AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Obiteljsko pravo s matičarstvom

Paris

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Prof. Milas Klarić je super..nemam riječi:) sluša...prekine te ak vidi da znaš...prijeđe na drugo pitanje..ispravi te ak neš nisi baš točno rekao...ugl. ak vidi da kužiš sve će bit ok...

moze pitanja :) ???

Dolla

Miss Gates
Prošla kod prof. Majstorović, dojam super. Pitanja - izvori obiteljskog prava, utvrđivanje majčinstva priznanjem, odgovornost matičara. Potpitanja - konkretni primjer provedbenog propisa (tu sam joj spomenula uredbu kojom se određuju matična područja), kakve su pretpostavke da dijete da pristanak za upis priznanja majčinstva (kumulativne), zašto majka može birati pred kojim će matičarom izjaviti priznanje (da joj se olakša). Jedan savjet - budite sigurni u ono što odgovarate, nemojte kod izvora miješati npr.odredbe o uzdržavanju i o pomaganju i isto budite sigurni radi li se o bilateralnim ili o međunarodnim ugovorima. To se meni pomiješalo od treme ali srećom prof. mi nije to previše zamjerila nego je iz mene nekako izvukla točan odgovor. :) Učila sam po skripti i većinom se koncentrirala samo na pitanja za ovu prof., bez problema dobila 5.

Dolla

Miss Gates
da li je dovoljno učiti 5 dana intezivno i proći ispit!!!
Je, meni je trebalo isto tako otprilike 5-6 dana, ali neka bude stvarno intenzivno :zubo: Tipa po par sati na dan, proći cijelu skriptu barem jednom itd.

KRISTINA06

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Moze pomoci oko ovih pitanja?
Konvenciju o pravima djeteta-tko je donio i kad taj dokument?
mjere za zaštitu osobnih interesa djece?
postupak lišavanja poslovne sposobnosti- tko donosi rješenje, po čijem nalogu, što je bitno, koji stručnjaci su u pitanju?
Za koje poslove treba skrbnik tražiti sukladnost CSS-a?
Zašto je potreban pristanak djeteta za promjenu osobnog imena i narodnosti kod posvojenja,koje je to pravo djeteta,koji propisi to propisuju i tko ga je donio?
zašto rok 5 godina kod promjene osobnog imena??
-prava i duznosti maticara pri sklapanji oba braka?
dali krvni srodnici mogu biti skrbnici?

Hvala!

Paris

moze plisssss kratki primjer za KAZNENU I MATERIJALNU ODGOVORNOST SKRBNIKA !!! :)) hvalaaaaaa...

genius

Može li mi molim vas reć koje su te promjene bile...tražim po forumu i svi govore različito...stvarno bi vam bila zahvalna kad bi mi to napisali jer ću poludit :///

KRISTINA06

Može li mi molim vas reć koje su te promjene bile...tražim po forumu i svi govore različito...stvarno bi vam bila zahvalna kad bi mi to napisali jer ću poludit :///

kod posvojenja ti je dob u pitanju, najmanje posvojitelj mora imat 21.g. a izmedju njega i posvojenika razlika mora biti 18.g., osim u iznimnim slucajevima moze bit osoba mladja od 21.g.

ostalo sam ja u skripti samno nadopunila iz zakona

mato.zg

imam i ja pitanja,ali 2...
koja je razlika između braka i bračne zajednice?
i s kojim vjerskim zajednicama RH ima sređene pravne odnose?

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
To možeš i svojim riječima. Nema neke velike znanosti. Dakle, osnovna je razlike da je BRAK sklopljen između neudane žene i neoženjenog muškarca pred matičarem ili ispred predstavnika vjerske zajednica s kojima RH ima uređene pravne odnose uz prethodno dopuštenje matičara. Dopuštenje matičara je nužno jer on ima zakonsko pravo i obvezu utvrditi eentualno postojanje bračnih smetnji.

Bračna zajednica je neregistrirana zajednička životna zajednica muškarca i žene koja traje dulje od jedne godine. Npr. ti živiž zajendo sa svojom curom u istom domaćinstvu dulje od godinu dana. Što se tiče zakona vi se nalazite u bračnoj zajednici, ti si njen neoženjeni suprug, a ona tvoja neudana supruga te nakon te godine dana preuzimate puna prava i obveze regulirane OBZ-om, a koje se tiču braka. Dakle, brak i bračna zajednica su nakon godine dana poptuno izjednačeni bez obzira što nema formalnog potpisa pred amtičarem ili predstavnikom vjerske zajednice.

s kojim vjerskim zajednicama RH ima sređene pravne odnose?
Dovoljno ti nabrojiti ove četiri najveće u HR, dakle: Katoličkom crkvom, Srpskom pravoslavnom crkvom (mislim da je to jedina pravoslavna crkva s kojom ima uređene odnose), zatim Islamskom zajednicom i Židovskom općinom.

maaarinaa

imam i ja pitanja,ali 2...
i s kojim vjerskim zajednicama RH ima sređene pravne odnose?

sa srpskom pravoslavnom crkvom,evangelistickom i islamskom zajednicom

Dolla

Miss Gates
Dovoljno ti nabrojiti ove četiri najveće u HR, dakle: Katoličkom crkvom, Srpskom pravoslavnom crkvom (mislim da je to jedina pravoslavna crkva s kojom ima uređene odnose), zatim Islamskom zajednicom i Židovskom općinom.
Nije jedina, još su tu i makedonska i bugarska.

sa srpskom pravoslavnom crkvom,evangelistickom i islamskom zajednicom
To nisu sve s kojima imamo uređene pravne odnose ali nije ni bitno, mislim da nijedna prof. ne traži da joj netko izvergla svih 10-ak koliko ih ima... Iako sam ih ja nadobudna bila naučila za svaki slučaj, haha :D

Paris

hej... evo samo da podjelim dojmove sa danasnjeg usmenog kod Majstorovic :) ...
meni je stvarno bilo okej, bas me pogodila pitanja :)) hvala bogu tak da sam odmah pocela pricat (kolko sam shvatila to jako voli) pa me pitala samo 3 pitanja... prestanak braka i objasnio razvod, promjena osobnog imana punoljetne osobe i konvencija o pravima dijete !!!
i dobila sam dojam od kolega koji su pali kao da trazi sigurnost u zanje i tak to i da dosta voli ispravljat onak po jednu rijec ak se krivo izrazis uvijek te ispravia na kao strucni izraz ... ali sve u svemo OKEJJJJJJ ugodna atmosfera :))) !!!
ucila po skripti iz sriptarnice sve osim posvojenja!! i u skripti su stari podaci paa si to izmjenite sto se tice dobi posvojitelja (curka je dans pala jer je rekla po starom zakonu) ...

SRETNO SVIMAAAAAA !!!

123etič

oj, evo mojih dojmava sa usmenog kod prof. Ivane Milas-Klarić. Prof. je stvarno ok, pita normalna pitanja: pretpostavke za postojanje braka, bracni sporovi- objasnit jednoga, aktivna adoptivna sposobnost-sve, vrste skrbnika, skrbnistvo nad maloljetnim osobama- ugl iz svakog djela po nesto. Naugodniji usmeni do sad, daje vremena da se skockas i stvarno sve pohvale. sretno svima!!!

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Uskoro izmjene u Obiteljskom:

Vlada je s današnje sjednice u Saboru uputila dva zakona koja bi trebala predstavljati početak borbe s kompliciranom i zamornom administracijom. Zakonom o osobnim imenima bit će nam lakše i jednostavnije mijenjati koliko god imena i prezimena želimo, dok je Zakon o državnim maticama napokon pojednostavio baratanje rodnim listovima i drugim dokumentima
Tko se još nije zapitao koju logiku crpi odredba da gotovo svaka ustanova od građana traži rodni list - ali ne stariji od šest mjeseci? Novi Zakon o državnim maticama to bi od sljedeće godine trebao promijeniti, pa bi moralo postati svejedno koliko vam je rodni list star, ali će zato građani odgovarati za točnost podataka u dokumentu. Ako podaci ne budu točni, platit će kaznu od 500 kuna!

Postojeći Zakon o državnim maticama donesen je 1993. godine, a odnosi se na evidencije o osobnim stanjima građana, odnosno o upisima činjenica rođenja, sklapanja braka i smrti. Kako su se evidencije tada vodile ručno, a danas se suočavamo s informatizacijom uprave, stari principi počinju gušiti građane i upravu.

U matičnim uredima u Hrvatskoj u informatičke baze upisano je 26.952.129 upisa, a u knjigama je još 30.857.860 upisa, što znači da je 87,34 posto podataka o građanima već u digitalnom obliku. S obzirom na ove podatke, stekli su se uvjeti da se u potpunosti napusti ručno vođenje državnih matica te da se ubuduće vode isključivo u elektroničkom obliku premda temeljni spisi i dalje ostaju u papirnatom obliku (prijava o rođenju, potvrda o smrti, presuda o razvodu braka...).

Zakon također donosi odredbu prema kojoj, kod upisa djeteta, ne trebaju oba roditelja biti prisutna kod matičara, nego se matičaru samo treba donijeti medicinska dokumentacija koja potvrđuje tko je djetetova majka. Skraćuje se rok prijave osobnog imena djeteta na 30 dana od rođenja jer se pokazalo da je rok od dva mjeseca predug.

Novost koja će uvelike olakšati skupljanje papirologije mnogim građanima je i odredba prema kojoj ćemo isprave iz državnih matica (rodni list itd.) moći izvaditi u bilo kojem gradu, neovisno o mjestu upisa.

Zakon o osobnom imenu omogućava da građani, umjesto samo dva imena i prezimena, imaju neograničen broj imena. Također, pojednostavljuje se promjena imena, a djeca kojima roditelji ne nadjenu ime u roku od 30 dana nakon rođenja - ime djetetu upisuje centar za socijalnu skrb. Tko se ne koristi svojim imenom u pravnom prometu, može biti kažnjen iznosom od 3.000 do 4.500 kuna.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/215792/Rodni-listovi-smiju-biti-stariji-od-sest-mjeseci.html

Tončica

Zakon također donosi odredbu prema kojoj, kod upisa djeteta, ne trebaju oba roditelja biti prisutna kod matičara, nego se matičaru samo treba donijeti medicinska dokumentacija koja potvrđuje tko je djetetova majka. Skraćuje se rok prijave osobnog imena djeteta na 30 dana od rođenja jer se pokazalo da je rok od dva mjeseca predug.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/215792/Rodni-listovi-smiju-biti-stariji-od-sest-mjeseci.html
pa nikad nisu ni trebala biti prisutna oba roditelja ako je par vjenčan. pogotovo nikad nije bila prisutna majka. bile su mahom doma i vidale rane, a tate su radile ostatak. :tongue2:
no da li se ta odredba odnosi na izvanbračni par? to onda znači da dođe samo otac koji prizna očinstvo, a majka koja ga je poslala da prijavi dijete mu je dala i pristanak? LOL, ova država je u banani črez na črez!

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
pa nikad nisu ni trebala biti prisutna oba roditelja ako je par vjenčan.
Correct. Novi uvjeti upisa, koliko sam se raspitao, odnose se na roditelje bez "reguliranog bračnog stanja". ;) Ali nemoj me držati za riječ. Jer ako su roditelju u braku, matičar je upisivao očinstvo na temelju vjenčanog lista prema zakonskoj odredbi presumpcije očinstva. ;) Zar ne? Tako da otac nije ni trebao izjavljivati očinstvo.

Zapravo, prijedlog zakona ima na vlada.hr, ali ga nisam imao vremena uspoređivati s aktualnim. AKo uhvatim vremena, možda. :)

~crystal~

Dali se knjige mogu kupiti u onoj fotokopiraoni u Masarikovoj??

I da, dali još uvijek vrijede ovi brojevi zakona koje moramo znati?

Obiteljski zakon , Narodne novine br. 116/2003.
Zakon o državnim maticama, Narodne novine br. 96/1993.
Zakon o osobnom imenu, narodne novine br. 69/1992.
?

Dolla

Miss Gates
Dali se knjige mogu kupiti u onoj fotokopiraoni u Masarikovoj??

I da, dali još uvijek vrijede ovi brojevi zakona koje moramo znati?

Obiteljski zakon , Narodne novine br. 116/2003.
Zakon o državnim maticama, Narodne novine br. 96/1993.
Zakon o osobnom imenu, narodne novine br. 69/1992.
?
Nisam ih kupovala jer nije bilo potrebe ali sigurno imaju, kao i sve ostale naše knjige.

Zadnja dva zakona su OK ali za Obiteljski ti trebaju i svi zakoni o izmjenama i dopunama istog, inače ćeš naučiti neke detalje po starom zakonu iz 2003. i neće biti dobro ako dobiješ ta pitanja na usmenom. Kopirano sa katedre obiteljskog, trebaš:

- Obiteljski zakon (odgovarajući statusni dijelovi) , Narodne novine br. 116/2003.
- Zakon o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona, Narodne novine br. 17/2004.
- Zakon o izmjeni Obiteljskog zakona, Narodne novine br. 136/2004.
- Zakon o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona, Narodne novine br. 107/2007.
- Zakon o izmjeni Obiteljskog zakona, Narodne novine br. 61/2011.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks