itd :)

minnie92

a ujutro je isto usmeni u Gundulicevoj, i vise ih odgovara ili po jedan ulaze?
pa usmeni je u gundulicevoj ili u cirilometodskoj, ovisi kod koga si. nije nuzno ujutro, moze biti i popodne. ulazi po troje, osim na komisiji - svatko sam.

Vuco10

koje su karakteristike javnog upravljanja?
Moj bi odgovor bio sljedeci:
U svakoj upravnoj organizaciji postoji neka temeljna djelatnost kojom se upravlja.
Upravljanje u javnoj upravi odvija se kontinuirano te mora biti adaptibilno i dinamicno.
Mora se prilagoditi prirodi temeljne djelatnosti kojom se upravlja.
Znatno je manji prostor autonomnih odluka u upravljanju upravnim org.
U javnom upravljanju se vise paznje mora posvetiti pravnim pravilima jer je djelovanje javne uprave usmjereno na postizanje rezultata za zajednicu.

Evo ja bi tako odgovorio, iako je pitanje totalno glupo i zbunjujuce, cak mozda nije samo pitanje kolko je glupo napisano u knjizi umjesto da sve stave na hrpu treba izvlaciti iz onog teksta. Uzas.

minnie92

Moj bi odgovor bio sljedeci:
U svakoj upravnoj organizaciji postoji neka temeljna djelatnost kojom se upravlja.
Upravljanje u javnoj upravi odvija se kontinuirano te mora biti adaptibilno i dinamicno.
Mora se prilagoditi prirodi temeljne djelatnosti kojom se upravlja.
Znatno je manji prostor autonomnih odluka u upravljanju upravnim org.
U javnom upravljanju se vise paznje mora posvetiti pravnim pravilima jer je djelovanje javne uprave usmjereno na postizanje rezultata za zajednicu.

Evo ja bi tako odgovorio, iako je pitanje totalno glupo i zbunjujuce, cak mozda nije samo pitanje kolko je glupo napisano u knjizi umjesto da sve stave na hrpu treba izvlaciti iz onog teksta. Uzas.
hvala na odgovoru. mene to zbunjuje jer sam pala na usmenom na pitanju sto je javno upravljanje i sto dalje jos imamo. glupo pitanje, odg sam za javno upravljanje a ovaj dio me skroz zbunio i to je automatski bilo netocno.

Vuco10

Pitanja sa danasnjeg roka grupa A:
1.a)liberalizacija kod javnih sluzbi
b)neekonomske sluzbe opceg interesa
2.a)kameralizam
b)dobro upravljanje(good goverance)
3.a)Transparentnost i njezini oblici
b) javnost uprave
4.a)posljedice demokratskih revolucija 19.st. Kod demokratske dekoncentracije
b)drzavna uprava u odnosu prema drzavi
5.a)pravna odgovornost temeljno nacelo i smjer odgovornosti
b)posljedica pravne odgovornosti

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks