AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Obiteljsko pravo s matičarstvom

Tončica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Correct. Novi uvjeti upisa, koliko sam se raspitao, odnose se na roditelje bez "reguliranog bračnog stanja". ;) Ali nemoj me držati za riječ. Jer ako su roditelju u braku, matičar je upisivao očinstvo na temelju vjenčanog lista prema zakonskoj odredbi presumpcije očinstva. ;) Zar ne? Tako da otac nije ni trebao izjavljivati očinstvo.

Zapravo, prijedlog zakona ima na vlada.hr, ali ga nisam imao vremena uspoređivati s aktualnim. AKo uhvatim vremena, možda. :)
tako, je matičar je za roditelje u braku očinstvo napisao na temelju vjenčanog lista (sve da otac i ne želi, matičar mora upisati ime oca u temeljni upis, jer se ocem djeteta smatra majčin muž po zakonu, čisto kao suza, odnosno osporava se u sudskom postupku).
za izvanbračne drugove su trebala oba roditelja doći, majka koja daje pristanak na priznanje očinstva. po meni je vrlo opasno da majka više ne mora dolaziti, odnosno da njen pristanak na priznanje očinstva više nije potreban. :confused2: mislim da bi nova odredba bila (možda) ok ako bi otac došao upisati dijete s dokazom o izvanbračnoj zajednici. odnosno da samo majka u bolnici identificira oca u medicinsku dokumentaciju, pa da obilježeni ide upisati dijete s medicinskom dokumentacijom i dokazom o izvanbračnoj zajednici. ali opet nema nekog zvaničnog priznanja oca u prisutnosti majke...ma ne znam. sorry ljudi, malo smo H i ja zastranili u dotičnoj temi. isprike.

KRISTINA06

da li netko zna točnu definiciju bračnog spora?
postoje tri bračna spora a to su: razvod, poništaj i parnični postupak radi utvrđivanja postoji li brak ili ne postoji, ne znam ti nista drugo reci, mozda ti netko drugi kaze vise...

a Brak vs. bračna zajednica:
Bračna zajednica je pravni standard, široko određen pojam, postojanje kojeg će szd morati utvrđivati u sud.postupku. Bračna zajednica predstavlja životni sadržaj braka. Brak je sklopljen u trenutku kad brač.drugovi izjave pristanak za sklapanje braka.
Za postojanje bračne zajednice potrebna je volja bračnih drugova (animus), pa ako oni i neive u istom domaćinstvu(npr.zbog prirode posla), a želeivjeti kao brač.drugovi, smatra se da bračna zajednica postoji. Isto tako, nestankom animusa bračna zajednica može i prestati iako bračni drugovi i dalje žive pod istim krovom (ne komuniciraju i sl.) Činjenica da je netko napustio zajednički dom s namjerom da prestane bračna zajednica bitna je indicija da je bračna zajednica uistinu i prestala. Bračna zajednica ne mora niti vremenski ni sadržajno podudarati se s brakom, osobito ako brak prestaje razvodom.

mato.zg

evo ja bila na dekanskom kod prof.Milas Klarić...sve pohvale...žena je bila stvarno ok i korektna...
ja sam prva ušla i prva odgovarala...sva sam se zmotala,ali imala je strpljenja i razumijevanja tako da me propitivala ne bi li dobila odgovor-tako da sam prošla!! :)
pitala me : 3 bračna spora i kod kojeg spora CSS-i podnosi tužbu...lišavanje poslovne sposobnosti-razlozi i kada je potpuno,a kada djelomično osoba lišena posl.sposobnosti.
cure koje su bile sa mnom je pitala Postupak posredovanja-tko ga pokreće,iznimke...posvojenje,aktivna adoptivna sposobnost,priznanje očinstva...
uglavnom,skripte nemaju izmjene zakona kod dobne granice posvojitelja,i postupak posredovanja-to učite iz novije knjige ili zakona...tu profesorica kuži iz čega se uči...
eto...predmet stvarno nije težak i zanimljiv je tako da nebi trebali imati problema...Sretno svima!!:)

genius

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
I ja bila danas kod Milas Klarić..Profa je odličnaaa...strpljiva i pomaže ti ful pitanjima..ma fakat je odlična i preporučam da se ide kod nje..Mene je pitala dužnosti skrbnika maloljetnog štićenika, izvore obiteljskog prava, mjere za zaštitu osobnih interesa djeteta, lišavanje roditeljske skrbi..Kolegicu do mene je pitala definiciju braka i da obrazloži što znači u definiciji životna zajednica i stvarno se dalje ne mogu sjetiti :// ugl profesorica je fer i čak ako neku sitnicu krivo kažeš oprosti..druga kolegica je pala jer nije znala postupak posredovanja, to joj je bilo prvo i jedino pitanje..

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
skripte nemaju izmjene zakona kod dobne granice posvojitelja,i postupak posredovanja-to učite iz novije knjige ili zakona...
Joooj, nemoj komplicirati. :) Dobnu granicu posvojitelja samo precrtaš u skripti i upišeš novu.

Dok kod postupka posredovanja je sve skupa osam rečenica koje samo treba kopi-pejsatiti tj. dodati iz Zakona u skriptu. Možeš i rukom dopisati u desetak natuknica, jer postpupak posredovanja je krajnje jendostavan.

Evo, ja ću skriptu dopuniti kad uhvatim vremena. :)

Skripta je u osnovi, kad se dodaju te dvije stvari, savršena za prolaz.

arnela

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Tu ti je na dnu linka literatura ako baš hoćeš učiti po knjigama:
http://www.pravo.unizg.hr/OP/literatura
A ja sam kao i većina prošla po skripti jer mi se nije dalo komplicirati sa knjigama.
Puno ti hvala.Lijepi pozdrav

Puno ti hvala.Lijepi pozdrav
Oprosti možeš mi samo još reći koja je to skripta po kojoj si učila i koji točno zakoni trebaju po novome.hvala ti puno puno.

Dolla

Miss Gates
Oprosti možeš mi samo još reći koja je to skripta po kojoj si učila i koji točno zakoni trebaju po novome.hvala ti puno puno.
Pročitaj starije postove tu na temi, sve piše kako učit i iz čega, samo je jedna skripta za obiteljsko u našoj skriptarnici tako da ne možeš fulat.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Što s onim izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona iz 2004 i 2007? To trebamo?
Ne misliš valjda nevažeće zakone koristiti kao referencu? :)

Prelistaj temu. Možeš i unatrag, pa ćeš vidjeti točno kojih par stvari trebaš dopisati u skripti. TO su zapravo minorne izmjene zakona u pogledu učenja. ;)

bojana_kc

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ne misliš valjda nevažeće zakone koristiti kao referencu? :)

Prelistaj temu. Možeš i unatrag, pa ćeš vidjeti točno kojih par stvari trebaš dopisati u skripti. TO su zapravo minorne izmjene zakona u pogledu učenja. ;)
Ne učim iz skripte,nego iz knjiga, u redu zakone ću provjerit šta se promjenilo

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks