brineta009
Mladi član foruma kojeg zanima uprava
"švercanje" se spominje u teoriji racionalnog izborajel zna netko kojem pravcu pripadaju Kavanah i Bentham i u kojoj se teoriji spominje "svercanje"?
hvala!![]()
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
"švercanje" se spominje u teoriji racionalnog izborajel zna netko kojem pravcu pripadaju Kavanah i Bentham i u kojoj se teoriji spominje "svercanje"?
hvala!![]()
3 staleža: vladari, vojnici i trgovcizna li možda netko kako je Platon podijelio staleže?
Imaš pravo. Eseji iz moje grupe:nije mi jasno kako to da nema na ovom forumu više pitanja s politologije 6. 12. bilo je jako puno ljudi na ispitu i čini mi se da je bilo možda i šest različitih grupa pitanja. dajte ljudi budimo kolegijalni, čut barem poneko pitanje s ispita može puno pomoći pri učenju... napregnite malo sive stanice i vidjet ćete da ćete se sjetit kojeg pitanja. meni osobno puno su pomogli prijašnji postovi i jako sam zahvalan svima koji su pisali.... together we are stronger!!!
ovako dragi moji, da i ja malo pomognem.nije mi jasno kako to da nema na ovom forumu više pitanja s politologije 6. 12. bilo je jako puno ljudi na ispitu i čini mi se da je bilo možda i šest različitih grupa pitanja. dajte ljudi budimo kolegijalni, čut barem poneko pitanje s ispita može puno pomoći pri učenju... napregnite malo sive stanice i vidjet ćete da ćete se sjetit kojeg pitanja. meni osobno puno su pomogli prijašnji postovi i jako sam zahvalan svima koji su pisali.... together we are stronger!!!
nažalost svi su morali odgovarati, čak i oni koji su imali jako dobar pismeni (ja imao 25 bodova). ono što je dobro u cijeloj priči je da je prof. Ravlić skroz ugodan i normalan tak da nema one psihoze i velike treme. ulazi po 4-ero, izvlače se kartice s tri pitanja, odgovaraš prvo na ono koje sam izabereš a drugo te pita on po njegovoj volji (s tvoje kartice). svi zajedno su unutra cca 15-tak minuta, on puno priča i dosta pomaže ak nekome zapne. pred sobom je imao testove s pismenog - na komad papira napisao je naša imena i bodove s pismenog te je tu u nastavku stavljao plusiće i ocjene za usmena pitanja.Dobro jutro svima.
Želim svimadobar prolaz na usmenom. Ajde nama jadnicima koji nisu prošli pismeni a ipak nas zanima kako je na usmenom da nam malo opišete. Jeste morali odgovarati ili vas je pustio?
Sretno svima!
budući da se Darija očito izgubila u bespućima web galaksije pa se ne javlja, evo odgovora: ova skripta s foruma je zaista dobra i može se po njoj učit iako je dobro povremeno se konzultirat s knjigom (riješit eventualne nejasnoće - nije uopće komplicirano jer sadržajno skripta prati knjigu). za pismeni se stvarno mora znat kronoški poredat autore jer pitanja znaju bit: poredaj kronološki.... (onda nabroji nekoliko autora). pogledaj prijašnje postove s ovog foruma - to će ti poprilično pomoći... BTW to i nije veliki problem jer ćeš veoma brzo skužit tko pripada kojem stoljeću i tko je prije koga...Darija, daj molim te reci mi dali si učila po ovoj skripti sa foruma ili nekoj drugoj? I zanima me da li se stvarno za pismeni mora znati kronološki poredat autore?
Bok, to ti je ono pod kraj poglavlje o vrstama država, pa su sve ukratko objašnjene: feudalizam, monarhija(apsolutizam),marksistička, komunistička..Meni jedno pitanje nikako nije jasno.
Na šta se točno onosi pitanje ˝koji su tipovi države˝?
izvanredni studenti NE skupljaju potpise profesora za niti jedan predmet. kad naučiš određeni predmet prijaviš ga i izlaziš na ispit.Bok ljudi! Molim vas da mi netko odgovori, s obzirom da sam izvanredni student i nova sam, dali moram imati potpis prije izlaska na ispit ili samo izađem na ispit? Unaprijed zahvaljujem
Mislim da je to Adam Smith, piše čini mi se u jednoj rečenici u knjizi gdje je spomenuto njegovo ime.:kava:da li netko zna odgovor na pitanje tko je začetnik minimalne države?! Da li je to Nozick?
Odnosi se na stranke.1.na koji od navedenih pojmova se osnosi razvijeni model lojalnosti: stranke, grupe, državu, institucije
Organizacije koje svojim glavnim prioritetom smatraju obraćenje ljudi na svoju stranu.2.mobilizacijske i predstavničke stranke
1. tradicionalni - konkurencija među strankama je slaba3.stranački sustavi po stupnju sukoba
Jest.4.izborni sustavi s obzirom na sukor stranaka
jel je 3. i 4. isto?!
Dubinska ekologija ili Maksimalistički ekologizam ti je ideologija koja čovjeku ne pridaje središnje mjesto u prirodi. Akademskim riječnikom ti to znači da je ideološki pristup ekocentrički, umjesto antropocetristički. Dalje se spominje kako kroz prizmu holističkog gledišta želi održati i razviti skladne odnose među svim živim bićima i njihove okoline. Nije na odmet reći da je Lovelock ('79.) zastupao takvo holističko gledište. Po meni teška romantika.5.dubinska ekologija
Uuuu, moje omiljeno pitanje. Prvo, korporativizam je gledište o uklapanju određene interesne skupne u politički sustav koji ne vidi neutralnog "igrača". Tripartizam je odnos između vlade, poslodavca i sindikata. I sad kad smo to definirali, možemo odgovoriti da je tripartizam u okviru korporativizma aktivna interakcija između vlada, radnika i. poslodavaca kao reprezentativnih, ravnopravnih i medjusobno neovisnih socijalnih partnera.6.objasni tripartizam u okviru korporativizma
Pogledaj pod 6.7.korporativizam
Ma kakav Smith.8.začetnik minimalne države? je l je to Adam Smith ili tko?
Države prema obliku vladavine: monarhija, republika i diktatura. Države prema državnom uređenju: jedinstvena (unitarna) i složena. Države prema političkom sistemu: autokracija, oligarhija i demokracija.9.tipovi države
Tim izrazom se definira način na koji pojedinci sudjeluju u političkom procesu. Tu se spominju dva ključna pitanje. Prvo je: kolika je uopće vrijednost participacije za pojedince i politički sustav; i drugo pitanje: koji su uzroci participiranja odnosno neparticipiranja. Verba je dosta pisao o tome.10.politička participacija
Ovo je nedorečeno, jer revizionizam ima više značenja. No mi smo pamtni, pa ćemo pretpostaviti da se radi o pravcu u socijaldemokratskom pokretu koji je htio dovesti u sklad Marksovo učenje sa stvarnim prilikama i potrebama povijesnog razvoja. Konkretno sa potrebama buržoazije.11.objasni revizionizam
Promicanje slobode i razvitka pojedinca.12.glavno načelo liberalizma
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.